Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανυποχώρητη η ΔΕΗ σε κατάρτιση πλάνου αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών από τη ΛΑΡΚΟ

Ανυποχώρητη η ΔΕΗ σε κατάρτιση πλάνου αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών από τη ΛΑΡΚΟ
Συνάντηση κορυφής των δοικήσεων σήμερα 7/1
Από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ, Μιχάλη Ρένεση, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Νικόλαο Ντέμο, θα εκπροσωπηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News η βιομηχανία στη σημερινή συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Μία συνάντηση κρίσιμη καθώς από αυτήν θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι προοπτικές εξεύρεσης λύσης για την υπογραφή νέας σύμβασης έως την επόμενη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, δηλαδή την ημερομηνία που έχει θέσει ως προθεσμία η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για τη διακοπή ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ.
Η κρισιμότητα του σημερινού ραντεβού καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η ΔΕΗ επιδίωξε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, έπειτα από το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών σε υπηρεσιακό επίπεδο, ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο αναζήτησης χρυσής τομής, μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας της επόμενης Παρασκευής.
Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη πως, από την πλευρά της ΔΕΗ, το «παρών» θα δώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης.  

Στα 5 εκατ ευρώ η μηνιαία κατανάλωση


Μία από τις «κόκκινες γραμμές» την οποία θα επαναλάβει και σήμερα η ΔΕΗ είναι η θέσπιση ειδικών ρητρών που θα διασφαλίζουν πως η ΛΑΡΚΟ θα αποζημιώνει εφεξής πλήρως και έγκαιρα για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, η οποία εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Μία απαίτηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έως σήμερα συνάντησε την άρνηση της ΛΑΡΚΟ και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους που οι διαβουλεύσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς η πλευρά της βιομηχανίας αντιπρότεινε να αποπληρώνει το 60% των τρεχουσών υποχρεώσεών της, δηλαδή περί τα 3 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί πως, στις διαρροές κύκλων της ΔΕΗ την προηγούμενη Παρασκευή (4/1) για τη σημερινή συνάντηση, γινόταν αναφορά στο γεγονός ότι μεταξύ των όρων είναι η εγγυημένη πληρωμή για την ακριβή ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχει στη ΛΑΡΚΟ.
Επίσης, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού φέρεται ανυποχώρητη και στην κατάρτιση ενός πλάνου για τη σταδιακή αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών της βιομηχανίας, τα οποία ξεπερνούν τα 280 εκατομμύρια, αρχής γενομένης των οφειλών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης σύμβασης, που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2017 και ίσχυσε αναδρομικά από τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς.

Οχι στην προεκλογική υποχωρητικότητα

«Σύμμαχος» της ΔΕΗ είναι η απορριπτική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών του αιτήματος της ΛΑΡΚΟ για προσωρινή διαταγή ως προς τη μη διακοπή ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεών της.
Από την άλλη πλευρά, ίσως το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί της βιομηχανίας, αν συνεχίσει να παραμένει αδιάλλακτη, είναι το πολιτικό κόστος που θα είχε η διακοπή της ηλεκτροδότησης, στέλνοντας στην ανεργία όχι μόνο τους 1.200 εργαζομένους της, αλλά και το προσωπικό ενός μεγάλου αριθμού εργολαβικών επιχειρήσεων που απασχολεί.
Ωστόσο, κύκλοι της ΔΕΗ δηλώνουν πως το πολιτικό κόστος δεν αποτελεί διαπραγματευτικό «χαρτί», ακόμη κι αν βρισκόμαστε ενόψει προεκλογικής περιόδου.
«Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τη ΔΕΗ να γράφει ζημίες 5 εκατ. τον μήνα», σημειώνουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι μόνο μία «φόρμουλα» που θα διασφαλίζει τα οικονομικά της επιχείρησης θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου.
Πάντως, την ίδια στιγμή, εκτιμούν πως οι όροι που τίθενται είναι εφικτό να τηρηθούν από τη ΛΑΡΚΟ, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως θα υπογραφεί νέα σύμβαση, αντικαθιστώντας την υφιστάμενη που καταγγέλθηκε.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης