Διεθνή

CNBC: Οι πέντε καλύτερες και οι πέντε χειρότερες αγορές διεθνώς για το 2018

CNBC: Οι πέντε καλύτερες και οι πέντε χειρότερες αγορές διεθνώς για το 2018
Η αγορά με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν αυτή της Ουκρανίας (+80,39%), ενώ η χειρότερη όλων αυτή της Βενεζουέλας (-94,89%)
Αν και οι περισσότεροι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις επονομαζόμενες μεγάλες αγορές της υφηλίου, όπως η Wall Street, είθισται πρωταθλητές της ανόδου, σχεδόν σε κάθε έτος, να είναι οι αναδυόμενες αγορές.
Το 2018 δεν χάλασε αυτόν τον κανόνα, με το CNBC να παρουσιάζει τις πέντε αγορές με τη μεγαλύτερη ενίσχυση για το 2018 αλλά και τις πέντε αγορές που κυριολεκτικά –και όχι μεταφορικά- βυθίστηκαν κατά το προηγούμενο έτος.

Ουκρανία: Άνοδος +80,39%

Ο δείκτης PFTS πραγματικά εκτινάχθηκε στα ύψη, με την άνοδό του να ξεπερνά το 80% και όλα αυτά παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω της συνεχιζόμενης πολεμικής έντασης με τη Ρωσία.

FYROM: Άνοδος +30,41%

Αν και στην Ελλάδα ασχολούμαστε με τη FYROM για εντελώς διαφορετικούς λόγους, ο δείκτης MBI 10 του Macedonia Stock Exchange (MSE) ήταν μεταξύ των πρωταθλητών του 2018, με κέρδη άνω του 30%.

Κατάρ: Άνοδος +20,87%

Το χρηματιστήριο του Κατάρ συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που ακολούθησαν εντυπωσιακή πορεία, με τα κέρδη του να ξεπερνούν το 20%.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Άνοδος +11,75%

Ο Γενικός Δείκτης ADX εμφάνισε άνοδο σχεδόν 12%, με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να εκτιμά ότι η οικονομία της θα τρέξει με ρυθμό 2,5% έως 3% το 2019.

Σ. Αραβία: Άνοδος +8,77%

Η έντονη μεταβλητότητα στην τιμή του πετρελαίου αλλά και η έξοδος αρκετών ξένων επενδυτών μπορεί να έπληξε το χρηματιστήριο της Σ. Αραβίας, αλλά όχι τόσο πολύ, καθώς είναι αυτό που εμφάνισε την πέμπτη μεγαλύτερη άνοδο για το 2018.

Βενεζουέλα: Πτώση -94,89%

Αν και η υποχώρηση ή μάλλον η ισοπέδωση στις αποτιμήσεις των μετοχών είναι το λιγότερο που απασχολεί τους πολίτες της Βενεζουέλας, σαφώς η πορεία τους αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται η οικονομία της.

Αργεντινή: Πτώση -50,2%

Η χρηματοοικονομική κρίση του 2018 και η εξ ανάγκης προσφυγή στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αποτυπώθηκε και στο χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες.

Τουρκία: Πτώση -43,35%

Η βύθιση της λίρας έναντι του δολαρίου αλλά και η αποχώρηση των περισσότερων ξένων επενδυτών ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Κίνα: Πτώση -28,64%

Ο δείκτης Shanghai Composite έχασε πάνω από το 25% της αξίας του, με βασική αιτία τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για θέματα εμπορίου.

Πακιστάν: Πτώση -28,07%

Σαφώς αποτελεί μία αγορά για λίγους και ριψοκίνδυνους επενδυτές.
Όσοι επέλεξαν να τοποθετηθούν στον δείκτη Karachi 100 το 2018, σαφώς το μετάνιωσαν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης