Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Νέα υπόθεση κατασκοπείας απειλεί τις σχέσεις Trump και Putin - ΗΠΑ και Ρωσία συνέλαβαν "κατασκόπους"

Reuters: Νέα υπόθεση κατασκοπείας απειλεί τις σχέσεις Trump και Putin - ΗΠΑ και Ρωσία συνέλαβαν
Η Ρωσία συνέλαβε τον Αμερικανό πρώην πεζοναύτης Paul Whelan στς 28/12 και οι ΗΠΑ  τον ρώσο Dmitry Makarenko την επόμενη ημέρα 
Μια νέα υπόθεση κατασκοπείας απειλεί τις προσωπικές σχέσεις του Αμερικανού προέδρου Trump και του Ρώσου ομολόγου του V. Putin καθώς οι Αμερικανικές αρχές συνέλαβαν έναν ρώσο πολίτη και την οικογένεια του που βρίσκονταν στις ΗΠΑ ως αντίποινα για τη σύλληψη αμερικανού πρώην πεζοναύτη που συνελήφθη στη Μόσχα με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Paul Whelan συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές στις 28 Δεκεμβρίου κι ενώ κατηγορείται για κατασκοπεία η οικογένεια του υποστηρίζει ότι βρισκόταν στη Μόσχα για να παρευρεθεί σε γάμο.
Την επόμενη ημέρα, το FBI συνέλαβε στα νησιά Mariana το ρώσο Dmitry Makarenko ο οποίος βρισκόταν στις ΗΠΑ με τα παιδιά και τους γονείς του και στη συνέχεια τον μετέφεραν στη Φλόριντα.
Όπως σχολιάζει το Reuters, οι κατηγορίες για κατασκοπεία και από τις δύο πλευρές θα μπορούσαν να περιπλέξουν την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, την ώρα που οι πρόεδροι των δύο χωρών Trump και Putin προσπαθούν να οικοδομήσουν μια προσωπική σχέση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει από τη Μόσχα να εξηγήσει τη σύλληψη του Whelan και θα απαιτούσε την άμεση επιστροφή του αν αποδειχθεί ότι η κράτησή του δεν είναι νόμιμη.
Στο «παιχνίδι» μπήκε και η Βρετανία η οποία προειδοποίησε τη Ρωσία ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί πολίτες διαφόρων χωρών ως διπλωματικά πιόνια. Ο Whelan κατέχει επίσης βρετανικό διαβατήριο.
Το ρωσικό υπουργείο απάντησε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τη σύλληψη του Makarenko και τη μεταφορά τους στη Φλόριντα.
Στο μεταξύ και πριν δοθούν οι επαρκείς εξηγήσεις και από τις δύο πλευρές το Reuters ανέφερε ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον συζητούν το ενδεχόμενο ανταλλαγής των συλληφθέντων κάτι που αργότερα διέψευσε η Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης