Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» άνω του 6% για το πετρέλαιο - Σε χαμηλό 18 μηνών το αμερικανικό αργό

«Βουτιά» άνω του 6% για το πετρέλαιο - Σε χαμηλό 18 μηνών το αμερικανικό αργό
Απώλειες 5,56% για το Brent και 6,36% για το αμερικανικό αργό
(upd) Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε σήμερα 24/12 ο μαύρος χρυσός, ο οποίος όχι μόνο διέγραψε τα αρχικά του κέρδη, αλλά βρίσκεται πλέον σε χαμηλά αρκετών μηνών.
Η ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές, με τη Wall Street να βιώνει τη χειρότερη παραμονή Χριστουγέννων στην ιστορία της, επηρέασαν και τους επενδυτές των πετρελαϊκών αγορών, με αποτέλεσμα τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό (WTI) να εμφανίσουν απώλειες που ξεπέρασαν ή άγγιξαν το 6%.
Πιο συγκεκριμένα το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το Brent εμφάνισε απώλειες 5,56% για να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 50,83 δολαρίων.

Σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI), με το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 να αποδυναμώνεται 6,36% στα 42,69 δολάρια το βαρέλι
Την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό αργό κατέγραψε πτώση της τάξεως του -11%, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Ιανουάριο του 2016, την ίδια στιγμή που το Brent σημείωσε αντίστοιχες απώλειες της τάξεως οτυ -10,7%, εν μέσω απροσδόκητης ανόδου στις εξέδρες γεωτρήσεων των ΗΠΑ.

Παράλληλα, σε σύγκριση με τις αρχές Οκτωβρίου του 2018, το πετρέλαιο έχει απωλέσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του, καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται για την αύξηση των αποθεμάτων και τα σημάδια το οποίο υποδεικνύουν πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το ερχόμενο έτος.
Προκειμένου να αμβλυνθούν αυτές οι ανησυχίες, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία προχώρησαν στις αρχές του μήνα σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την έναρξη του 2019.
Σημειώνεται ότι η κινητικότητα στην αγορά πετρελαίου για την υπόλοιπη εβδομάδα αναμένεται να είναι περιορισμένη, λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης