Διεθνή

Abe (Ιαπωνία): Παρακολουθούμε με ανησυχία τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας - Ίσως πλήξουν την Ιαπωνία

Abe (Ιαπωνία): Παρακολουθούμε με ανησυχία τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας - Ίσως πλήξουν την Ιαπωνία
Η Ιαπωνία θα επιδιώξει να επαναφέρει το καλό κλίμα στις εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα καθώς προεδρεύει στη φετινή Σύνοδο των G20
Ανήσυχος για τα σημάδια επιβράδυνσης της Ιαπωνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe λέγοντας ότι «η κυβέρνηση του θα παρακολουθεί προσεκτικά τους κινδύνους την ώρα που η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει ανάκαμψη».
Τα σημάδια της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης και των πρόσφατων ανατιμήσεων του γιεν έχουν προκαλέσει ανησυχία για την ιαπωνική οικονομία καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές της.
«Ενώ η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει σταδιακά, υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι για τις προοπτικές της»,δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία δείχνουν μια υγιή οικονομία όμως στόχος μας είναι να κάνουμε σωστές πολιτικές κινήσεις για να αποφύγουμε διάφορους κινδύνους».
Στο πλαίσιο αυτό η Ιαπωνία θα επιδιώξει να επαναφέρει το καλό κλίμα στις εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα καθώς προεδρεύει στη φετινή Σύνοδο των G20» δήλωσε ο Abe.
«Ως πρόεδρος της G20, η Ιαπωνία ελπίζει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας ... για την επίτευξη σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Οποιαδήποτε περαιτέρω σημάδια αδυναμίας στην οικονομία της Ιαπωνίας θα μπορούσαν να αυξήσουν την κερδοσκοπία της αγοράς» τόνισε λέγοντας ότι ενδέχεται να καθυστερήσει εκ νέου την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στο 10% από 8% τον Οκτώβριο.
Η αύξηση έχει αναβληθεί δύο φορές ήδη, μετά από μια αύξηση 8% το 2014 που ώθησε την οικονομία σε ύφεση.
Ο Abe δήλωσε ότι τα έσοδα από την προγραμματισμένη αύξηση των φόρων είναι καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση βιώσιμου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας στην Ιαπωνία και η κυβέρνηση θα λάβει επαρκή μέτρα για να μετριάσει το χτύπημα στην ανάπτυξη από την υψηλότερη εισφορά.
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας για αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων όπως έχει προγραμματιστεί, εκτός εάν η Ιαπωνία πληγεί από ένα παγκόσμιο οικονομικό σοκ της κλίμακας της Lehman Brothers» υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης