Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι θα συμβεί εάν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση - Πιο κοντά οι εκλογές ή ο Τσίπρας θα συνεχίσει με σχήμα μειοψηφίας

Τι θα συμβεί εάν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση -  Πιο κοντά οι εκλογές ή ο Τσίπρας θα συνεχίσει με σχήμα μειοψηφίας
Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις και μάλλον πιο κοντά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών
(upd 3) Αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν ο Πάνος Καμμένος έχει οδηγήσει σε συμπεράσματα για πολιτικές εξελίξεις που επίκεινται με τη σύγκληση των κομματικών οργάνων των ΑΝΕΛ ,αλλά τώρα  η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων την ερχόμενη Τετάρτη (7/1) μοιάζει με το χρονικό μίας προαναγγελθείσας αποχώρησης από την κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ συγκάλεσε τα κομματικά όργανα για την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσει στα Σκόπια η τελική φάση της συνταγματικής διαδικασίας για τη μετονομασία της FYROM σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Μπροστά σε έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα και με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να τον φέρουν εκτός Βουλής, ο υπουργός Άμυνας βλέπει το πολιτικό του μέλλον άδηλο, εάν δεν επιδιώξει μία εντυπωσιακή έξοδο από την κυβέρνηση, ειδικά για ένα θέμα που βρίσκεται στην προμετωπίδα της πολιτικής του ατζέντας, όπως το «Μακεδονικό».
Το ενδιαφέρον βέβαια για τις πολιτικές εξελίξεις – ενδεχομένως και για όλους όσοι προβλέπουν βουλευτικές εκλογές ακόμη και πριν από τον Μάιο του 2019 - εντοπίζεται στο πως θα αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θα αποχωρήσει, συνεχίζοντας να στηρίζει την κυβέρνηση ή θα αιφνιδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίζοντας να στηρίξει μία πρόταση μομφής της ΝΔ που πάλι χρειάζεται 151 ψήφους;  

Επιταχύνονται οι εξελίξεις - Συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ως προάγγελος πολιτικών εξελίξεων  θεωρείται η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Σαμοθράκη.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι, θα προχωρήσει στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως «κάτι που εγώ κρίνω εθνικά ωφέλιμο και είναι εθνικά ωφέλιμο», σημειώνοντας ότι για να γίνει αυτό «δεν θα δειλιάσω απέναντι στο πολιτικό κόστος και όποιο ρίσκο».
«Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως Πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο.
Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Αύριο (7/1) στις 12:00 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μεν προγραμματισμένη αλλά αποκτά άλλη σημασία πλέον, λόγω των εκτιμήσεων για αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Εξάλλου, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι, λόγω της επίσπευσης των διαδικασιών στη FYROM, η Συμφωνία των Πρεσπών να έλθει στην ελληνική Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει τις κινήσεις του ενόψει πιθανής αποχώρησης των ΑΝΕΛ.

Καταλύτης οι ΑΝΕΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει αυτή τη στιγμή 145 βουλευτές και αναζητά άλλους 6 και για το «Μακεδονικό» και να συνεχίσει να κυβερνά.
Κάτι που μπορεί να κάνει βεβαίως και με λιγότερους από 151 αλλά ως μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Εξάλλου η ρευστότητα, που υπάρχει στους ΑΝΕΛ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Οι ΑΝΕΛ μαζί με τον Πάνο Καμμένο, διαθέτουν στην Κοινοβουλευτική τους ομάδα την Ελενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, την Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Ζουράρι και τον Κώστα Κατσίκη.
Θεωρείται δεδομένο, πως θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ ο κ. Παπαχριστόπουλος ενώ ασαφής παραμένει  η θέση της Έλενας Κουντουρά, αν και όλες οι ενδείξεις τη φέρουν να μετακινείται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Ζουράρις έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία αλλά δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.
Έτσι με τον Πάνο Καμμένο αναμένεται να μείνουν μόνο οι κ.κ. Κατσίκης και Κόκκαλης, καθώς και η κ.Τσαρουχά, δηλαδή η «μισή» Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ σε σχέση με σήμερα εξέλιξη που θα επιφέρει άρση των προνομίων για ένα κόμμα στη Βουλή και θα εμποδίσει, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, τον υπουργό Άμυνας να επιλέξει έναν δρόμο ρήξης με το Μαξίμου.

Τι προκάλεσε την έκρηξη του Καμμένου

Όπως προκύπτει δύο γεγονότα προκάλεσαν την έκρηξη του προέδρου των ΑΝΕΛ με αναφορές στο Twitter περί αποστασίας και ολετήρα.
Το πρώτο το ραντεβού του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου με τον πρωθυπουργό, παραμονή πρωτοχρονιάς και το δεύτερο ήταν ραδιοφωνική συνέντευξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών.
Ο κ. Παπαχριστόπουλος, όπως δήλωσε ο ίδιος επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό να του πει χρόνια πολλά αλλά η συνάντηση δεν ήταν μυστική.
«Πήγα, όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές, να ευχηθώ καλή χρονιά στον πρωθυπουργό. Αν είναι δυνατόν.
Αν ήθελα να κάνω μυστικό ραντεβού θα πήγαινα παραμονή Πρωτοχρονιάς με τριάντα ανθρώπους, αστυνομικούς, συνεργάτες κλπ μπροστά;», είπε ο βουλευτής και επανέλαβε:
«Το έχω πει και στην ΚΟ των ΑΝΕΛ και δημόσια.  Θα υπερψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσω την έδρα μου».
Επίσης ο πρόεδρος των  ΑΝΕΛ φαίνεται να ενοχλήθηκε από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στην οποία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε:
«Ο Πάνος Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση αλλά δεν θα τον ακολουθούσαν βουλευτές του»

Δήλωση με νόημα από τον Σκουρλέτη

Απάντηση στον Πάνο Καμμένο και τις αναφορές περί αποστατών έδωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.
«Κατανοώ τις μεγάλες ενστάσεις, τις σέβομαι, ήταν γνωστές οι απόψεις του κ. Καμμένου.
Δεν δέχομαι όμως τους παραλληλισμούς του είδους, ότι εάν τελικά αυτή η συμφωνία ψηφιστεί και από κάποιους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, αυτό ισοδυναμεί με μια νέα αποστασία.
Αυτό το θεωρώ εντελώς λάθος.
Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, άρα, να αποστατήσουν από τι και για ποιο λόγο;»
Και δεύτερον, όταν μιλάμε για τέτοια κορυφαία ζητήματα, για εθνικά ζητήματα τα οποία αφορούν το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, τα επόμενα πολλά χρόνια, ε, φαντάζομαι ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα στον καθέναν να αναλαμβάνει τη δική του, ατομική ευθύνη», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».
 
Συνταγματικά έννομη η κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά...

Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος προβλέπεται η Αρχή της Δεδηλωμένης, η οποία ορίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 από τους 300.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, η οποία συνήθως, σε αντίθεση με το Κοινοβούλιο, δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά διορίζεται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας, δηλαδή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.   
Μία κυβέρνηση, που εκλέγεται με τη θετική ψήφο120-150 βουλευτών,  αποτελεί κυβερνητικό σχήμα μειοψηφίας, που όμως δύσκολα μπορεί να κυβερνήσει.
Ειδικά σε πολωμένο πολιτικό κλίμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταθεί πολιτικά αλλά και νομοθετικά μία τέτοια κυβέρνηση.
Όπως εκτιμούν έγκριτοι συνταγματολόγοι, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε μια κυβέρνηση «κοινοβουλευτικά ανάπηρη και ηθικά διάτρητη».
Να σημειωθεί ότι, υπό το Σύνταγμα του 1975, δεν έχει υπάρξει καμία κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής.
Μία κυβέρνηση μειοψηφίας είναι συνταγματικά έννομη αλλά οι δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, είναι τεράστιες και αυτό φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.


Τι έγραφε το bankingnews νωρίτερα: Η επιτάχυνση των εξελίξεων στο Μακεδονικό με τις συνταγματικές εξελίξεις στη FYROM  επισπεύδει και μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό πολιτικό τοπίο, αφού οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ) φαίνεται πως προετοιμάζουν την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θα αποδεχθώ τετελεσμένα για το εθνικό θέμα έγραψε στο Twitter o υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε μία ιδιαίτερα σκληρή ανάρτηση με την οποία καταφέρεται εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ενώ σε μία δεύτερη ανάρτησή του τα ξημερώματα της Κυριακής 6/1 τόνισε πως «είμαι σε πόλεμο από τότε που τράβηξα δικό μου δρόμο δύσκολο και δεν δέχτηκα τη ΝΔ των μνημονίων και των Πλεύρηδων».
Με αφορμή τα tweet, το δικό του μήνυμα στον κυβερνητικό του εταίρο, χωρίς να τον κατανομάσει, έστειλε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, από τη Σαμοθράκη την Κυριακή 6/1, λέγοντας ότι θα υπερασπιστεί αυτό που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, φράση με την οποία επί της ουσίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πίσω για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πάντως, έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός, πως αυτό το tweet του κ. Καμμένου γράφεται λίγες μέρες πριν από την άφιξη της Angela Merkel στην Αθήνα, την ολοκλήρωση των συνταγματικών διαδικασιών στη FYROM αλλά και τη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, πως υπάρχει από το 2017 πλειοψηφία στη Βουλή για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα.
Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος :
ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ.
Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟ», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.


Σε νέα του ανάρτηση ο κ. Καμμένος, τα ξημερώματα της Κυριακής 6/1, αποκάλεσε εκ νέου «ολετήρα» τον κ. Κοτζιά και τόνισε πως «είμαι σε πόλεμο από τότε που τράβηξα δικό μου δρόμο δύσκολο και δεν δέχτηκα τη ΝΔ των μνημονίων και των Πλεύρηδων».




Σύγκληση της ΚΟ και της ΕΕ των ΑΝΕΛ

Εν τω μεταξύ την σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποφάσισε ο Πάνος Καμμένος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος «με απόφαση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου συγκαλείται την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, στις 10:00, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και στις 11:00 η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα γραφεία του Κινήματος στη Βουλή.
Την ίδια ημέρα που στα Σκόπια θα ξεκινήσει η τελική φάση της συνταγματικής διαδικασίας για τη μετονομασία σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Κοτζιάς: Ο Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση

«Για την ηγεσία των ΑΝΕΛ δε θα μιλήσω, είναι το άκρον άωτον.
Έχω φίλους στους ΑΝΕΛ.
Η ΝΔ δεν έχει πολιτική, δεν έχει όραμα, είναι ανασφαλής, της αρέσει να είναι πρόβλημα και όχι λύση.
Εμένα μου αρέσει να βρίσκω λύσεις, είτε μεθοδικά είτε κόβοντας γόρδιους δεσμούς» είπε ο κ. Κοτζιάς στην παρέμβασή του.
Όπως φαίνεται, η τοποθέτηση του Νίκου Κοτζιά ότι «ο Πάνος Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση αλλά δεν θα τον ακολουθούσαν βουλευτές του» εξελήφθη από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ σαν παραδοχή ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε αποστασία αφού κατάφερε να πετύχει τη μεταστροφή κάποιων βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Ελληνες οι οποίοι τώρα εμφανίζονται έτοιμοι να στηρίξουν με την ψήφο τους την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποστασιοποιούμενοι από τη γραμμή του υπουργού Άμυνας.   

Η αριθμητική που ανησυχεί τον Καμμένο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως το τελευταίο διάστημα την αγωνία του για τις εξελίξεις στο μείζον  αυτό θέμα.  
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, έχει μείνει με μια κοινοβουλευτική ομάδα επτά βουλευτών και είναι ανήσυχος μπροστά στο ενδεχόμενο κάποιοι από τους βουλευτές του να αποσκιρτήσουν και την κρίσιμη ώρα να αποστασιοποιηθούν από την κομματική γραμμή του και να στοιχηθούν πίσω από το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν του πολιτικού κόστους που θα έχει η επισημοποίηση της άποψης ότι ο κ. Καμμένος δεν ελέγχει το κόμμα του, πιθανή διαφοροποίηση των βουλευτών Θανάση Παπαχριστοπούλου, Ελενας Κουντουρά και Κώστα Ζουράρη -οι οποίοι εμφανίζονται να φλερτάρουν με το «ναι» στη Βόρεια Μακεδονία- μπορεί να προκαλέσει τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.
Σήμερα το κόμμα Καμμένου έχει επτά βουλευτές στη Βουλή (συμπεριλαμβάνεται ο υπουργός Άμυνας) οπότε αν χάσει τρεις βουλευτές ο υπουργός Άμυνας θα μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ακόμη κι αν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και παραιτηθεί παραδίδοντας την έδρα του, πρώτος επιλαχών είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ο οποίος επίσης έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας.
 
Το έχει πάρει απόφαση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ

Το ότι ο πρόεδρος των  ΑΝΕΛ προετοιμάζει ήδη το έδαφος για αποχώρηση από την κυβέρνηση, το είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  
«Το έχει πάρει απόφαση» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί όταν η συμφωνία των Πρεσπών εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή.

Μήνυμα Τσίπρα σε Καμμένο από τη Σαμοθράκη

Μήνυμα στον κυβερνητικό του εταίρο, αν και δεν τον κατονόμασε, έστειλε ο πρωθυπουργός , Α. Τσίπρας, από τη Σαμοθράκη, όπου βρέθηκε σήμερα, Κυριακή 6/1, για τον εορτασμό των Θεοφανείων.
Όπως ανέφερε "εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο.
Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα".

Θύελλα αντιδράσεων - ΝΔ και Ποτάμι ζητούν εκλογές εάν αποχωρήσει ο Καμμένος από την κυβέρνηση

Για εκλογές  σε περίπτωση που ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποσυρθούν από την κυβέρνηση, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, αλλά και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Δ. Τσιόδρας.
Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή 6/1, ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσυρθούν από την κυβέρνηση,  ο Α. Τσίπρας θα χάσει την πολιτική νομιμοποίηση που χρειάζεται βάσει των πολιτικών ηθών της Ελλάδας και συνεπώς θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η τελευταία φορά όπου κυβερνήθηκε από κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν τον 19ο αιώνα και κατέληξε σε ειδικό δικαστήριο, αλλά και πως το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ούτε καν διανοήθηκε να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής όταν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Κατά τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας θα δικαιούται να συνεχίσει να κυβερνά μόνον σε περίπτωση που κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ  άφησε να εννοηθεί πως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να επιτρέψει να συνεχιστεί μία κυβερνητική εντολή που θα έχει χάσει την αρχική πλειοψηφία της.
Από την πλευρά του, τη θέση του Ποταμιού ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές, υπενθύμισε με ανάρτησή του στο twitter o  Δ. Τσιόδρας.
Όπως σημείωσε «κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υπάρξει».

www,bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης