Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η συμφωνία των Πρεσπών εντός Ιανουαρίου - Αν ο Καμμένος αποχωρήσει θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης και μετά εκλογές

Τσίπρας: Η συμφωνία των Πρεσπών εντός Ιανουαρίου - Αν ο Καμμένος αποχωρήσει θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης και μετά εκλογές
Στόχος όλων των κινήσεών μου το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον, τόνισε ο πρωθυπουργός
Σχεδόν απόλυτα βέβαιος ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open.
Φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι εάν ο κ. Καμμένος εκφράσει αυτή την πρόθεση στη συνάντηση που θα έχει μαζί του ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή 11/1, τότε  θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την οποία θεωρεί οτι θα κερδίσει, όπως είναι και απόλυτα σίγουρος ότι θα κερδίσει και την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όσο για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και εφόσον επικρατήσει το δυσμενές σενάριο αποχώρησης των ΑΝΕΛ, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει -μετά την ψήφο εμπιστοσύνης- προκήρυξή τους, αλλά αυτό θα γίνει συντεταγμένα και αφού «περάσουν» ορισμένα μέτρα που επιθυμεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι για τη Συμφωνία εκφράζει τη βεβαιότητα όχι γιατί είναι... μάγος ή έχει κάποιες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, αλλά γιατί υπάρχουν τα στοιχεία που με απλή αριθμητική οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία θα περάσει με 151 ψήφους.
Όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι «ψηφοθηρεί ελεεινά».
Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα ξεκίνησε με το «καυτό» θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί τη «δεύτερη σημαντικότερη παρακαταθήκη της θητείας μου ως πρωθυπουργού, με την πρώτη να είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια».
Εξέφρασε την άποψη ότι η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο υπαναχώρησης τόσο από πλευράς Ελλάδας όσο και από πλευράς FYROM.
«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να υπάρχουν αναταραχές σε μία γειτονική χώρα, κυρίως μάλιστα από τη στιγμή που τα Σκόπια μπορούν να αποτελέσουν ζωτικό χώρο για την οικονομία και της επιχειρήσεις μας», υπογράμμισε .
Έσπευσε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για μικροπολιτικά παιχνίδια αναφορικά με τις αντιρρήσεις που φέρει για τη συμφωνία, ενώ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχώς απέφευγε να πάρει μία σαφή θέση για το ζήτημα και πλέον το χρησιμοποιεί ως έναν τρόπο για να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο και όχι για να στηρίξει το εθνικό συμφέρον.
«Δεν περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που το όνομά της οικογένειάς του είναι συνδεδεμένο με το θέμα των Σκοπίων να το χρησιμοποιήσει μόνο για να ικανοποιήσει το εσωκομματικό του συμφέρον.
Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να βρει συνεχώς τρόπους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να τις ακυρώσει.
Όταν είδε ότι δεν έχουμε αφήσει κανένα ζήτημα, ανακάλυψε το θέμα της εθνότητας.
Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Υπάρχει ζήτημα ιθαγένειας και όχι εθνότητας».
Το δεύτερο θέμα που απάντησε ο πρωθυπουργός αφορούσε την κυβερνητική πλειοψηφία και το πότε θα φθάσει στη Βουλή το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Ανεξαρτήτως της συζήτησης που έχει γίνει, όλοι τα γνωρίζουμε όλα αναφορικά με τη Συνθήκη.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τη Συνθήκη.
Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία.
Στις δημοκρατίες η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη αλλά τα κοινοβούλια αποφασίζουν», δήλωσε.
Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αφήσω η χώρα να ξεφτιλιστεί διεθνώς για το εν λόγω θέμα».
Δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο, υποστηρίζοντας ότι για το θέμα των Σκοπίων αυτό που θέλει είναι να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο, ενώ βάσει του προγραμματισμού η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο έως τα τέλη του Ιανουαρίου.
Επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, καθώς αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.

Η κόντρα με Καμμένο

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση φέρει κάποιο νομοσχέδιο και διαφωνεί ο κυβερνητικός εταίρος.
Στα εθνικά θέματα ο καθείς δικαιούται να παίρνει τη δική του θέση.
Ο Πάνος Καμμένος είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας, ποτέ δεν αδικώ τους ανθρώπους που έχω συνεργαστεί μαζί τους και δεν θα το πράξω με τον Πάνο Καμμένο», τόνισε απατώντας για την κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να είναι ιδιαίτερα ήπιος προς τους χαρακτηρισμούς του για τον κ. Καμμένο, σπεύδοντας να υποστηρίξει ότι έχει διαφωνήσει ακόμη και με την επονομαζόμενη «εθνική γραμμή», η οποία έχει αποφασιστεί επί κυβερνήσεως της ΝΔ και του κ. Κώστα Καραμανλή.
«Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Καμμένο για τις απόψεις του, καθώς τις έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Μας λέει ότι δεν θα ρίξω ποτέ αυτήν την κυβέρνηση ούτε θα ψηφίσω την πρόταση δυσπιστίας του κ. Μητσοτάκη, αλλά θα καταψηφίσω τις Πρέσπες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κυβερνητική κρίση.
Θεωρώ ότι ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.
Την Παρασκευή που θα τον συναντήσω θα του ζητήσω να ξεκαθαρίσει την θέση του, η οποία, όμως, δεν θεωρώ ότι έχει αλλάξει».
Εάν, όμως, ο κ. Καμμένος αποφασίσει να μην στηρίξει την κυβέρνηση, τότε ο κ. Τσίπρας προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Δεν επανέλαβε, όμως, ότι είναι απόλυτα βέβαιος ότι διαθέτει την πλειοψηφία των 151 ψήφων προκειμένου να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, εκτιμώντας, όμως, ότι «δεν νομίζω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα διευκολύνει άλλα κόμματα.
Εάν το πράξει θα πάμε στη Βουλή και αυτή θα αποφασίσει για το τι θα γίνει».

Τι θα σημάνει η αποχώρηση Καμμένου

Αναφορικά με το θέμα της εμπιστοσύνης της Βουλης προς την κυβέρνηση, επικαλέστηκε το Σύνταγμα, τονίζοντας ότι ακόμη και εάν μία κυβέρνηση δεν έχει 151 βουλευτές, μπορεί να συνεχίσει να μένει στην εξουσία.
«Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετές κυβερνήσεις που δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.
Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι σύνηθες στην Ελλάδα, καθώς οι πρώτες κυβερνήσεις συνεργασίας έγιναν μετά το 2012.
Δεν θα υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα αλλά σαφώς θα υπάρχει πολιτικό, εάν συμβεί κάτι τέτοιο.
Εάν, πάντως, συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα προχωρήσουμε, συντεταγμένα, σε πρόωρες εκλογές στις κάλπες.
Γνώμονας μου, όμως, θα είναι να ολοκληρωθούν πρώτα ορισμένα βασικά θέματα: συνταγματική αναθεώρηση, προστασία πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις για τα χρέη των πολιτών κ.α.», δήλωσε.
Χαρακτήρισε ως μία πολύ καλή επιλογή την πρόταση για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι όποτε χρειάστηκε υπερασπίστηκε τα εθνικά συμφέροντα.

Τα σκάνδαλα και η επίθεση της αντιπολίτευσης

Το ζήτημα του υπό εξέταση σκανδάλου της Novartis και η περίπτωση του κ. Μανιαδάκη, αποτέλεσε ένα ακόμη στοιχείο το οποίο σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι έχει την ενημέρωση που επιτρέπεται, προσθέτοντας ότι πρόκειται μία διαδικασία η οποία αφορά τη δικαιοσύνη και ως εκ τούτου ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει πράγματα που είναι απόρρητα.
Εκτίμησε, πάντως, ότι το θέμα Novartis είναι «όπως και αυτό της Siemens ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, με διασπάθιση δημοσίων κεφαλαίων και υπερτιμολογήσεις φαρμάκων.
Πρόκειται για μία υπόθεση που πρέπει να φθάσει έως το τέλος και να διαλευκανθεί.
Από τη στιγμή που έχουν χαθεί τόσα εκατ. υπάρχει πολιτική ευθύνη των υπουργών που υπήρχαν όταν έγινε η όλη διαδικασία.
Την τυχόν ποινική ευθύνη θα την κρίνει η δικαιοσύνη».
Υπερασπίστηκε τον κ. Πολάκη, αν και παραδέχθηκε ότι ορισμένες φορές το ύφος του μπορεί να παρεξηγηθεί, προσθέτοντας ότι τόνισε στον κ. Πολάκη ότι ήταν λάθος να δημοσιοποιήσει την επιστολή που έστειλε σε εισαγγελείς.
«Αν το γράμμα Πολάκη είναι παρέμβαση, τότε η μήνυση και οι απειλές του κ. Σαμαρά τι είναι;
Όταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μιλούν για σκευωρία, αυτό δεν είναι παρέμβαση στη δικαιοσύνη;
Δηλαδή μας λένε ότι οι δικαστικοί λειτουργεί είναι ο πολιτικός βραχίονας συγκεκριμένων προσώπων.
Αυτό δεν είναι παρέμβαση στη δικαιοσύνη;
Αυτό που λέω εγώ είναι να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.
Ως πρωθυπουργός έχω ασκήσει κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, αυτό είναι δικαίωμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι παρέμβαση».

Η πορεία της οικονομίας και η έξοδος στις αγορές

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε και αρκετά δεικτικός ως προς τη δημοσιογράφο, Ελλη Στάη, καθώς όταν τον ρώτησε εάν η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με τόσο υψηλά επιτόκια όσο ισχύουν τώρα, της απάντησε: «Γιατί κυρία Στάη, όταν παίρνατε συνεντεύξεις στον κ. Σημίτη και στον κ. Καραμανλή είχαμε καλύτερα επιτόκια;»....
Επανέλαβε ότι όσο η οικονομία εξελίσσεται με θετικό τρόπο τόσο θα υπάρχει βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων και δήλωσε ότι το βασικό ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί μία θετική πορεία και όχι εάν δοθεί εκ νέου η 13η σύνταξη.
«Βέβαια εάν έρθει στην εξουσία ο κ. Μητσοτάκης θα φέρει το ασφαλιστικό Πινοσέτ και οι περισσότεροι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απειλή να μη λάβουν ποτέ σύνταξη», υποστήριξε.
«Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έλαβαν δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας 65 δισ. και εμείς 6,5 δισ.
Πήραμε μία οικονομία διαλυμένη και προσπαθήσαμε να τη στήσουμε ξανά στα πόδια της.
Βγήκαμε από τα μνημόνια», είπε.
Υποστήριξε ότι η κυβένηση Κώστα Καρμανλή έχει μεγάλες ευθύνες για την άσχημη πορεία της οικονομίας, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν «άφησε στο απυρόβλητο» την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Τα προβλήματα με την Τουρκία στο Αιγαίο - Η επίσκεψη Merkel

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι στις αρχές του επόμενου μήνα θα επισκεφθεί την Τουρκία και ότι έχει μία άμεση και τακτική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, προκειμένου να διασφαλίσει την ηρεμία στην περιοχή, κάτι που θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας και την επιθετικότητά της.
«Η κυρία Merkel είναι μία προσωπικότητα που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη.
Έχει ευθύνη αλλά πιστώνεται και τα θετικά που έχει επιτύχει η Ευρώπη.
Συνεργαστήκαμε σε μία δύσκολη στιγμή τόσο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Είχαμε και έχουμε μία σχέση εμπιστοσύνης.
Ποτέ δεν θέλαμε να κοροϊδέψουμε ο ένας τον άλλο.
Η κυρία Merkel ήθελε εδώ και καιρό να έρθει στην Ελλάδα.
Επέλεξα να την προσκαλέσω μετά τη λήξη των μνημονίων», δήλωσε για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στις 10/1 και 11/1.
Όσο για το... mea culpa της πρωθυπουργικής του θητείας ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι: «δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων»....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης