Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zentner (Morgan Stanley): Ο Trump δεν έχει την εξουσία να απομακρύνει τον επικεφαλής της FED

Zentner (Morgan Stanley): Ο Trump δεν έχει την εξουσία να απομακρύνει τον επικεφαλής της FED
ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει τον επικεφαλής της FED,όμως από τη στιγμή που θα αναλάβει τα καθήκοντά του δεν μπορεί να τον απομακρύνει με νόμιμο τρόπο 
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να είναι δυσαρεστημένος από τον Πρόεδρο της Αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας (FED) Jerome Powell και να μελετά την απομάκρυνση του όμως δεν έχει την εξουσία για να απομακρύνει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας από το αξίωμα αυτό.
Αυτό υποστηρίζει σε έκθεσή του η επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Ellen Zentner υπογραμμίζοντας ότι «ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει τον επικεφαλής της FED,όμως από τη στιγμή που θα αναλάβει τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος δεν μπορεί να τον απομακρύνει με νόμιμο τρόπο.
Θα πρέπει κυριολεκτικά να παραβεί το νόμο ώστε το Κογκρέσο να «βρει» μια αιτία για να το ψηφίσει».
Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προβλέπει ότι ο επικεφαλής της Fed - και οι επικεφαλής άλλων ανεξάρτητων φορέων - μπορούν να απομακρυνθούν μόνο μετ΄ααπό κάποιοα σοβαρή αιτία και όπως σχολιάζει η Washington Post, η «αιτία» αυτή θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια πολιτική διαφωνία με τον πρόεδρο».
Ο πρόεδρος Trump επέκρινε κατ 'επανάληψη τον Jerome Powell κατηγορώντας τον για τη δυσκολία στην αγορά μετοχών και την απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors να κλείσει τα εργοστάσια της στις ΗΠΑ και να κόψουν τις θέσεις εργασίας.
Ο Powell έγινε πρόεδρος της Fed τον Φεβρουάριο του 2018, αφού ορίστηκε από το Trump και επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία.
Μέχρι σήμερα κανένας πρόεδρος της Fed δεν έχει απομακρυνθεί από τη θέση του από κανένα αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με την Post.
«Ο πρόεδρος της FED ήρθε για να μείνει. Δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές προτιμήσεις, αλλά από τα οικονομικά στοιχεία « υποστήριξε η Zentner στη 17η Ετήσια Συνάντηση Κορυφής της Ασίας-Ειρηνικού στη Σιγκαπούρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης