Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Στους δρόμους και πάλι οι Καταλανοί - Αντιδρούν στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βαρκελώνη

Ισπανία: Στους δρόμους και πάλι οι Καταλανοί - Αντιδρούν στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βαρκελώνη
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sanchez τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Καταλονία 
Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές μιας ανεξάρτητης Καταλονίας διαδήλωσαν χθες (21/12) το βράδυ στους δρόμους της Βαρκελώνης με αφορμή την απόφαση της Μαδρίτης να πραγματοποιήσει στην Βαρκελώνη τη συνεδρίαση του υπουργικού της συμβουλίου.
Για πολλούς Καταλανούς η παρουσία του Ισπανών υπουργών στην πόλη, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις τοπικές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου του 2017 που επέβαλε η Μαδρίτη στην Καταλονία, αποτελούσε "πρόκληση" και έτσι κατέβηκαν, για μια ακόμα φορά, μαζικά στους δρόμους φωνάζοντας "ανεξαρτησία, ανεξαρτησία".
Οι διαδηλώσεις κύλησαν ως επί το πλείστον ειρηνικά.
Λίγες ώρες νωρίτερα όμως δεν έλειψαν οι βίαιες αντιπαραθέσεις σκληροπυρηνικών αυτονομιστών και δυνάμεων ασφαλείας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 60 άνθρωποι.
Για να ελεγχθούν οι κινητοποιήσεις στην Βαρκελώνη, αλλά και για να διασφαλιστεί η διεξαγωγή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, περισσότεροι από 9.000 αστυνομικοί τοποθετήθηκαν σε νευραλγικά σημεία της πόλης.
Σε αντίθεση πάντως με την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Mariano Rajoy, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sanchez τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της αποκλιμάκωσης έναντι της Καταλονίας.
Την Πέμπτη ((20/12) συναντήθηκε για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του με τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Kim Torra.
Στη συνέχεια οι δύο πολιτικοί εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν έναν "εποικοδομητικό διάλογο" και αναζητούν απάντηση στο αίτημα των Καταλανών για περισσότερη αυτονομία.
Μια επίλυση της διένεξης Μαδρίτης-Βαρκελώνης ωστόσο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Κυρίως λόγω των 18 καταλανών πολιτικών και ακτιβιστών, οι οποίοι μέσα στο επόμενο διάστημα θα καθίσουν στο εδώλιο ισπανικού δικαστηρίου για να λογοδοτήσουν για εξέγερση, υποδαύλιση παθών και υπεξαίρεση.
Οι κατηγορούμενοι απειλούνται με βαριές ποινές. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης