Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διήμερη επίσκεψη της Merkel στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019 - Στόχος ένα θετικό μήνυμα μετά το μνημόνιο αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών

Διήμερη επίσκεψη της Merkel στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019 - Στόχος ένα θετικό μήνυμα μετά το μνημόνιο αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών
Ένα θετικό μήνυμα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο
Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κατά πάσα πιθανότητα στις 10 - 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Καθημερινής».
Κατά την επίσκεψή της η Γερμανίδα καγκελάριος , εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενδέχεται να συναντηθεί με νέους ανθρώπους, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι σχετικό.
Βασικός στόχος είναι να δοθεί, σύμφωνα με πηγές στο Βερολίνο, ένα θετικό μήνυμα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο στην «Καθημερινή της Κυριακής» (23/12), η επιλογή της ημερομηνίας για την επίσκεψη της Merkel δεν είναι τυχαία, καθώς λίγες ημέρες αργότερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με την κυβέρνηση Zaev να έχει ολοκληρώσει την προβλεπόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία των Πρεσπών θα πάρει τον δρόμο για την ελληνική Βουλή.
Αυτό που επιθυμεί η Merkel με την επίσκεψή της, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα, είναι να παράσχει στήριξη στον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς η συμφωνία εισέρχεται στην τελική ευθεία.
Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο δραστηροποιήθηκε έντονα  στο παρασκήνιο κατά το πρώτο εξάμηνο του απερχόμενου έτους για να καταλήξουν σε κοινό τόπο Αθήνα και Σκόπια για το ονοματολογικό και τα ζητήματα που συνδέονται με αυτό. 
Μαλιστα, η υπογραφή της συμφωνίας επισφράγισε τη νέα σχέση μεταξύ του Α. Τσίπρα και της καγκελαρίου. 
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη επίσκεψή της στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2012 επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά, ο Α. Τσίπρας, αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίαζε ότι "η κ. Merkel έρχεται σήμερα στην Αθήνα για να στηρίξει τους μερκελιστές της Ελλάδας", ενώ χαρακτηριστικό της επιθετικής του στάσης απέναντί της ήταν το παροιμιώδες "go back" της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών του 2014.
Η κ. Merkel κατά την πρώτη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ανέλαβε έναν παιδαγωγικό ρόλο απέναντι στον άπειρο ομόλογό της  και μάλιστα, παραλίγο να οδηγήσει σε ρήξη μεταξύ τους η οργή της για την επιλογή του Α. Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα και να στηρίξει την απόρριψη της πρότασης των δανειστών, όμως τελικά η εξαντλητική "πολιτική" διαπραγμάτευση μεταξύ τους τη νύχτα της 12ης προς 13ης Ιουλίου ήταν η αρχή μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης.
Στη σύσφιξη των σχέσεων των δυο ηγετών συνέβαλε  η πιστή εφαρμογή των όρων του τρίτου μνημονίου από τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και η έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης.
Και ενώ η καγκελάριος με την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους Σύρους πρόσφυγες έγινε αντικείμενο μίσους για τους δεξιούς λαϊκιστές στη χώρα της και στην Ευρώπη, ο Α. Τσίπρας, στη μάχη της για την πολίτική της επιβίωση στον απόηχο του Σεπτεμβρίου του 2015, αποδείχτηκε αξιόπιστος σύμμαχος, αποδεχόμενος τη συμφωνία με την Τουρκία του Μαΐου του 2016 και στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες της για πανευρωπαϊκή λύση στη διαχείριση του μεταναστευτικού.   
Μνήμες του 2015 έχει ξυπνήσει για την Α. Merkel η τρέχουσα διαπραγμάτευση για το Brexit, με την ίδια, όπως αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον της, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, να κάνει αναφορές στον κ. Τσίπρα και να φέρεται να έχει πει πως "μόνο εκείνος ξέρει πως είναι". 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης