Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μαύρα σύννεφα στις διεθνείς αγορές – Πέντε επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν πτώση έως 50% στα χρηματιστήρια

Μαύρα σύννεφα στις διεθνείς αγορές – Πέντε επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν πτώση έως 50% στα χρηματιστήρια
Εξαιρετικά δυσοίωνες οι εκτιμήσεις των κορυφαίων αναλυτών για τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο εντός του 2019
Μετά από ένα οδυνηρό 2018 οι διεθνείς αγορές είναι έτοιμες να… συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο το 2019, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν, ενώ κανένας από τους αρνητικούς παράγοντες που τις επηρέασε το προηγούμενο έτος δεν έχει εξαφανιστεί.
Ταυτόχρονα μεγάλες εταιρίες όπως η Apple έχει χρηματιστηριακά καταρρεύσει και χάσει το 38,8% της αξίας της από τις αρχές Οκτωβρίου 2018.
Είχε χρηματιστηριακή αξία 1,1 τρισεκ. και έχει υποχωρήσει στα 675 δισεκ. δολάρια.

Ήδη κορυφαίοι επενδυτικοί όμιλοι σπεύδουν να προειδοποιήσουν τους επενδυτές ότι το 2019 θα είναι ένα έτος όπου οι διεθνείς αγορές, με πρώτη απ’ όλες τη Wall Street, θα βρεθούν αντιμέτωπες με κατάρρευση ανάλογης έντασης ή ακόμη και χειρότερης με αυτής του 2008.
Ο πλέον απαισιόδοξος επενδυτικός οίκος είναι η γαλλική τράπεζα Societe Generale, η οποία σε έκθεσή της, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει διόρθωση ακόμη και της τάξεως του 50% για το 1/3 των διεθνών αγορών.

Κανείς άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι στοιχεία που στήριξαν τις αγορές τουλάχιστον στο α’ εξάμηνο του 2018 έχουν πάψει να υπάρχουν, όπως η θετική επίδραση από τις φορολογικές περικοπές στις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και η Fed βρίσκονται σε περίοδο σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής.
Μπορεί η ΕΚΤ να μην προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων πριν από το β’ εξάμηνο του 2019, αλλά ο τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μειώνει σημαντικά τη ρευστότητα που διαχέεται τις αγορές και καθιστά τις επενδύσεις αρκετά πιο ριψοκίνδυνες.
Ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου η Fed παρά τις συνεχείς επιθέσεις του Donald Trump δεν μοιάζει πρόθυμη να σταματήσει την πολιτική αύξησης επιτοκίων.
Μοναδική αιτία να το πράξει φαίνεται να είναι η εμφάνιση απτών αποδείξεων ότι η αμερικανική οικονομία δεν ακολουθεί και την καλύτερη δυνατή πορεία. 
Δεν είναι, όμως, μόνο οι μετοχές αυτές που θα «υποφέρουν» το 2019.
Όπως τονίζει ο Dan Ivascyn της Pimco η αστάθεια θα αυξηθεί και τα spreads πιστώσεων θα διευρυνθούν.
Πιστεύει ότι πρόκειται για ενδείξεις οικονομικής ύφεσης που θα έλθει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Jeff Gundlach επίσης της Pimco, προτείνει απλώς να αποφύγουν οι επενδυτές τις μετοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και το εταιρικό χρέος εντελώς, καθώς και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα (μόνο σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο θαύμα).
Από την πλευρά της η Bank of America Merrill Lynch εμφανίζεται λιγότερο απαισιόδοξη, τονίζοντας, όμως, σε έκθεσή της για τη Wall Street, ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν τις μετοχές σε ιδιαίτερα ισχυρές απώλειες.
Όπως αναφέρει, τον σημαντικότερο ρόλο για τη Wall Street το 2019, θα παίξουν το επίπεδο επιτοκίων από τη Federal Reserve και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Παράλληλα, σημειώνεται, μία ενδεχόμενη περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ θα πιέσει τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, με αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές.

Στους απαισιόδοξους συγκαταλέγεται και η Mitsubishi UFJ Securities international, μίας και σε έκθεσή της τονίζει ότι η  διετία 2019 με 2021 θα μείνουν στην ιστορία ως περίοδος βαθειάς κατάθλιψης για τις οικονομίες και τις αγορές.
Το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια αγορά είναι η φύση της οικονομικής επιβράδυνσης που βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς.
Αυτή η επιβράδυνση μπορεί να παρατηρηθεί τόσο εντός όσο και εκτός των ΗΠΑ.
Ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για τις αγορές και τρεις πιθανές "ηχώ" αξίζουν προσοχής τους προσεχείς μήνες.

Citigroup: Υποβαθμίζει τις τιμές – στόχους για Dow Jones και S&P 500 για το 2019

Σε σημαντική υποβάθμιση των τιμών-στόχων τόσο για τον S&P 500 όσο και για τον Dow Jones προχώρησε η Citigroup, τονίζοντας ότι η τρέχουσα πτώση στις αγορές την αναγκάζει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
Ο Tobias Levkovich, κορυφαίος αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας, σε έκθεσή του, υποβαθμίζει την τιμή-στόχο για τον S&P 500 στις 2.850 μονάδες έως το τέλος του 2019 από 3.100 που ήταν πριν.
Ακόμη πιο γενναία η υποβάθμιση για την τιμή-στόχο του Dow Jones, τον οποίο βλέπει, πλέον, στις 26.000 μονάδες από 28.100 μονάδες πριν.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης