Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά 18 μηνών παραμένει το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία - Στα 50,73 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Σε χαμηλά 18 μηνών παραμένει το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία - Στα 50,73 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017, και συγκεκριμένα στα 42,70 δολ. ανά βαρέλι
Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενάμιση έτους παραμένει σήμερα (25/12) το πετρέλαιο, μετά τη «βουτιά» της τάξεως του -6% που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίασης, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, κατά το τελευταίο 24ωρο το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2018 για το Brent κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -6,23% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 50,73 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν τη χαμηλότερη τιμή από τις 17 Αυγούστου του 2017.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει κατά -6,34% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 42,70 δολ. ανά βαρέλι, τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγράψει από τις 22 Ιουνίου 2017.
Την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό αργό κατέγραψε πτώση της τάξεως του -11%, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Ιανουάριο του 2016, την ίδια στιγμή που το Brent σημείωσε αντίστοιχες απώλειες της τάξεως οτυ -10,7%, εν μέσω απροσδόκητης ανόδου στις εξέδρες γεωτρήσεων των ΗΠΑ.
Σε σύγκριση με τις αρχές Οκτωβρίου του 2018, το πετρέλαιο έχει απωλέσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του, καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται για την αύξηση των αποθεμάτων και τα σημάδια το οποίο υποδεικνύουν πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το ερχόμενο έτος.
Προκειμένου να αμβλυνθούν αυτές οι ανησυχίες, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία προχώρησαν στις αρχές του μήνα σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την έναρξη του 2019.
«Αυτό που συμβαίνει στις αγορές δημιουργεί φόβους ότι η οικονομία οδεύει προς μία παύση και ως εκ τούτου θα σκοτώσει ουσιαστικά οποιαδήποτε μελλοντική ζήτηση για το πετρέλαιο», σχολιάζει αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επενδυτές «προεξοφλούν την επιβράδυνση της οικονομίας, εάν όχι μία ύφεση, με αυτήν την πτώση».
Σημειώνεται ότι η κινητικότητα στην αγορά πετρελαίου για την υπόλοιπη εβδομάδα αναμένεται να είναι περιορισμένη, λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης