Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 10 μεγάλες αλλαγές που φέρνει το 2019 στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος

Οι 10 μεγάλες αλλαγές που φέρνει το 2019 στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος
Οι αλλαγές που έρχονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
Ο νέος χρόνος που έφθασε το 2019 και θέτει σε νέες βάσεις το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθότι ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία ελέω των υπερ -πλεονασματικών προϋπολογισμών. 
Εφόσον στον προϋπολογισμό δεν επέλθει η μεγάλη ανατροπή με τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά και τις μνημονιακές συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στα έτη 2012, 2015 και 2016,τότε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό βάρος που είχε τα προηγούμενα χρόνια. 
Υπενθυμίζεται ότι στα μνημονιακά χρόνια, ειδικά της πρώτης περιόδου (2010-2014), όλες οι παρεμβάσεις των τότε κυβερνώντων φορτώνονταν κυρίως στις πλάτες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο είχε δαιμονοποιηθεί ως η μήτρα των κακών για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κάπως έτσι έχασαν οι συνταξιούχοι τεράστια ποσά από τις συντάξεις τους και μάλιστα με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, που κρίθηκαν ως τέτοιες και άρα άκυρες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία επταετία ξεπερνούν τα 62 δισ. ευρώ οι συνολικές μνημονιακές απώλειες για τους συνταξιούχους, μειώνοντας το εισόδημά τους ακόμη και έως 50%.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, στις αλλαγές που έρχονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης υφίστανται και καλές ειδήσεις και όχι μόνο περικοπές συντάξιμων αποδοχών, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικότερα περιστολή συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων…

Αναλυτικότερα, λοιπόν, για το 2019:

1. Παραμένει ίδιος ο συντάξιμος μισθός, καθώς διατηρείται η προσωπική διαφορά που αφορά 1.500.000 συντάξεις.
Πάντως, ο επανυπολογισμός με βάση τον νέο τρόπο που καθιερώνει ο νόμος Κατρούγκαλου φαίνεται να αφορά περίπου 2 εκατ. συνταξιούχους.
Ωστόσο, εκτός αναπροσαρμογής βρίσκονται εξαρχής οι 600.000 συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ, ενώ όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1-1-2019 δεν θα δικαιούνται προσωπική διαφορά, αλλά μόνο τη σύνταξή τους, όπως αυτή υπολογίζεται με τον ν. Κατρούγκαλου.

2. Προβλέπονται σταδιακές αυξήσεις ήδη από την ερχόμενη χρονιά και εντός πενταετίας για περίπου 620.000 συνταξιούχους.
Ο λόγος των αυξήσεων άπτεται των προσαυξήσεων σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου.
Ωστόσο και επειδή δεν έχουν δοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους συνταξιούχους, δεν γνωρίζουμε πώς προκύπτει η προσωπική διαφορά και αν δικαιούνται προσαύξηση και άλλοι συνταξιούχοι.
Οι 620.000 συνταξιούχοι θα δουν σταδιακές αυξήσεις στις αποδοχές τους από το 2019, επειδή η νέα τους σύνταξη βγαίνει υψηλότερη από αυτή που εισπράττουν σήμερα.
Αυτοί θα λάβουν την αύξηση που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023.

3. Ξεκινά η νέα διαδικασία για τις συντάξεις χηρείας, μέσω της οποίας υφίστανται ευνοκοϊκότεροι όροι σε σχέση με τις τρομακτικές ρυθμίσεις που είχε εισαγάγει ο νόμος Κατρούγκαλου και είχε κατακρημνίσει αυτή την κατηγορία συντάξεων.
Οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις αφορούν τόσο ως προς το όριο ηλικίας όσο και ως προς το ύψος της παροχής.

4. Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Από την άλλη, καταργείται η έκπτωση 15% που ίσχυε το 2018 στη βάση υπολογισμού.
Με βάση τα νέα δεδομένα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλουν για κύρια σύνταξη το 13,33%, έναντι του 20% του εισοδήματός τους.
Ωστόσο διατηρείται η γενική ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ στο σημερινό ύψος, δηλαδή στο 20% του κατώτατου μισθού για ελεύθερους επαγγελματίες –αυτοαπασχολούμενους άνω 5ετίας και 20% επί του 70% του κατώτατου μισθού για αγρότες.
Για τους αγρότες, το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς για κύρια σύνταξη ορίζεται, το 2019, στο 12%, έναντι 18% που θα ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς και διαμορφώνεται μεταβατική περίοδος ως εξής: το 2020 στο 12,66%, το 2021 στο 13% και το 2022 στο 13,3%. Το ετήσιο όφελος ξεκινά από τα 195,96 ευρώ και φτάνει έως και τα 4.200 ευρώ.

5. Προβλέπεται αναδρομικός καταλογισμός των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ από 1ης Ιανουαρίου του 2017 για 200.000 αυτοαπασχολούμενους στην ελάχιστη βάση υπολογισμού και αποπληρωμή σε 36 δόσεις.
Η εισφορά για επικουρική υπολογίζεται στο 7% του νέου βασικού μισθού για όλους.
Με βάση το σημερινό κατώτατο, η εισφορά διαμορφώνεται στα 41,02 ευρώ.
Αντίστοιχα η εισφορά για πρόνοια (εφάπαξ) ορίζεται σταθερή στο 4% του νέου βασικού μισθού για όλους. Με βάση το σημερινό κατώτατο, διαμορφώνεται στα 23,44 ευρώ.

6. Έρχεται η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα (το κόστος εκτιμάται ετησίως σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ).
Πρόκειται για μέτρο που θα αντισταθμίσει τις ενδεχόμενες απώλειες σε προσωπικό, λόγω της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού και της αύξησης του κατώτατου.

7. Εντός των 2 πρώτων μηνών, θα τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες ξεπερνούν τα 34 δισ. ευρώ.

8. Καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και εισάγεται ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας.

9. Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα είναι η διεκδίκηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, καθώς βρισκόμαστε σε αναμονή αποφάσεων του ΣτΕ. Το ίδιο ισχύει και για το νόμο Κατρούγκαλου, για τον οποίο αναμένουμε τις αποφάσεις περί της συνταγματικότητάς του.

10.Το 2019 είναι η τελευταία χρονιά καταβολής του συμπληρωματικού βοηθήματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ο λόγος για το ΕΚΑΣ, το οποίο θα καταβληθεί και δη πετσοκομμένο την επόμενη χρόνια, καθώς το 2020 καταργείται.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης