Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" – Επιστροφή επιβατών με άλλη πτήση από Ρουμανία

Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο
Επιστροφή των 89 επιβατών από τη Ρουμανία στην Ελλάδα, με έκτακτη πτήση, που ναύλωσε το Υπουργείο Μεταφορών
(upd2)Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων ελέω καιρού.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο, αφού λόγω της χαμηλής νέφωσης τα αεροπλάνα ήταν αδύνατον να απογειωθούν, με αποτέλεσμα είτε να ακυρωθούν πτήσεις, είτε να σημειωθούν πολύωρες καθυστερήσεις.
Μάλιστα, έως το πρωί του Σαββάτου 5/1 είχαν ακυρωθεί τουλάχιστον 10 πτήσεις, ενώ μερικές εταιρείες επέλεξαν να προσγειώσουν τα αεροσκάφη τους σε άλλες χώρες και όχι στο αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη και έτσι, επιβάτες που ταξίδευαν από το Λονδίνο βρέθηκαν στην Τιμισοάρα στην Ρουμανία και άλλοι από τη Βιέννη στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με λεωφορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλες πτήσεις προσγειώθηκαν στην Αθήνα ή σε περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ οι υπόλοιπες προσγειώσεις και αναχωρήσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» γίνονται κανονικά, με καθυστερήσεις σε αρκετές περιπτώσεις.
Πάντως, κάποιοι από τους 201 επιβάτες της πτήσης της Ryanair από το Λονδίνο για Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρουμανίας, μεταφέρονται οδικώς στη Θεσσαλονίκη, καθώς ναυλώθηκαν λεωφορεία.
Τελικά, τέλος στην ταλαιπωρία των ακόμη 89 επιβατών δόθηκε με μέριμνα του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη.

Σπίρτζης: Δεν μπορεί να θυσιάζεται η στοιχειώδης ανθρώπινη συμπεριφορά στον ανταγωνισμό των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και χαμηλής κοινωνικής ευθύνης

«Δεν μπορεί να θυσιάζεται η στοιχειώδης ανθρώπινη συμπεριφορά και οι ανάγκες των πολιτών, στον ανταγωνισμό και την κερδοσκοπία των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και χαμηλής κοινωνικής ευθύνης», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, με αφορμή την επιστροφή των 89 επιβατών από τη Ρουμανία στην Ελλάδα, με έκτακτη πτήση που ναύλωσε το υπουργείο.
Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του υπουργού , Χρ. Σπίρτζη,  ναυλώθηκε αεροσκάφος της Αεροπορικής Εταιρείας Aegean για να πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 ώρα Ελλάδος έκτακτη πτήση με προορισμό το Αεροδρόμιο της Τιμισοάρα στη Ρουμανία, προκειμένου να επιβιβάσει και να επιστρέψει στην Ελλάδα τους 89 επιβάτες της πτήσης RYR8582 της Αεροπορικής Εταιρείας Ryanair, που δεν μπόρεσε να προσγειωθεί χθες (4/1)  στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Η πτήση της επιστροφής των 89 επιβατών με προορισμό το αεροδρόμιο Μακεδονία ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00 μ.μ. από την Τιμισοάρα της Ρουμανίας προς τα αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Ευρωπαϊκό Κανονισμό 261/2004 το εν λόγω περιστατικό χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική  περίπτωση»  και τη φροντίδα των επιβατών έχει η υπεύθυνη κάθε φορά Αεροπορική Εταιρεία.
«Η Αεροπορική Εταιρεία Ryanair, επέλεξε με δική της ευθύνη, στην περίπτωση που κατά τη διαδικασία της προσγείωσης επισυμβεί οποιαδήποτε εμπλοκή προβλεπόταν ως πρώτο εναλλακτικό αεροδρόμιο αυτό της Τιμισοάρας, ενώ ως δεύτερο εναλλακτικό Αεροδρόμιο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
Είναι προφανές ότι η επιλογή της εταιρείας να δηλώσει το αεροδρόμιο της Τιμισοάρας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό των επιβατών, αντί για ένα από τα δεκάδες αεροδρόμια της Ελλάδας και αρκετά σε μικρή απόσταση από την Θεσσαλονίκη, οφείλεται στην πολιτική προτεραιότητας χαμηλού κόστους της αεροπορικής εταιρείας», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τον εκπρόσωπο επίγειας εξυπηρέτησης της Αεροπορικής Εταιρείας Ryanair, στο αεροσκάφος επέβαιναν 182 ενήλικες και δύο παιδιά.
Οι 88 επιβάτες μεταφέρονται  στην Ελλάδα με πούλμαν, οι 89 επιβάτες θα ταξιδέψουν με την έκτακτη πτήση της Aegean και οι υπόλοιποι 7 επιβάτες πιθανότατα κανόνισαν την μεταφορά τους προσωπικά με άλλες πτήσεις.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην ανακοίνωσή του  «ευχαριστεί θερμά την Αεροπορική Εταιρεία Aegean που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά της Πολιτικής Ηγεσίας για τη δρομολόγηση έκτακτης πτήσης, που θέτει οριστικό τέλος στην περαιτέρω ταλαιπωρία των πολιτών».


Παπάζογλου (Fraport): Ήταν απόφαση της αεροπορικής εταιρείας

Πρόκειται για απόφαση της αεροπορικής εταιρείας να κατευθυνθεί η πτήση στην Τιμισοάρα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Fraport, Γιάννης Παπάζογλου, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό έγινε εξαιτίας του χρόνιου προβλήματος που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο εξαιτίας της χαμηλής νέφωσης.
Όπως ο ίδιος  δήλωσε στον ΣΚΑΪ, «όποτε υπάρχει χαμηλή νέφωση και ο πιλότος αποφασίζει ότι δεν επιθυμεί να προσεγγίσει το αεροδρόμιο, είναι απόφαση αποκλειστικά και μόνο της εταιρείας το αεροδρόμιο που επιθυμεί να προσεγγίσει και ουδείς μπορεί να παρέμβει στην απόφαση αυτή.
Είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την πολιτική στρατηγική της εταιρείας που προφανώς έχει μια κατάσταση με εναλλακτικές λύσεις».
Τόνισε, όπως μεταδίδει το skai.gr, πως δεν γνωρίζει για ποιο λόγο επελέγησαν ως εναλλακτικοί προορισμοί η Τιμισοάρα και άλλα αεροδρόμια, αλλά και πως θα ελέγξει εάν οι αερομεταφορείς κάνουν τις απαραίτητες ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων του αερολιμένα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης