Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει και καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές; - Oceanwood και Lansdowne «διαρρέουν» ότι η ΤτΕ κάτι έχει «βρει» για 2 τράπεζες

Τι συμβαίνει και καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές; - Oceanwood και Lansdowne «διαρρέουν» ότι η ΤτΕ κάτι έχει «βρει» για 2 τράπεζες
Σίγουρα κάτι συμβαίνει και μάλιστα κάτι πολύ σοβαρό που έως σήμερα η επενδυτική κοινότητα αγνοεί.
Τι συμβαίνει και καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα;
Ένα φαινόμενο που μόνο ανησυχία προκαλεί είναι η συνεχής απαξίωση των τραπεζικών μετοχών.
Ενώ οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς, διαθέτουν κεφάλαια, επιτυγχάνουν τους στόχους μείωσης των NPEs παραδόξως σχεδόν καθημερινά συντελείται ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο καταστροφής.
Οι μετοχές των τραπεζών καταρρέουν σε επίπεδα 2015 όπου ο τραπεζικός κλάδος κινδύνευσε με διάλυση και η εθνική οικονομία είδε την πόρτα της εξόδου από το ευρώ έστω και ως υποψία.
Γιατί ενώ η οικονομία ανακάμπτει έστω και λογιστικά, γιατί ενώ οι τράπεζες έχουν βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό είχαν NPEs 116 δισεκ. στην κορύφωση της κρίσης και έχουν υποχωρήσει στα 84 δισεκ. η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια και οι τράπεζες δηλώνουν κεφαλαιακά επαρκείς…οι μετοχές καταρρέουν;
Ενδεικτικό της κατάρρευσης είναι ότι η Alpha bank με την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια βρίσκεται στα 1,0370 ευρώ με ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών 0,95 ευρώ.
Η Πειραιώς γράφει συνεχώς ιστορικά χαμηλά ενώ και Εθνική και Eurobank έχουν υποστεί ισχυρή απαξίωση.
Η Eurobank διασώζει τα προσχήματα λόγω του deal με την Grivalia εμφανίζοντας αποτίμηση 1,8 δισεκ. αλλά μόνη της η Eurobank βρίσκεται πέριξ του 1 δισεκ. χρηματιστηριακής αξίας.
Ποιες είναι οι αιτίες;
Έχουν αναφερθεί πολλές αιτίες
1)Η αποκάλυψη της κεφαλαιακής τρύπας στο σύστημα από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της πρότασης της.
Η ΤτΕ ανέφερε ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν κεφαλαιακό έλλειμμα 300 μονάδες βάσης ή 6 δισεκ.
2)Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι οι ελληνικές τράπεζες για να εξυγιανθούν πλήρως θα πρέπει να δαπανήσουν 12 δισεκ. κεφάλαια και η Morgan Stanley προέβλεψε ότι θα απαιτηθούν 11,1 δισεκ. ευρώ κεφάλαια για να εξυγιανθούν.
3)Η έξοδος των τραπεζών από τον MSCI Greece που αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα
4)Τα σενάρια – τα οποία έχουν διαψευστεί αλλά και απορριφθεί από τον SSM – περί απορρόφησης της Πειραιώς από την Alpha bank
5)Από τις φτωχές επιδόσεις των τραπεζών σε τριμηνιαία βάση, αυξάνοντας τον προβληματισμό της αγοράς για τα κέρδη τους, τα έσοδα εκ τόκων και γενικώς την δυνατότητα τους να παράγουν έσοδα.

Και ενώ όλοι αυτοί οι λόγοι είναι ικανοί να επιδράσουν αρνητικά στην πορεία των μετοχών, εσχάτως, ξανά, τα short hedge funds Oceanwood και Lansdowne «διαρρέουν» ότι η ΤτΕ κάτι έχει «βρει» για 2 τράπεζες.
Τα ίδια funds διέρρεαν το προηγούμενο διάστημα ότι οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς και δικαιώθηκαν με την αποκάλυψη της πρότασης της ΤτΕ…
Με βάση λοιπόν νέες πληροφορίες οι short υποστηρίζουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στους περιοδικούς ελέγχους που διεξάγει στις τράπεζες σε συνεργασία με τον SSM έχει «βρει» στοιχεία για 2 τράπεζες η μια μάλιστα είναι υπεράνω υποψίας.
Το bankingnews επικοινώνησε με την ΤτΕ που δήλωσε άγνοια αλλά και με τις 4 τράπεζες που δήλωσαν άγνοια.
Για να αποφευχθούν οποιαδήποτε εντυπώσεις οι εμπλεκόμενοι δήλωσαν άγνοια…αλλά Oceanwood και Lansdowne επιμένουν ότι κάτι κρύβει η Τράπεζα της Ελλάδος για δύο τράπεζες.
Αυτό έχει διαρρεύσει και οδηγεί τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών στην τραγική απαξίωση, σε επίπεδα ακατανόητα, που δεν δικαιολογούνται.
Η ανακίνηση του θέματος αυτού από το bankingnews έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση.
Δεν είναι δυνατό οι μετοχές των τραπεζών να καταρρέουν, η κυβέρνηση να παρουσιάζει υπερπλεονάσματα, να διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα 30 δισεκ. και όλα να θεωρούνται φυσιολογικά.
Σίγουρα κάτι συμβαίνει και μάλιστα κάτι πολύ σοβαρό που έως σήμερα η επενδυτική κοινότητα αγνοεί.
Θεωρούμε ακατανόητο που καμία διοίκηση τράπεζας δεν έχει παρέμβει έως σήμερα έστω και λεκτικά ώστε να δώσει κάποιες εξηγήσεις για την εθνική τραγωδία που συντελείται με την διάλυση των τραπεζικών μετοχών.
Το τραπεζικό πρόβλημα είναι και πολιτικό πρόβλημα οπότε και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης