Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η τεχνική ανοδική αντίδραση των αγορών διχάζει τους επενδυτικούς οίκους – Φόβοι για «χάος» στις μετοχές και ύφεση διεθνώς

Η τεχνική ανοδική αντίδραση των αγορών διχάζει τους επενδυτικούς οίκους – Φόβοι για «χάος» στις μετοχές και ύφεση διεθνώς
Η υπαναχώρηση της Fed για τις αυξήσεις επιτοκίων αποδεικνύει ότι αυτοί που πρέπει «άρχισαν να ακούν» τα δυσάρεστα μηνύματα των αγορών
Μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών του 2018, οι διεθνείς αγορές εισήλθαν στο 2019 με την ελπίδα ότι θα αφήσουν πίσω τους τις άσχημες ημέρες.
Όμως οι πρώτες συνεδριάσεις του 2019 αποδείχθηκαν όχι απλά απογοητευτικές, αλλά επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες όχι μόνο για την εταιρική κερδοφορία αλλά και για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Όπως όλα υποδεικνύουν η Apple ήταν το πρώτο θύμα του εμπορικού  πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, με τον κορυφαίο τεχνολογικό όμιλο να εκδίδει προειδοποίηση για τις πωλήσεις του στο τρίμηνο που μόλις ολοκληρώθηκε και να παρασέρνει όχι μόνο τη Wall Street αλλά και τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές σε ελεύθερη πτώση.
Ταυτόχρονα ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Donald Trump δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως ότι θα υπάρξουν και άλλες επιχειρήσεις που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Apple και θα προέρχονται κυρίως από τον κλάδο τεχνολογίας.
Με απλά λόγια από τον κλάδο ο οποίος ουσιαστικά στηρίζει ή βυθίζει την αμερικανική αγορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών
Την ίδια ώρα μπορεί τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ να ήταν ενθαρρυντικά, αλλά αυτά για τη μεταποίηση, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, αναγκάζουν τους αναλυτές και ακολούθως και τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια οικονομία.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκφράζουν φόβους ακόμη και για ύφεση ή επιστροφή μίας κρίσης ανάλογης με αυτή του 2008 και μάλιστα σε μία περίοδο που τα περιθώρια κινήσεων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών είναι σαφώς περιορισμένα.

Η υποχώρηση της Fed

Σε αυτό το πλαίσιο κατέφθασε και η υπαναχώρηση εκ μέρους της Fed αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική.
Ο επικεφαλής της τράπεζας Jerome Powell, ενώ μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι «ακούμε τις αγορές αλλά δεν τις υπακούμε», μάλλον άλλαξε εντελώς γνώμη, καθώς μετά από μία διήμερη σφαγή στη Wall Street, κατανόησε ότι θα πρέπει να καθησυχάσει τους επενδυτές.
Σε δηλώσεις του την Παρασκευή 4/1 ο Powell άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η Fed δεν θα είναι επιθετική στις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2019, ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι μπορεί να υπάρξει  και χαλάρωση των πωλήσεων assets που έχει στην κατοχή της.
Αυτές οι δύο διαβεβαιώσεις ήταν αρκετές για να ανακουφίσουν, προσωρινά, τις αγορές και να οδηγήσουν τη Wall Street σε ένα ράλι τεχνικής αντίδρασης.
Όμως υπάρχουν ακόμη αρκετοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι που επιμένουν ότι η πορεία των μετοχών το 2019 δεν θα είναι και τόσο καλή, ενώ εκφράζουν και έντονη ανησυχία για τις πραγματικές επιπτώσεις που θα έχει η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας όχι μόνο στις οικονομίες των δύο χωρών αλλά σε όλη την υφήλιο.

Σε κόντρα οι αναλυτές

Αυτό, όμως, που θα έπρεπε να προβληματίσει αρκετά τους επενδυτές είναι η κόντρα μεταξύ κορυφαίων αναλυτών.
Από τη μία πλευρά υπάρχουν κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί οίκοι όπως οι Goldman Sachs και Societe Generale που κάνουν λόγο για επερχόμενο χάος στις αγορές και πτώση που μπορεί να φθάσει έως και το 50%.
Στους απαισιόδοξους συγκαταλέγεται και η Phoenix Capital, η οποία τονίζει ότι η πρόσφατη άνοδος στη Wall Street –έστω και για μόνο μία συνεδρίαση- είναι παροδική.
Στον αντίποδα θετικά διακείμενες για τις μετοχές εμφανίζονται Bank of America Merrill Lynch και Citigroup, οι οποίες στηρίζονται στη λογική του «buy the dip», δηλαδή ότι κάθε φορά που οι αγορές υποχωρούν, οι αποτιμήσεις καθίσταται πιο λογικές και υπάρχουν αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες στις αγορές.


Σοφία Ζαφείρη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης