Διεθνή

Τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο - Πτώση σχεδόν 3% για το Brent

Τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο - Πτώση σχεδόν 3% για το Brent
Απώλειες σχεδόν 0,5% σημείωσε για την εβδομάδα το αμερικανικό αργό
Την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών συμπλήρωσε ο μαύρος χρυσός, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αρκετά ανήσυχοι τόσο για την πορεία του ισοζυγίου προσφοράς-ζήτησης όσο και για την παγκόσμια οικονομία.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 28/12 το Brent ενισχύθηκε 0,13% για να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 52,23 δολαρίων.
Σε εβδομαδιαία, όμως, βάση εμφάνισε απώλειες που άγγιξαν το 3%.

Θετική ήταν η πορεία και για το αμερικανικό αργό στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς ενισχύθηκε 1,55% στα 45,30 δολάρια.
Σε εβδομαδιαία βάση εμφάνισε απώλειες κοντά στο 0,5%.


«Προς το παρόν, η χρηματιστηριακή αγορά και η αγορά πετρελαίου θα ηχούν η μία στην άλλη», σχολιάζει ο αναλυτής εμπορευμάτων της Kiwoom Securities στη Σεούλ, Ahn Yea-Ha, προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχουν επηρεάσει τις κινήσεις των χρηματιστηρίων και οι τιμές οτυ πετρελαίου δεν είναι απαλλαγμένες από αυτές τις ανησυχίες».
Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερπροσφοράς, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία προχώρησαν στις 7 Δεκεμβρίου σε συμφωνία για την περικοπή της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Ωστόσο, κατά τις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν τη συμφωνία, το πετρέλαιο σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η πιθανότητα μίας παρατεταμένης αναστολής λειτουργίας της κυβέρνησης στις ΗΠΑ επηρέασαν επίσης τους επενδυτές.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προκατακρτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2018 αυξήθηκαν κατά 6,9 εκατ. βαρέλια, στα 448,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης