Τελευταία Νέα
Οικονομία

Czurda (ΤΧΣ): Τράπεζες και κόκκινα δάνεια θα καθορίσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Czurda (ΤΧΣ): Τράπεζες και κόκκινα δάνεια θα καθορίσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Είχαμε πρόταση για τις ελληνικές τράπεζες αλλά αντέδρασε το ΔΝΤ
«Οι τράπεζες και η ικανότητα τους να μειώσουν ικανοποιητικά τα κόκκινα δάνεια χωρίς να χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια,, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» εκτιμά ο Martin Czurda επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής αναφέρει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων αποτελεί τη βασικότερη, αλλά όχι τη μοναδική, πρόκληση για τις τράπεζες . Η αλλαγή του λειτουργικού τους μοντέλου και η μείωση του κόστους, σύμφωνα με τον Αυστριακό επικεφαλής του ΤΧΣ, αποτελούν εξίσου βασικές προκλήσεις, που θα κρίνουν την επάνοδο των τραπεζών στην κερδοφορία και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ο Martin Czurda προτρέπει τις τράπεζες να προσαρμόσουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο με βάση τους μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το δεδομένο μιας ασθενικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, καθιστώντας σαφές ότι το Ταμείο δεν θα δεχτεί πισωγυρίσματα σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης τους.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΤΧΣ παραδέχεται ότι το μέγεθος της επένδυσης του Δημοσίου στις τράπεζες, που ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ, είναι δυσθεώρητο και δύσκολο να ανακτηθεί.

Είχαμε πρόταση για τις ελληνικές τράπεζες αλλά αντέδρασε το ΔΝΤ

Αναφερόμενος εκτενέστερα στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες ο Martin Czurda αναφέρει ότι «το ΤΧΣ επανήλθε στην ιδέα της δημιουργίας ενός σχήματος (Asset protection Scheme -APS) για τη στήριξη των τραπεζών στην προσπάθεια τους να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τον Δεκέμβριο του 2017, όταν πια είχε γίνει σαφές ότι είναι ένα τεράστιο βάρος στους ισολογισμούς τους, επιβαρύνοντας τα έσοδα τους και την κερδοφορία τους.
Έτσι, εξετάσαμε τα μοντέλα που είχαν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και το ιταλικό μοντέλο, και καταλήξαμε με τη βοήθεια της BlackRock σε μια πρόταση, η οποία όμως στη φάση εκείνη βρήκε την αντίθεση του ΔΝΤ. Για το λόγο αυτό ήταν πολύ επιφυλακτική και η ΕΚΤ, οπότε και αποφασίσαμε να μην αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία μέχρι και το τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα».
«Με βάση τους υπολογισμούς μας στο σχήμα αυτό θα μπορούσαν να μεταφερθούν 15 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν ουσιαστικά στο ύψος της εγγύησης που παραείχε το κράτος και με βάση τους υπολογισμούς θα ήταν 5 δις ευρώ, τα οποία δεν θα καταβάλλοντας εφάπαξ αλλά σταδιακά και ανάλογα πάντα με τη σύνθεση των δανείων που θα μεταφέρονταν σε αυτό το σχήμα».
Ερωτηθείς για το πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο επικεφαλής του ΤΧΣ απαντά:
«Εάν αναλογιστούμε τα χρήματα που οι έλληνες φορολογούμενοι έχουν επενδύσει στις τράπεζες θα συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό. Το Ταμείο έχει επενδύσει 32,5 δις ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και στα μεταβατικά σχήματα που δημιουργήθηκαν.
Έχουν επενδυθεί επίσης 13,5 δις ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργήθηκε από τη διάσωση των μικρότερων τραπεζών. Έτσι έχουμε 45 δις ευρώ από τα οποία έχουν ανακτηθεί περί τα 3,5 δις ευρώ με τη μορφή warrants και Cocos

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης