Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Η Apple είναι μεγάλη εταιρεία, θα αντέξει – Η μετοχή εκτοξεύθηκε επί προεδρίας μου

Trump: Η Apple είναι μεγάλη εταιρεία, θα αντέξει – Η μετοχή εκτοξεύθηκε επί προεδρίας μου
Η Apple θα τα καταφέρει, διαβεβαιώνει ο Donald Trump
Καθόλου ανήσυχος δεν εμφανίζεται για την πρόσφατη «βουτιά» στη μετοχή της Apple ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μία «εκπληκτική εταιρεία» που «θα καταφέρει να είναι καλά».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον τεχνολογικό κολοσσό, δεν παρέλειψε να πει -εσφαλμένα- πως η μετοχή έχει αυξηθεί «εκατοντάδες τις εκατό» επί προεδρίας του στη Ουάσιγκτον.
Βέβαια, να σημειωθεί πως η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά περίπου 110% από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2016.
Μάλιστα, εκτίμησε πως η αιτία της πτώσης είναι «η τοποθεσία των εργοστασίων» της Apple.
«Μην ξεχνάτε ότι αυτή η Apple κατασκευάζει τα προϊόντα της στην Κίνα.
Το είπα στον Tim Cook, ο οποίος είναι φίλος μου και μου αρέσει πολύ:
Κατασκευάστε τα προϊόντα σας στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ωστόσο, η Apple έχει γνωστοποιήσει ότι τα έσοδά της στην Κίνα δέχθηκαν πλήγμα όχι λόγω της παραγωγής, αλλά των πωλήσεων, καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές δεν αγοράζουν αρκετά iPhones.

Η Apple έχασε 452 δισ. σε 3 μήνες, ή 2 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας!

Μήπως η συντριβή των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως το τελευταίο διάστημα προμηνύει μια νέα σφοδρή κρίση;
Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στους περισσότερους επενδυτικούς κύκλους το τελευταίο διάστημα, καθώς αν και οι διεθνείς αγορές έχασαν περίπου 12 τρισ. δολάρια το 2018, το νέο έτος που άρχισε μόλις... δείχνει να μην διαφοροποιείται.
Μετά την ανακοίνωση της Apple ότι οι πωλήσεις τους κατά το πρώτο τρίμηνο θα είναι πολύ, πολύ χαμηλότερες από τις προβλέψεις, η τιμή των μετοχών της Apple άρχισε να καταρρέει και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης την Τετάρτη (2/1), η εταιρεία είχε χάσει 75 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της.
Εν τω μεταξύ, τα "flash crashes" προκάλεσαν μερικές από τις πιο βίαιες ταλαντεύσεις που έχουμε δει ποτέ στις αγορές συναλλάγματος...
Ενδεικτικό του παραπάνω ήταν ότι χρειάστηκαν επτά λεπτά για να διασπάσει ανοδικά το γιέν επίπεδα που είχε κρατήσει σχεδόν μια δεκαετία.
Σε αυτά τα άγρια ​​λεπτά από τις 9:30 π.μ. στο Σίδνεϊ, το γιεν σημείωσε άνοδο 8% έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009 και αυξήθηκε κατά 10% έναντι της τουρκικής λίρας.
Αυτό είναι το είδος του χάους που βλέπουμε μόνο κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης.
Οι επενδυτές επηρεάστηκαν επίσης από το γεγονός ότι η Κίνα γνώρισε μόλις την πρώτη συρρίκνωση της δραστηριότητάς της σε περισσότερα από δύο χρόνια...
Αλλά φυσικά η μεγαλύτερη είδηση ​​των ημερών ήταν αυτό που συνέβη στην Apple.
Συμπεριλαμβανομένων των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μόλις "καταστράφηκαν", η αξία της Apple έχει μειωθεί κατά 452 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 3 Οκτωβρίου...
Δηλαδή σε μόλις τρεις μήνες, η Apple έχει χάσει 452 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της, δηλαδή δύο φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας (182 δισ. ευρώ).
Οι μετοχές της Apple έχουν μειωθεί κατά 39,1% από τις 3 Οκτωβρίου, όταν ο τίτλος έφθασε στο υψηλότερο σημείο των 52 εβδομάδων στα 233,47 δολάρια ανά μετοχή.
H κεφαλαιοποίησή της έχει φθάσει πλέον τα 674 δισεκατομμύρια δολάρια, οι ζημιές αυτές είναι μεγαλύτερες από την ατομική αξία των 496 εισηγμένων του S&P 500 - συμπεριλαμβανομένων των Facebook και J.P. Morgan.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η αλήθεια είναι ότι η Apple είναι στην πραγματικότητα μία από τις ισχυρότερες εταιρείες στη Wall Street οικονομικά.
Απλώς η τιμή της εταιρείας ήταν πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική της αξία, οπότε κάθε νόημα κακών ειδήσεων ήταν πιθανό να προκαλέσει μια μείωση αυτού του μεγέθους.
Την ίδια ώρα, το μέγεθος του πλούτου που οι επενδυτές των χρηματιστηρίων έχουν μόλις χάσει είναι εκπληκτικό.
Αν κάνουμε μια μικρή σύγκριση, βλέπουμε ότι οι επενδυτές της Apple έχουν χάσει:

- περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους της Wells Fargo
- περισσότερο από τρεις φορές το μέγεθος της McDonald's
- περισσότερο από πέντε φορές το μέγεθος της Costco
- περισσότερο από 10 φορές το μέγεθος της Raytheon

Σε αυτό το σημείο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ είναι υπερευαίσθητες σε οποιοδήποτε κομμάτι κακών ειδήσεων και το γεγονός ότι οι πωλήσεις της Apple είναι πολύ χαμηλότερες στην Κίνα είναι σίγουρα άσχημα νέα.
Όπως αναφερόταν από traders, η Apple ζει τις «πιο σκοτεινές ημέρες της στην εποχή του iPhone».
Φυσικά η Apple είναι δεν είναι η μόνη που δίνει αρνητικά μηνύματα.
Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται ουσιαστικά σε όλο τον πλανήτη.
Πέρα από την Apple, οι επενδυτές επηρεάστηκαν επίσης από τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση της αμερικανικής εργοστασιακής δραστηριότητας από τη Μεγάλη ύφεση.
Ο δείκτης παραγωγής ISM, ο οποίος παρακολουθείται στενά, έπεσε σε χαμηλό δύο ετών, παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Επιπλέον, και οι δυο δείκτες  economic surprise του Bloomberg "έγιναν αρνητικοί για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Trump".
Καθώς η κρίση αυτή εξακολουθεί να κλιμακώνεται, η προσοχή στρέφεται στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας μόλις κατέρρευσε και είναι πιθανό ότι θα δούμε περισσότερα οικονομικά ντόμινο.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, υπήρξαν άλλες στιγμές που η Wall Street έχει κλονιστεί, αλλά αυτά τα επεισόδια κράτησαν μόνο για μερικές εβδομάδες το πολύ.
Τώρα έχουν περάσει τρεις μήνες, και αυτή η νέα κρίση δεν δείχνει κανένα σημάδι ύφεσης σύντομα.
Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, και μάλλον αυτή η γιγαντιαία οικονομική χιονοστιβάδα έχει ξεκινήσει και θα είναι αδύνατο να σταματήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης