Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η βασιλεία του αμερικανικού δολαρίου έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις το 2019

Reuters: Η βασιλεία του αμερικανικού δολαρίου έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις το 2019
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, το δολάριο θα ολοκληρώσει το 2019 κατά 5% χαμηλότερα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα
Μετά από ένα απροσδόκητο ράλι που οδήγησε το δολάριο σε υψηλά 18 μηνών και το κατέστησε ως την κορυφαία συναλλαγή των επενδυτών στα τέλη του 2018, το νόμισμα έρχεται αντιμέτωπο με προκλήσει κατά το επόμενο έτος.
Αυτές περιλαμβάνουν μία ακριβή υποτίμηση, μία κατακόρυφη άνοδο των μετοχών, μία πτώση του επαναπατρισμού μετρητών από τις αμερικανικές εταιρείες και το ενδεχόμενο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δε θα αυξήσει τα επιτόκια όσες φορές έχει σηματοδοτήσει.
Ως εκ τούτου, η πρόβλεψη από τη δημοσκόπηση του Reuters αυτό το μήνα είναι ότι το δολάριο θα ολοκληρώσει το 2019 κατά 5% χαμηλότερα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Επιπλέον, η μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch μεταξύ των επενδυτών δείχνει ότι το νόμισμα θα ανακτήσει το στέμμα του «πιο πολυσύχναστου εμπορίου» από την ομάδα τεχνολογικών μετοχών FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Alphabet’s Google).
Ωστόσο, οι τροχοί έχουν φύγει από το βαγόνι αυτών των επενδυτών τα τελευταία χρόνια, καθώς τα μεγάλα στοιχήματα έχουν εκπυρσοκροτήσει στο Bitcoin, την τεχνολογία και το δολάριο, στο οποίο οι αγορές στοιχιμάτιζαν κατά, στα τέλη του 2017.
«Από τη σκοπιά της τοποθέτησης, το εύρος για το δολάριο ώστε να σημειώσει σημαντικό ράλι δεν είναι εκεί, εκτός εάν η ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο εξασθενίσει πραγματικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να είναι ισχυρές», δήλωσε ο διχειριστής χαρτοφυλακίων της Fidelity International, Eugene Philalithis.
Στο οικονομικό μέτωπο, τα στοιχεία για την απασχόληση και τη στέγαση, υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη των ΗΠΑ χάνει έδαφος και η επίπεδη καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων εκπέμπει την κλασσική προεδοποίηση ύφεσης.
Ενώ η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και υπέδειξηε ότι θα παραμείνει σε τροχιά πολιτικής σύσφιγξης, οι χρηματαγορές έχουν διαφορετική εκτίμηση.
Ακόμη και πριν από την έναρξη του ράλι για το δολάριο τον Απρίλιο, ήταν υπερτιμημένο σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο έναντι των νομισμάτων των εμπορικών εταίρων και προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό.
Τώρα είναι ακριβότερο κατά 12% σε σχέση με τον μέσο όρο βάσης δέκα ετών, ενώ άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής λίρας, της τουρκικής λίρας και του βραζιλιάνουν ρεάλ, έχουν υποτιμηθεί κατά περίπου 20%.
Αλλά εάν οι πιθανότητες στοιβάζονται έναντι του δολαρίου, γιατί οι επενδυτές έσπευσαν να το ασπαστούν καθώς ολοκληρώνεται το 2018;
Η θεωρία του Χαμόγελου του Δολαρίου, όπως το έθεσε ο πρώην αναλυτής της Morgan Stanley, Stephen Jen, προσφέρει μία εξήγηση.
Όπως αναφέρει η θερωρία, το δολάριο ενισχύεται καθώς η αποστροφή κινδύνου αυξάνεται, όπως συμβαίνει τώρα, επειδή οι επενδυτές σπεύδουν για ασφαλή και ρευστά περιουσιακά στοιχεία.
Τότε θα αποδυναμωθεί, καθώς η ανάπτυξη χαλαρώσει (το κατώτατο σημείο του χαμόγελου) πριν αυξηθεί ξανά καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Πράγματι, ο Stephen Jen, ο οποίος είναι πλέον CIO στο hedge fund Eurizon SLJ, θεωρεί τα μετρά δολάρια ως την καλύτερη επένδυση το 2019.
Ωστόσο τα σύννεφα συγκεντρώνονται και στην ευρύτερη οικονομία επίσης, καθώς η έρευνα της Bank of America Merrill για αυτόν τον μήνα έδειξε ότι οι επενδυτές βρίσκονται στα μεγαλύτερα επίπεδα απαισιοδοξίας για την παγκόσμια ανάπτυξη από την οικονομική κρίση του 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης