Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υποχώρηση Καμμένου μετά τις αντιδράσεις - Στην Επιτροπή τα αντισταθμιστικά

Υποχώρηση Καμμένου μετά τις αντιδράσεις - Στην Επιτροπή τα αντισταθμιστικά
H τροπολογία καλεί τη Βουλή να παράσχει εξουσιοδότηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να καταρτίσει σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων με την Lockheed Martin
(upd) Ένα βήμα πίσω έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, δέχθηκε να συζητηθεί η τροπολογία για αντισταθμιστικά ωφελήματα στις εξοπλιστικές συμβάσεις σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών.
«Δέχομαι την ονομαστική ψηφοφορία την Δευτέρα. Να κάνουμε συνεδρίαση αύριο ή την Παρασκευή.
Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά στην επιτροπή εξοπλισμών.
Αφήνω την τροπολογία όπως είναι και δέχομαι την πρότασή να συζητήσουμε στην επιτροπή εξοπλισμών ή διευρυμένα αν θέλετε στην επιτροπή άμυνας.
Ελάτε όλοι να τα συζητήσουμε, να λυθούν όλες οι απορίες», δήλωσε ο υπουργός.
H συζήτηση στην Ολομέλεια για την τροπολογία που αφορά την αναβάθμιση των F16, πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους, με την επαναφορά των αντισταθμιστικών ωφελημάτων να προκαλούν την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστήριξε από το βήμα της Βουλής, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Αθήνα να πληρώσει όλο το τίμημα που είχε συμφωνήσει.
Σημειώνεται ότι η τροπολογία καλεί τη Βουλή να παράσχει εξουσιοδότηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να καταρτίσει σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, ύψους τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως σωστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατήργησε νομοθετικά τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με αντισταθμιστικά ωφελήματα, υπογραμμίζοντας ότι στο παρελθόν αποτέλεσαν εστία διαφθοράς.
Επέμεινε ωστόσο ότι τα οφέλη για τις ένοπλες δυνάμεις και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα είναι σημαντικά.
«Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα διασφαλίσει έργο πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ.  
Πλην ενός προτύπου F16 κανένα άλλο αεροσκάφος δεν θα φύγει από Ελλάδα και γι αυτό η ΕΑΒ θα πρέπει να έχει υποδομές.
Εμείς ζητήσαμε τα 230 από τα αντισταθμιστικά να αφαιρεθούν από τη σύμβαση.
Δεν το δέχθηκε η αμερικανική πλευρά διότι δήλωσε ότι ότι είναι συμβατική υποχρέωση.
Δεσμεύθηκε όμως να τα δώσει στην εγχώρια βιομηχανία.
 Εκτός της ΕΑΒ υπάρχουν αρκετές ελληνικές βιομηχανίες αμυντικού υλικού που θα μετέχουν στο πρόγραμμα», τόνισε ο υπουργός.
Κριτική στον υπουργό Άμυνας άσκησαν Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής.
Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας ότι επαναφέρει από το παράθυρο τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα για εξοπλιστικές συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Αποδεικνύονται τζούφιοι οι λεονταρισμοί του κ. Καμμένου και οπερέτα όλα αυτά που γίνονται στην κυβερνητική συμμαχία .
Μας εμπαίζετε μήπως και ο ο μικρότερος εταίρος της κυβέρνησης επιτύχει την μη εκλογική εξαφάνιση και ο μεγαλύτερος την εκλογική συντριβή. Και η κοροϊδία έχει τα όρια της όλοι σας έχουν καταλάβει πλέον” σημείωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.
Τη διαδικασία κατήγγειλε και Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Πάντως μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η οποία θα κρίνει το μέλλον της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του κόμματος.
Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας εκ μέρους της ΝΔ, προκάλεσε τον Πάνο Καμμένο να δηλώσει από το βήμα της Βουλής εάν η κυβέρνηση διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Σήμερα λίγες ώρες πριν την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ο κ. Καμμένος φέρνει στη Βουλή μία τροπολογία για αντισταθμιστικά οφέλη, μία πρακτική που ακόμα και ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι πρέπει να σταματήσει.
Η Βουλή δεν είναι πλυντήριο», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Αιχμές Γεωργιάδη κατά Καμμένου

Σοβαρές αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου άφησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή.
Ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών που θα συνεργαστούν με την Lockheed, είναι φίλοι του Πάνου Καμμένου.
«Αυτό που έχει συμβεί είναι εξωφρενικό. Μας είπατε ότι δεν συζητήσατε την τροπολογία επειδή δεν ήσασταν στην  Ελλάδα, δηλαδή επειδή ήσασταν στο πάρτι της κόρης του εμίρη, η Ελλάδα και η Βουλή δεν έπρεπε να μάθουν ότι θα φέρνατε αντισταθμιστικά ωφελήματα», είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης.
«Τσίπρας και Καμμένος έλεγαν ότι επί εποχής δικής τους δεν θα υπάρχουν ποτέ αντισταθμιστικά ωφελήματα. Είπατε ότι την επιλογή των εταιρειών θα την κάνει η Lockheed. Ξέρουμε ότι συνεργάζεται με συγκεκριμένες εταιρείες στην Ελλάδα, δικών σας ανθρώπων πολύ φίλων σας, που σας έχουμε δει και σε φωτογραφίες μαζί τους. Μη μας λέτε ότι η Lockheed θα επιλέξει. Ξέρουμε με ποιον συνεργάζεται στην Ελλάδα και ξέρουμε ποιος θα πάρει τα λεφτά. Σας το λέω για να μη μας θεωρείτε χαζούς. Μη μας κοροϊδεύετε, κ. Καμμένε», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σήκωσε το γάντι και ζήτησε από τον Αδ. Γεωργιάδη να αποκαλύψει τα ονόματα στα οποία αναφέρεται.

Ακολουθεί ο διάλογος:

Πάνος Καμμένος: «Να πείτε τα ονόματα που ξέρετε τώρα».
Άδωνις Γεωργιάδης: «Αν ερχόσασταν στην Επιτροπή Εξοπλισμών όπου είναι κλειστά τα πρακτικά και δεν είναι στην τηλεόραση, θα μπορούσαμε, κ. Καμμένε, να τα πούμε τα ονόματα.
Παρακάμψατε τον νόμο.
Θα φέρετε την τροπολογία στην Επιτροπή Εξοπλισμών όπως προβλέπει ο νόμος, που είναι κλειστή η συνεδρίαση, και τότε θα πούμε τα ονόματα, όχι στην Ολομέλεια για να θίγουμε ανθρώπους».

Βενιζέλος: Ο Καμμένος επαναφέρει από το παράθυρο τα αντισταθμιστικά ωφελήματα

Επίθεση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον ότι επαναφέρει από το παράθυρο τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
«Η σημερινή θνήσκουσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο πιο καλός και ο πιο αποτελεσματικός διαχειριστής των αμερικανικών συμφερόντων και των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Αυτό δεν πλήττει την σοβαρότητα και την αξιοπιστία των κυβερνώντων ως προσώπων, πλήττει την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της χώρας.
Όταν ο άλλος σε βλέπει να υπερβάλλεις, να αγωνίζεσαι να πείσεις ότι είσαι πρόθυμος, ότι είσαι έτοιμος να τα δώσεις όλα πριν την διαπραγμάτευση δεν σε λαμβάνει σοβαρά, σε θεωρεί δεδομένο  και τελικά δεν μπορείς εσύ εκπροσωπώντας τη χώρα να υπερασπιστείς τα εθνικά συμφέροντα και να διαμορφώσεις τους καλύτερους δυνατούς  συσχετισμούς.
Ενώ είναι σωστή η τακτική της αναβάθμισης έχουμε τώρα εκ του  πλαγίου εισαγωγή αντισταθμιστικών ωφελημάτων εκ των υστέρων αφού έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση και αφού έχει επιλεγεί ο προμηθευτής η Lockheed», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.
«Ο κ. Καμμένος εκ του πλαγίου και διά του προμηθευτή μετατρέπει αυτή τη διαδικασία σε διαδικασία ιδιωτικών και ανεξέλεγκτων συμβάσεων προμηθευτή με εκείνους οι οποίοι θα έπρεπε να είναι προμηθευτές ή κατασκευαστές του Δημοσίου. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα έχουμε μία εκ του πλαγιού παραβίαση όλης της νομοθεσίας περί συμβάσεων και προμηθειών στο χώρο των εξοπλισμών.
Αυτό στο παρελθόν λειτούργησε και ως αγωγός διακίνησης μαύρου χρήματος και αυτό έπρεπε να ακυρωθεί διότι προσβάλλει τις αρχές της διαφάνειας.
Το 2011 αυτό ψηφίστηκε με ευρύτατη συναίνεση και όλοι συμφωνήσαμε  με την κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που είναι και κοινοτική υποχρέωση της χώρας.
Τώρα έρχεται η κυβέρνηση, η κυβέρνηση και όχι ατομικά υπουργός εθνικής Αμυνας, έρχεται επί της ουσίας ο κ.Τσίπρας και λέει επαναφέρω τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και με τον τρόπο αυτό καθαρίζω παλαιότερες εκκρεμείς υποθέσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων με την συγκεκριμένη εταιρεία ώστε να υπάρξει καθαρότητα για αυτήν. Και έρχεται δήθεν η Βουλή να αποδεχθεί μία προσφορά 230 εκατομμυρίων. Τι προσφορά είναι αυτή; Είναι  φιλέλληνες και φιλάνθρωποι και κάνουν δωρεά στις ένοπλες δυνάμεις. Προφανώς όχι όλο αυτό έχει συνυπολογιστεί στο κόστος. Η Ελλάδα πληρώνει το ποσό μέσω της κύριας συμφωνίας για την αναβάθμιση και με τον τρόπο αυτό έρχεται να αναθέσει ιδιωτικές σύμβασης χωρίς να ελέγχεται από το Δημόσιο και τα όργανα του Δημοσίου διοικητικά και δικαστικά και άρα καταστρατηγεί την νομοθεσία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Τα 230 εκατομμύρια δεν είναι προσφορά, τα πληρώνει Ελλάδα στην κύρια σύμβαση.
Σας καλώ να συμβουλευτείτε ξανά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και να τηρήσετε την ευρωπαϊκή νομοθεσία», κατέληξε ο Ευ. Βενιζέλος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης