Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Εννέα μήνες με θετικά μέτρα μέχρι τις εκλογές - Κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τζανακόπουλος: Εννέα μήνες με θετικά μέτρα μέχρι τις εκλογές - Κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένη και πλούσια στοχοθεσία για το επόμενο διάστημα
«Έχουμε μπροστά μας 9 μήνες με πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες σε αυτή τη μεταμνημιονιακή φάση, στην οποία μπορούμε να επιταχύνουμε την υλοποίηση θετικών μέτρων ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel.
Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένη και πλούσια στοχοθεσία για το επόμενο διάστημα, «η χώρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνει η μεταμνημονιακή φάση», και υπογράμμισε τη βαθιά πεποίθησή του, όπως είπε, ότι «αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια κυβέρνησης της αριστεράς"».
«Η πολιτική μας στρατηγική νιώθουμε ότι δικαιώνεται», σημείωσε, για να προσθέσει πως «ο κεντρικός στόχος της εξόδου από τα μνημόνια επιτεύχθηκε και πως το δεύτερο βήμα, για την ολοκλήρωση της θητείας, είναι να αξιοποιήσουμε τις διευρυμένες δυνατότητες που μας δίνει αυτή η έξοδος από τη μνημονιακή επιτροπεία».
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά τις 9 μήνες στους οποίους σχεδιάζει πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις, «επομένως δεν τίθεται θέμα ημερομηνίας εκλογών» και πως αυτό που έχει στο μυαλό της είναι η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ολοκλήρωση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης, να προχωρήσει ο διάλογος με την Εκκλησία για επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων.
Πρόσθεσε ότι στα μέσα Ιανουαρίου έρχεται η «εμβληματική» αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από 7 χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που επίκεινται για την προστασίας της α' κατοικίας, ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών κτλ.
"Έχουμε πλούσια στοχοθεσία και το τελευταίο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας είναι οι εκλογές", είπε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι και από τον πρώτο καιρό, όταν ολοκληρωνόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, έτσι και τώρα και μάλιστα «αυτή τη στιγμή πολύ περισσότερο», «υπάρχουν απολύτως οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για να κυρωθεί η Συμφωνία».
Ειδικότερα, στο ερώτημα αν υπάρχουν 151 ψήφοι, είπε ότι «αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί από τον πρώτο καιρό, σε δηλώσεις από το Ποτάμι αλλά και από κάποιους βουλευτές του ΚΙΝΑΛΛ, που έλεγαν ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη και συμφωνία που προσφέρει μοναδική, ιστορική ευκαιρία για την επίλυση ενός προβλήματος που ταλαιπώρησε την Ελλάδα, την πΓΔΜ και τα Βαλκάνια για πάνω από μια 25ετία».
Σημείωσε ότι «καταρρέουν όλα τα επιχειρήματα της ΝΔ και οι διαστρεβλωτικές αναλύσεις που θέλουν να μην υποχωρούν οι γείτονές μας από τον αλυτρωτισμό», ότι έχουν απαντηθεί ήδη από τη συνταγματική διαδικασία και πως «αυτό μας εισάγει πια σε μια πάρα πολύ θετική ατζέντα με τους γείτονές μας, αλλά και στην τελική φάση για την κύρωση της Συμφωνίας».
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ως προς το ζήτημα της διασποράς πλέον το σύνταγμα της γειτονικής χώρας δεν θα κάνει λόγο για μακεδονικό λαό και ούτε φυσικά θα προβάλλει διεκδικήσεις για οποιαδήποτε μειονότητα.
Αντιθέτως θα είναι ανάλογο του άρθρου 108 του ελληνικού συντάγματος που μιλά για την ελληνική διασπορά, θα μιλά λοιπόν για τη διασπορά της γειτονικής χώρας.
Πρόσθεσε ότι μετά τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη γείτονα, κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης ή από την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντίθετα, η τροπολογία αυτή λέει πολύ καθαρά ότι η ιθαγένεια δεν προκαταβάλει τον εθνοτικό προσδιορισμό των κατοίκων της πΓΔΜ.
Επομένως εδώ καταρρέει και το δεύτερο επιχείρημα της ΝΔ".
Ως προς το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι έχουμε στην γειτονική χώρα την τελική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα εκκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και αναμένεται να τελειώσει την εβδομάδα μεταξύ 14-18 Ιανουαρίου. Ανέφερε ότι από τις 18 Ιανουαρίου και μετά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο της Συμφωνίας στη Βουλή. ουσιαστικά προαναγγέλλει", τη μείωση φόρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης