Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βερναρδάκης: Στις αρχές του 2019 θα προχωρήσουμε σε μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης των πολιτών και της κοινωνικής πλειοψηφίας

Βερναρδάκης: Στις αρχές του 2019 θα προχωρήσουμε σε μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης των πολιτών και της κοινωνικής πλειοψηφίας
H κυβέρνηση ολοκληρώνει στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου του 2019 τις διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 10%, σύμφωνα με τον Χρ. Βερναδάκη
«Στις αρχές του νέου χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε σειρά μέτρων περαιτέρω ενίσχυσης των πολιτών και της κοινωνικής πλειοψηφίας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.      
Ήδη, όπως τόνισε, προετοιμάζουμε το νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και ένα σχέδιο ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ανάλογη ρύθμιση προετοιμάζεται και για τα χρέη προς την Εφορία. «Γνωρίζετε ήδη ότι συμφωνήθηκε με τις τράπεζες η παράταση για ένα δίμηνο του «νόμου Κατσέλη» και η επεξεργασία ενός νέου συστήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές Μάρτη.
Στα νησιά που έχουν τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ», σημείωσε.
Υπογράμμισε δε, πως «το 2019 είναι η χρονιά της αύξησης του βασικού μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η συνολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση ολοκληρώνει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2019 τις διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 10%, που μαζί με την κατάργηση του υποκατώτατου, δίνει μια μεγάλη ανάσα στους μισθωτούς.
«Οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες.
 Η μεταβολή του κατώτατου μισθού θα έχει θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας, θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, θα συμπαρασύρει σε αυξήσεις και τους μέσους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης», πρόσθεσε.      
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «σήμερα, από θέση ισχύος και πολιτικής ηγεμονίας, χρειάζεται να προχωρήσει σε μια μεγάλη ανασύνθεση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
Να της δώσει νέα ταυτότητα, νέα δυναμική, νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης
Οι λαϊκές τάξεις της χώρας απαιτούν να μην ξαναγυρίσει η χώρα στα χέρια της αποτυχημένης πολιτικής ελίτ που την χρεοκόπησε.
 Και ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί ένα πολιτικό και συμβολικό σημείο αναφοράς για αυτήν την ανασύνθεση».   
Για την κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Βερναρδάκης υποστηρίζει ότι ο Π. Καμμένος εγκλωβίστηκε στο θέμα των σχέσεων με την πΓΔΜ και «το θεωρώ κρίμα γι αυτόν, γιατί η κυβερνητική συνεργασία της τελευταίας τετραετίας ήταν μια παραγωγική συνεργασία».
Όμως, «η συνεργασία όπως την ξέραμε, με τη μορφή που την ξέραμε, φτάνει στο τέλος της», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας πως «από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ένα συνολικό σχεδιασμό και στο σχεδιασμό αυτό δεν περιλαμβάνονται πρόωρες εκλογές».
Για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζει ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους γείτονες για τη λείανση των εντάσεων.
Από την πλευρά της Ελλάδας ο σκοπός είναι η διασφάλιση των συνθηκών ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Νομίζω ότι και η απέναντι πλευρά αναλογίζεται ότι είναι προς το συμφέρον της μια εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα».
Σημειώνει δε, πως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τουρκία όταν κρίνει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και η επίσκεψη θα μπορεί να έχει οφέλη για τα εθνικά μας συμφέροντα.      
Κάνοντας αναφορά στη ΝΔ, υπογραμμίζει πως  «μια ενδεχόμενη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη θα σήμαινε επιστροφή εκείνων των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια».
Ο κ. Βερναδάκης , ενώ καλεί την Φ. Γεννηματά «να εξηγήσει γιατί συμπορεύεται με τη ΝΔ σε όλα, μα όλα, τα πολιτικά ζητήματα», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η εθνική συνεννόηση που δήθεν προτείνει είναι μια συνεννόηση με το βαθύ πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας.
Έχει επιλέξει ένα δρόμο που απογοητεύει το δημοκρατικό κόσμο και οδηγεί το κόμμα αυτό στην απόλυτη συρρίκνωση».    
Τέλος, για τους υποψήφιους δημάρχους Νάσο Ηλιόπουλο και Κατερίνα Νοτοπούλου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι είναι «δύο νέοι και πολύ ικανοί και μορφωμένοι άνθρωποι διεκδικούν την ψήφο για τις πόλεις που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης