Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στρατηγικό σημείο στη Συρία διατηρούν οι ΗΠΑ, λόγω αυξημένης επιρροής του Ιράν

Στρατηγικό σημείο στη Συρία διατηρούν οι ΗΠΑ, λόγω αυξημένης επιρροής του Ιράν
Αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο στη Συρία
Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν εγκαταλείψει το στρατηγικής σημασίας σημείο Tanf κοντά στα σύνορα με Ιράκ – Ιορδανία, αναφέρουν Σύροι αντάρτες που είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ.   
Ο συνταγματάρχης Muhanad al Talaa, αρχηγός του Maghawir al-Thawra, του οποίου αρκετές εκατοντάδες μαχητές πολέμησαν μαζί με τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο στρατόπεδο Tanf, δήλωσαν ότι αν και ενημερώθηκαν για την απόφαση της Ουάσιγκτον περί απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, η κατάσταση εκεί παραμένει αμετάβλητη.
«Τα αμερικανικά στρατεύματα σκοπεύουν να αποσυρθούν εντελώς από τη Συρία, αλλά δεν έχω λεπτομέρειες και τα πράγματα είναι όπως έχουν μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Talaa στο Reuters.
Η αμερικανική φρουρά βρίσκεται σε μία στρατηγική περιοχή κοντά στη διέλευση των συνόρων Tanf της Συρίας με το Ιράκ στη διασταύρωση μιας κύριας εθνικής οδού της Βαγδάτης-Δαμασκού, της κύριας διαδρομής εφοδιασμού με οπλισμό της Τεχεράνης προς τη Συρία και την ισχυρή  Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Η Ρωσία και η κυβέρνηση της Συρίας κάλεσαν επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βάση Tanf, όπου έχει δηλώσει μια «ζώνη αποκλιμάκωσης» 55 χιλιομέτρων που έχει καταστεί ασφαλές καταφύγιο για τουλάχιστον 50.000 πολίτες, κυρίως γυναίκες και τα παιδιά, που ζουν στο στρατόπεδο Rukban.
Η αμερικανική φρουρά αναπτύχθηκε  για πρώτη φορά, όταν οι μαχητές του ισλαμικού κράτους ανέλαβαν τον έλεγχο στην ανατολική Συρία που συνορεύει με το Ιράκ, αλλά από τη στιγμή που οι μαχητές της οργάνωσης συνετρίβησαν, το Tanf ανέλαβε ρόλο στο πλαίσιο μιας στρατηγικής των ΗΠΑ για να συγκρατήσει τη στρατιωτική  επιρροή του Ιράν στην περιοχή.
Το Tanf είναι η μόνη θέση με σημαντική αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία εκτός του βόρειου ελεγχόμενου κουρδικού τμήματος, όπου έχει πολύ μεγαλύτερες αεροπορικές βάσεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης