Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Πως θα μειώσει τα NPEs στην Κύπρο; - Όλο το σχέδιο και η Cypre Ermis

tags :
Alpha Bank: Πως θα μειώσει τα NPEs στην Κύπρο; - Όλο το σχέδιο και η Cypre Ermis
«Τρέχει» διαγωνισμός για την ανάθεση διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που διατηρεί ο όμιλος στην Κύπρο - Πιθανή η πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Cypre Ermis.
Έτοιμος να προχωρήσει στην ανάθεση σε τρίτον της διαχείρισης σχεδόν του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του στην Κύπρο είναι ο όμιλος Alpha Bank, με το ενδιαφέρον της αγοράς να επικεντρώνεται στους επιμέρους όρους της συμφωνίας, ως προς το προσωπικό και τη – μελλοντική- δυνατότητα να από-ενοποιήσει τα «κακά» δάνεια.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Alpha Bank «τρέχει» διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει για σειρά ετών τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου NPEs που διαθέτει ο όμιλος στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατέχεται από την Alpha Bank Κύπρου, ενώ το υπόλοιπο έχει εισφερθεί στην AGI-Cypre Ermis, η οποία ελέγχεται απευθείας από τη μητρική.
Αν ο διαγωνισμός ευοδωθεί, η Alpha Bank Κύπρου θα υπογράψει σύμβαση μακροχρόνιας ανάθεσης διαχείρισης με τον προτιμητέο επενδυτή, η οποία θα ενέχει συγκεκριμένους στόχους ανάκτησης, σταθερές προμήθειες καθώς και προμήθειες υπεραπόδοσης σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι στόχοι. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η σύμβαση θα αποτιμηθεί και το όποιο όφελος θα ενισχύσει τα κεφάλαια της τράπεζας.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν προβλέπεται και αγορά από τον επενδυτή πλειοψηφικού πακέτου της AGI –Cypre Ermis, εξέλιξη που θα οδηγούσε στην αποενοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν περάσει κάτω από την ειδική εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων.  
Κατά την τελευταία διετία η Alpha Bank Κύπρου προχώρησε σε σχηματισμό σημαντικών πρόσθετων προβλέψεων, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα αποτελέσματά της. Κατά την περσινή χρήση οι προβλέψεις ανήλθαν στα 107,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 83,1% και οι ζημιές στα 86,7 εκατ. ευρώ.
Έτσι, στις 18 Ιουλίου η τράπεζα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 44,58 εκατ. ευρώ την οποία κάλυψε στο σύνολό της η Alpha Bank. Αυξημένες ήταν οι προβλέψεις και κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, εξαιτίας της εφαρμογής του IFRS 9.    
Το μοντέλο ανάθεσης διαχείρισης για τμήμα του χαρτοφυλακίου των NPEs θα εξετασθεί και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης λύσης για την επιθετική μείωση του αποθέματος. Η Αlpha Βank έχει, σήμερα, την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια (18,5%) μεταξύ των εγχώριων συστημικών τραπεζών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης