Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε νευρική κρίση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες - Την παραίτησή του κατέθεσε ο Σγουρίδης μετά το άδειασμα από Καμμένο για το «θερμό επεισόδιο»

Σε νευρική κρίση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες - Την παραίτησή του κατέθεσε ο Σγουρίδης μετά το άδειασμα από Καμμένο για το «θερμό επεισόδιο»
Βέβαιος ο κ.Σγουρίδης ότι όλοι οι υπουργοί των ΑΝΕΛ θα παραιτηθούν από τις θέσεις τους και θα ακολουθήσουν την κομματική γραμμή…
(upd1) Σε κατάσταση πραγματικής νευρικής κρίσης βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς η δήλωση του αντιπροέδρου τους, Παναγιώτη Σγουρίδη για πιθανό «θερμό επεισόδιο» πριν η Συμφωνία των Πρεσπών φθάσει στη Βουλή, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και οδήγησε τον ίδιο να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου.
Είχε προηγηθεί το «άδειασμα» του κ. Καμμένου, μέσω Twitter, για τον αντιπρόεδρο του κόμματός του, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις από την Νέα Δημοκρατία.
Όσο για τον ίδιο τον κ. Σγουρίδη - ο οποίος επέλεξε να στείλει την παραίτησή του με ... sms- μιλώντας στο enikos.gr υποστήριξε ότι «παραμένω στους ΑΝΕΛ και θα εργαστώ από τη θέση του στρατιώτη».
Υποστήριξε ότι έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Καμμένου καθώς οι δηλώσεις του έγιναν «σημαία» και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να προκαλέσει πρόβημα στο κόμμα του.
Της παραίτησης είχε προηγηθεί δήλωση του κ. Σγουρίδη που υποστήριζε ότι «Το πότε θα εισαχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ένα δρόμο.
Δεν ξέρω τι γεγονότα μπορεί να υπάρξουν.
Μπορεί να υπάρξουν γεγονότα απρόβλεπτα και η συμφωνία να μην έρθει ποτέ στο κοινοβούλιο και αυτό δεν έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος κληθείς να διευκρινίσει «τι γεγονότα θα μπορούσαν να συμβούν», απάντησε «ένα θερμό επεισόδιο», σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει ότι απεύχεται και ότι «κατηγορηματικά δεν επενδύω σε κάτι τέτοιο».
Από τις δηλώσεις Σγουρίδη, αυτό που εξάγεται είναι η εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα καθυστερήσει να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, καθώς ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος, ότι από τη στιγμή που η Συμφωνία κυρωθεί στη Βουλή της ΠΓΔΜ δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα εισαχθεί προς έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο ενώ εκτίμησε ότι «κανονικώς εχόντων των πραγμάτων η Συμφωνία μπορεί να έρθει στη Βουλή μέχρι τον Μάρτιο – Μάιο».
Και τότε όπως είπε, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και από τους κυβερνητικούς θώκους, διαμηνύοντας πως «θα παραιτηθούν όλοι» οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.
Αναμφίβολα η νέα αυτή τοποθέτηση του κ.Σγουρίδη γεννά σειρά ερωτημάτων.
Το πρώτο ερώτημα αφορά προφανώς τα περί θερμού επεισοδίου, μια και το τελευταίο διάστημα καλλιεργείται ένα κλίμα, αν λάβει κανείς υπόψη και τις διάφορες αναφορές από τα πλέον αρμόδια χείλη.
Υπενθυμίζεται η πρόσφατη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε» αλλά και οι διαρκείς αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένου ότι «θα συντρίψουμε όποιον δεν σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία», οι οποίες αναμφίβολα αποτελούν μηνύματα προς την Άγκυρα σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης και οξυμένης ρητορικής για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Αλλά επειδή η όποια σχετική εκτίμηση για το εν λόγω ζήτημα εμπίπτει – τουλάχιστον στην παρούσα φάση - στη σφαίρα της σεναριολογίας και της δημιουργίας εντυπώσεων, το δεύτερο ερώτημα είναι ποιες είναι οι πολιτικές επιδιώξεις των ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Και η εκτίμηση από τις δηλώσεις αυτές του κ.Σγουρίδη είναι πως και οι ΑΝΕΛ δεν θέλουν εκπλήξεις.
Δεν θέλουν δηλαδή η διαδικασία της κύρωσης να γίνει άμεσα, π.χ. εντός του Ιανουαρίου αλλά να τραβήξει χρονικά όσο γίνεται περισσότερο και πιο κοντά στην ημερομηνία των εκλογών.
Κάτι που είναι άλλωστε πολύ λογικό.
Οι ΑΝΕΛ έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά πως μόλις έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και από τα υπουργεία.
Και ενώ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν καμία πρόταση μομφής της ΝΔ, από την άλλη δηλώνουν ότι δεν θα στηρίξουν ούτε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Διότι μπορεί ο κ.Σγουρίδης να διαβεβαιώνει ότι όλοι οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ θα παραιτηθούν ή ότι όποιος βουλευτής δεν καταψηφίσει τη Συμφωνία θα διαγραφεί, αλλά τα μηνύματα που έχουν στείλει κατά καιρούς οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν τον επιβεβαιώνουν.
Από τους 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο Θ. Παπαχριστόπουλος έχει διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι θα παραδώσει την έδρα του, η οποία θα πάει στον Τέρενς Κουίκ, τον οποίο όμως οι ΑΝΕΛ θεωρούν ότι έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος.
Την ίδια στιγμή η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά τα έχει αφήσει όλα ανοιχτά δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση (στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα ψηφίσει θετικά, στους ΑΝΕΛ λένε το αντίθετο) ενώ και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι σκοπεύει να πράξει.
Επιπλέον, ο Κ. Ζουράρης αν και έχει υποστηρίξει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με το σενάριο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Με λίγα λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών εφόσον έρθει στη Βουλή θα φέρει τους ΑΝΕΛ αντιμέτωπους αρχικά με τον ίδιο τους τον εαυτό, χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει εάν είναι βήμα κοντά στη διατήρηση της συνοχής και της ενότητας τους ή ένα βήμα πριν τη διάλυση τους.
Για αυτό το λόγο αυτό που συμφέρει πολιτικά τους ΑΝΕΛ είναι να καθυστερήσει η κύρωση της στην ελληνική Βουλή, έτσι ώστε και στην κυβέρνηση να παραμείνουν, απολαμβάνοντας την αναγκαία προβολή μέσω του κυβερνητικού έργου αλλά και να εξαπολύουν πυρά κατά της Συμφωνίας, επιχειρώντας να συσπειρώσουν όσο πιο πολύ γίνεται το εκλογικό τους ακροατήριο στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Άλλωστε όσο καθυστερεί η κύρωση της Συμφωνίας τόσο καθυστερεί και η απάντηση στο ερώτημα ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν από τους ΑΝΕΛ.

Ο Καμμένος «άδειασε» τον Σγουρίδη: Θεωρίες φαντασίας τα περί θερμών επεισοδίων - Δεν έχουν βάση

Τα περί «θερμού επεισοδίου» του ανακίνησε νωρίτερα σήμερα (28/12/2018) ο Παναγιώτης Σγουρίδης (αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ) απέρριψε ο Πάνος Καμμενος, κάνοντας μάλιστα λόγο για «θεωρίες φαντασίας».
«Οι θεωρίες φαντασίας περί δήθεν θερμών επεισοδίων ούτε βάση έχουν ούτε εξυπηρετούν την Ελλάδα.
Είμαστε η πιο ασφαλής χώρα της περιοχής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας» σχολίασε στο twitter ο κ. Καμμένος, ο οποίος εκτός από υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι και πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Κουμουτσάκος: Αδιανόητες οι δηλώσεις Σγουρίδη - Να καταδικάσουν Τσίπρας και Καμμένος

Αδιανόητες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Παναγιώτη Σγουρίδη περί θερμού επεισοδίου ο Τομεάρχης  Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο να τις καταδικάσουν.
«Οι δηλώσεις Σγουρίδη για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, σε συνδυασμό μάλιστα με την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αδιανόητες.
Όπως αδιανόητο και επικίνδυνο είναι ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός δεν τις καταδίκασαν αμέσως αφήνοντας έτσι να διακινούνται σενάρια που εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς, Anκαθώς προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας», αναφέρει στη δήλωσή του ο Γ. Κουμουτσάκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης