Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τον Ιανουάριο του 2019 οι διαδικασίες στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Καμμένος: Θα παραιτηθώ μόλις έρθει στη Βουλή

Τον Ιανουάριο του 2019 οι διαδικασίες στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Καμμένος: Θα παραιτηθώ μόλις έρθει στη Βουλή
Ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε την πρόθεση του να παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Άμυνας και να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στην ελληνική Βουλή
(upd) Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά πλέον ο χρόνος τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τον Πάνο Καμμένο ειδικότερα, καθώς σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, εντός του Ιανουαρίου του 2019 θα αρχίσουν στην Ελλάδα, οι διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Βέβαια το σενάριο θα έχει βάση υπό την προϋπόθεση ότι θα κυλήσει ομαλά η τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ που αναμένεται στις 9 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη από τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, ενώ «απατώντας» στη ΝΔ που υποστηρίζει ότι η διαδικασία για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι «η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει καμία εκκρεμότητα».
Τέλος οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία τόσο για τη Συνθήκη των Πρεσπών, όσο και σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ.

Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο βασικός καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων καθώς ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, θα κριθεί η ημερομηνία των εκλογών και πιθανότατα και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αυτό που είναι δεδομένο όσον αφορά την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι ότι μόλις έρθει προς κύρωση η συμφωνία στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα.
Το έχει πει επανειλημμένα ο κ. Καμμένος, το επανέλαβε και σήμερα ο αντιπρόεδρος Π. Σγουρίδης, ο οποίος υποστήριξε πως «όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, τότε τελειώνουν τα πάντα για εμάς σε σχέση με αυτήν την κυβέρνηση».
Όλα αυτά εν πολλοίς γνωστά.
Όπως γνωστό μέχρι τώρα ήταν η δέσμευση των ΑΝΕΛ πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ωστόσο, ο κ. Σγουρίδης ξεκαθάρισε πολλά «ασαφή» έως σήμερα σημεία σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ.
Ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε πως οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα εφόσον αυτή ζητηθεί στο πλαίσιο της ψηφοφορίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και διεμήνυσε πως στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί κομματική πειθαρχία, δηλαδή όποιος δεν καταψηφίσει όπως επιτάσσει η κομματική γραμμή, θα διαγραφεί από το κόμμα.
Και το ερώτημα είναι προφανές: η προειδοποίηση αυτή του κ. Σγουρίδη είναι ένα βήμα προς τη συνοχή και την ενότητα των ΑΝΕΛ ή αρχή του τέλους του κόμματος;
Σήμερα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαθέτουν 7 βουλευτές.
Από αυτούς ο Θ. Παπαχριστόπουλος έχει διαμηνύσει δημόσια και κατηγορηματικά πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια πως θα παραδώσει την έδρα του στο κόμμα.
Κάτι που σημαίνει ότι οι 7 έδρες παραμένουν.
Είναι έτσι όμως;
Διότι η έδρα αυτή θα πάει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος όπως είπε και ο κ.Σγουρίδης «έχει θέσει τον εαυτό του εκτός ΑΝΕΛ».
Άρα αυτό σημαίνει πως τελικά η έδρα θα χαθεί από τους ΑΝΕΛ;
Δεν είναι ξεκάθαρο.
Όπως δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ψηφίσουν στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόσο η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά (στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν δεδομένη τη θετική της ψήφο, ο κ. Καμμένος θεωρεί δεδομένο ότι θα καταψηφίσει), η οποία έχει πει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση όσο και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης, ο οποίος και αυτός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Εάν για παράδειγμα οι δύο αυτοί βουλευτές ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε αυτό σημαίνει πως αυτόματα τίθενται εκτός κόμματος.
Αν μάλιστα προστεθεί η περίπτωση του κ. Κουίκ, αλλά και η δημόσια διατυπωμένη θέση του βουλευτή Κ. Ζουράρη, ο οποίος ναι μεν θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση, γίνεται αντιληπτό πως είναι εξαιρετικά επισφαλής τόσο η τήρηση της κομματικής γραμμής (όπως τουλάχιστον την περιέγραψε σήμερα ο κ. Σγουρίδης) όσο και η διατήρηση της ενότητας του κόμματος μια και 3 με 4 βουλευτές θα είναι εκτός γραμμής.
Το «τελεσίγραφο» Σγουρίδη όπως και η διατύπωση της θέσης ότι «έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάρει κανέναν βουλευτή των ΑΝΕΛ» - κάτι πάντως που έχουν διαψεύσει κυβερνητικές πηγές -  στοχεύουν στο να εντείνουν την πίεση στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, στο να δημιουργήσουν δεύτερες σκέψεις και να μιλήσουν στο ένστικτο αυτοσυντήρησης των βουλευτών μια και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Μόνο που όπως φαίνεται ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν καταλήξει που θα τους οδηγήσει αυτό το ένστικτο αυτοσυντήρησης.

Καμμένος: Θα παραιτηθώ και θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Την πρόθεση του να παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Άμυνας και να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση που έρθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος.
«Είναι γνωστό ότι έχω ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα παραιτηθώ από Υπουργός Εθνικής Άμυνας και θα αποχωρίσω από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Είναι καθήκον μου να το κάνω αυτό.
Από εκεί και πέρα, το στράτευμα δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά.
Το στράτευμα παραμένει ενωμένο, δεν εμπλέκεται στις πολιτικές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στη Βουλή των Ελλήνων, υπηρετεί τη σημαία, το εθνόσημο και την πατρίδα», ανέφερε ο κ.Καμμένος κατά την επίσκεψη του σε στρατιωτικά φυλάκια στον Έβρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης