Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Η ορκωμοσία Bolsonaro «εκτοξεύει» σε ιστορικό υψηλό το χρηματιστήριο

Βραζιλία: Η ορκωμοσία Bolsonaro «εκτοξεύει» σε ιστορικό υψηλό το χρηματιστήριο
Η ορκωμοσία του Jair Bolsonaro «εκτοξεύει» σε ιστορικό υψηλό το χρηματιστήριο της Βραζιλίας
Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 91.012,3 μονάδων έκλεισε σήμερα (2/1) ο χρηματιστηριακός δείκτης «Bovespa» στη Βραζιλία, στον απόηχο της ορκωμοσίας του Jair Bolsonaro στην προεδρία της χώρας.
Εχθές, ύστερα από μία πομπώδη τελετή που διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο ακροδεξιός Jair Bolsonaro ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας.
Ο πρώην λοχαγός του στρατού και για πολλά χρόνια γερουσιαστής, έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει ριζικά τη Βραζιλία από την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες η αριστερά και η κεντροδεξιά στη μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής.

Η πορεία του δείκτη το τελευταίο 12μηνο:

Image

Στις προθέσεις του Jair Bolsonaro είναι επίσης η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με τη Δύση και ιδίως με τις ΗΠΑ του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στην ορκωμοσία από τον υπουργό Εξωτερικών mike Pompeo.
Μια ένδειξη αυτής της «διπλωματικής στροφής» είναι το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Ο Jair Bolsonaro ορκίστηκε ότι «θα υπερασπίζεται και θα εφαρμόζει το Σύνταγμα» και ότι θα εργαστεί «για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Βραζιλίας».
Η αριστερά, και κυρίως το Κόμμα των Εργατών, μποϊκοτάρισε την τελετή.
Χιλιάδες υποστηρικτές του Προέδρου συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το μέγαρο Πλανάλτο για να δουν τον πρόεδρο να παραλαμβάνει από τα χέρια του προκατόχου του, Μισέλ Τέμερ, την προεδρική ταινία, το σύμβολο της προεδρίας.
Πολλοί κρατούσαν σημαίες της χώρας και είχαν βάψει τα πρόσωπά τους στα «εθνικά» χρώματα, κίτρινο και πράσινο.
Πριν ξεκινήσει η τελετή, ο Jair Bolsonaro και η σύζυγός του διέσχισαν την Μπραζίλια μέσα σε μια ανοιχτή Rolls Royce, ενώ οι υποστηρικτές του τον επευφημούσαν επαναλαμβάνοντας ρυθμικά το προεκλογικό σύνθημά του:
«Η Βραζιλία πάνω απ' όλα, ο Θεός πάνω απ' όλους».
Με την υποστήριξη των πιο συντηρητικών στρωμάτων της κοινωνίας –όπως των ευαγγελικών εκκλησιών– ο Jair Bolsonaro σχεδιάζει να εμποδίσει τις προσπάθειες νομιμοποίησης των αμβλώσεων πέραν των σημερινών εξαιρέσεων αλλά και να αφαιρέσει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα σχολεία.
Έχει επίσης πει ότι θα αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, μια δέσμευση που τρομάζει τους περιβαλλοντολόγους, όπως και τα σχέδιά του να κατασκευάσει υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αμαζόνιο ή να εγκρίνει εξορύξεις στα εδάφη των ιθαγενών, των τελευταίων "φυλάκων" του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου.
Το ένα τρίτο των υπουργών της κυβέρνησής του είναι πρώην αξιωματικοί του στρατού – οι περισσότεροι μάλιστα ήταν συμφοιτητές του στη στρατιωτική ακαδημία της Βραζιλίας και είχαν στηρίξει τη στρατιωτική χούντα του 1964-85.
Στην ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, κατά την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας, κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να τον βοηθήσουν για «να απελευθερώσει οριστικά» τη Βραζιλία «από τον ζυγό της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, της οικονομικής ανευθυνότητας και της ιδεολογικής δουλείας».
«Θα εργαστώ ακούραστα ώστε η Βραζιλία να επιτύχει το πεπρωμένο της», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος, αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο Jair Bolsonaro, δεσμευόμενος ότι «θα ενισχύσει και θα σεβαστεί τη δημοκρατία» στη χώρα του, θα «αποκαταστήσει την τάξη» και θα κυβερνήσει «για την ειρήνη και την ευημερία« του λαού της χώρας.
Ο Jair Bolsonaro είπε ότι η εκλογή του στην προεδρία, τον περασμένο Οκτώβριο, «θα απελευθερώσει τη Βραζιλία από τον σοσιαλισμό και την πολιτική ορθότητα».
Ο 63χρονος πρώην στρατιωτικός αν και διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί τη δημοκρατία, σημείωσε ότι δεν θα επιτρέψει στις «καταστροφικές ιδεολογίες» να διχάσουν τους Βραζιλιάνους.
Πρόσθεσε ότι υπό τη διακυβέρνησή του οι Βραζιλιάνοι μπορούν να κερδίσουν μια καλύτερη ζωή, μέσω της αξιοκρατίας.
Αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητές του, παραδέχτηκε ότι σημαντικές προκλήσεις για την κυβέρνησή του θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και τα θέματα της οικονομίας.
Για την εγκληματικότητα, είπε ότι θα τερματίσει «τις πολιτικές που προστατεύουν τους εγκληματίες και αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες τους αστυνομικούς», δεσμευόμενος ότι «θα αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα».
«Έχουμε να ανοικοδομήσουμε ένα μεγάλο έθνος», τόνισε, υποσχόμενος ότι θα ζητά συνεχώς από τον Θεό να τον καθοδηγεί στη διακυβέρνηση της Βραζιλίας.
Νωρίτερα, στην ομιλία του προς βουλευτές και γερουσιαστές, ο Jair Bolsonaro τους ζήτησε να τον βοηθήσουν «για να απελευθερώσει οριστικά το έθνος από τον ζυγό της διαφθοράς, του εγκλήματος, της οικονομικής ανευθυνότητας και της ιδεολογικής υποταγής» ενώ υποσχέθηκε ότι, στον οικονομικό τομέα, θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις και θα ανοίξει τις ξένες αγορές για τη Βραζιλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης