Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πόλεμος... Πολάκη με δικαστές για ΚΕΕΛΠΝΟ και Στουρνάρα - Παρέμβαση Καλογήρου

Πόλεμος... Πολάκη με δικαστές για ΚΕΕΛΠΝΟ και Στουρνάρα - Παρέμβαση Καλογήρου
Για θεσμική εκτροπή και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
(upd) «Πόλεμος» μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ξεσπάσει με αφορμή την χθεσινή ανάρτηση του υπουργού στο Facebook, με την οποία βάζει στο στόχαστρο οικονομικούς εισαγγελείς  και ανακριτές που σχετίζονται με την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και την προανάκριση εις βάρος του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
Και ενώ την ίδια στιγμή μαίνεται έντονη η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ για την υπόθεση της Novartis στον απόηχο των δηλώσεων και καταγγελιών του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα και πλέον κατηγορούμενου για παθητική δωροδοκία, Ν. Μανιαδάκη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απαντά στον κ.Πολάκη, κάνοντας λόγο για θεσμική εκτροπή, υποστηρίζοντας πως ο αναπληρωτής υπουργός στοχοποιεί προσωπικά δικαστικούς λειτουργούς.
Ωστόσο, η «απάντηση» από τον κ. Πολάκη δεν άργησε να έρθει...

Σοβαρές αιχμές Πολάκη κατά εισαγγελέων και ανακριτών


Στην ανάρτηση του στο Facebook ο κ.Πολάκης θέτει μια σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, βάζοντας στο στόχαστρο του οικονομικούς εισαγγελείς  και ανακριτές που σχετίζονται με την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και την προανάκριση εις βάρος του διοικητής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ.Πολάκη:
 





Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Θεσμική εκτροπή, ολίσθημα του υπουργού

 
Στην τοποθέτηση αυτή του κ.Πολάκη απάντησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή και για στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών.
«Το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ένωση η οποία κατηγορεί τον υπουργό και την κυβέρνηση πως παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας.
Μάλιστα, καλεί τον πρωθυπουργό «να αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από Δικαστές και Εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (πχ προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους.
Την ίδια στιγμή που  ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, Υπουργός της Κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό.
Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη «συνεχίζεται».
Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου.
Σε κάθε περίπτωση οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου" αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μητσοτάκης: Πρωτοφανής η υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών – Να υψώσουν ανάστημα οι δικαστικοί

Παρέμβαση στα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με την υψηλών τόνων αντιπαράθεση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και για τις καταγγελίες του Ν. Μανιαδάκη όσον αφορά την υπόθεση της Novartis έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
«Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας.
Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα Κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει.
Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα  Κράτος Δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει.  
Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας.
Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν.
Καλώ, τέλος, όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η «απάντηση» Πολάκη στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Με νέα του ανάρτηση στο facebook, ο κ. Πολάκης απάντησε στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και σχολιάζει «καθίστασθε πλέον προβλέψιμοι καθώς κάθε φορά που κάποιος θίγει κάτι στη λειτουργία της Δικαιοσύνης μιλάτε για "θεσμική εκτροπή"».
Εξάλλου, για ακόμα μία φορά ο κ. Πολάκης αφήνει αιχμές για καθυστερήσεις στο έργο της Δικαιοσύνης επισημαίνοντας: «πιστεύω πως αναγκαίο θα ηταν η "κλεψύδρα του δικαστικού χρόνου " να ρυθμιστεί (για τέτοιες υποθέσεις τουλάχιστον) να μετράει σε μήνες και οχι σε δεκαετίες όπως το παρελθόν (π.χ. Siemens - C4i, κλπ)».


Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Οι δηλώσεις Πολάκη διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση απαντά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στις δηλώσεις του αναπληρωτού υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σχετικά με τις μεγάλες υποθέσεις που παραμείνουν υπό διερεύνηση.
Μάλιστα, η Ένωση Εισαγγελέων εγείρει θέμα «ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος» και αφήνει αιχμές για «απρόσφορες προσπάθειες χειραγώγησης» των Ελλήνων εισαγγελέων.
Πιο αναλυτικά, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει ότι «βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επαναλάβει σε ανακοίνωσή της την αυτονόητη υποχρέωση των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας να σέβονται την συνταγματικώς κατοχυρωμένη Αρχή της διάκρισης των λειτουργιών».
Παράλληλα, αναφέρει ότι «οι δημόσιες αναρτήσεις του υπουργού κ. Πολάκη, οι οποίες ευελπιστούμε να απηχούν μόνο προσωπικές του απόψεις και όχι της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, διά των οποίων ψέγει, και μάλιστα ονομαστικά, εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς επειδή οι χειρισμοί τους σε εκκρεμείς υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος δεν είναι της αρεσκείας του, προδικάζοντας και υποδεικνύοντας την επιθυμητή έκβασή τους, υποσκάπτουν το δικαιϊκό οικοδόμημα της χώρας και διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος».
Η ανακοίνωση προσθέτει επίσης:
«Ο κ. Πολάκης οφείλει να γνωρίζει ότι οι Έλληνες εισαγγελείς, ανεξάρτητοι και αποστασιοποιημένοι από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και απρόσφορες προσπάθειες χειραγώγησής τους, αντεπεξέρχονται στο ακέραιο στο συνταγματικό τους καθήκον υπερβάλλοντας εαυτόν, προκειμένου, με υψηλό φρόνημα, να υπερβαίνουν καθημερινά τις αντίξοες υπηρεσιακές συνθήκες και ελλείψεις υποδομών και προσωπικού στο χώρο της Δικαιοσύνης, για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη φέρουν άλλοι».

O Καλογήρου (υπ. Δικαιοσύνης) κατά της Ένωσης Δικαστών ικαι Εισαγγελέων για την υπόθεση Novartis

Όσοι μιλούν για θεσμική εκτροπή δημιουργούν σύγχυση με στόχο τη συγκάλυψη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.
Επί της ουσίαςο υπουργός αν και δηλώνει ότι σέβεται απόλυτα τη δικαιοσύνη, στηλιτεύει την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία στρέφεται κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Η Ελληνική Δικαιοσύνη τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού της Ελληνικής Κυβέρνησης και αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών.
Είναι εκείνη που μπορεί να εκτιμήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και η μόνη που μπορεί να αξιολογήσει ποιες ενέργειές της εξακολουθούν ή όχι να είναι αναγκαίες και ποιες εξ αυτών συμβάλλουν ή όχι αποτελεσματικά στο ως άνω έργο της, κρίνοντας πάντοτε με βάση το νόμο και τις ειδικές υπό διερεύνηση περιστάσεις, που μόνο η ίδια γνωρίζει.
Είναι αυτονόητο ότι οι εξελίξεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ακόμη και όσον αφορά σε εκείνες με μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω του κρίσιμου θεσμικά ρόλου που διατηρεί.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να λησμονείται από όσους μιλούν για "θεσμική εκτροπή" ότι ανεπίτρεπτη θεσμικά ενέργεια είναι η επιλεκτική ταύτιση συγκεκριμένων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων.
Η πολιτική αυτή επιλογή εξυπηρετεί τη δημιουργία εντυπώσεων, λειτουργεί παρελκυστικά για τα αποτελέσματα του έργου της Δικαιοσύνης και δημιουργεί σύγχυση με σκοπό την πολιτική συγκάλυψη.
Και ασφαλώς η στάση αυτή προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης και κυρίαρχα τη νοημοσύνη των πολιτών".
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης