Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά δυο νόμων του Orban

Ουγγαρία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά δυο νόμων του Orban
H αντιπολίτευση της χώρας προγραμματίζει συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019
Πορεία διαμαρτυρίας προς το προεδρικό μέγαρο στην Βουδαπέστη πραγματοποίησαν χιλιάδες Ούγγροι  αργά το βράδυ της Παρασκευής 21/12, διαμαρτυρόμενοι για την επικύρωση εργατικού νόμου την Πέμπτη από τον πρόεδρο της χώρας Janos Ader, αλλά και για την επικύρωση νόμου που αφορά την ίδρυση νέων δικαστηρίων.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι  ξεκίνησαν στις 12 Δεκεμβρίου τις κινητοποιήσεις τους όταν το κοινοβούλιο ψήφισε τον «νόμο δουλείας» σύμφωνα με τους επικριτές του, βγήκαν ακόμη για φορά στους δρόμους χθες και μάλιστα, αναμένεται ότι ήταν και τελευταία πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, καθώς η αντιπολίτευση προγραμματίζει συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Ο νόμος εισάγει, σύμφωνα με τους επικριτές του, συνθήκες δουλείας, αφού επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως από τους εργαζόμενούς τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν να τους πληρώσουν μέχρι και τρία χρόνια.
Ο δεύτερος νόμος για τον οποίο διαμαρτυρήθηκαν και αφορά την ίδρυση νέων δικαστηρίων, προβλέπει την θέσπιση διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.
Επίσης, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους και για σειρά άλλων θεμάτων, όπως τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU), το οποίο ίδρυσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος G. Soros να φύγει από τη Βουδαπέστη και να μεταφερθεί στη Βιέννη.
Πάντως, την μεταρρύθμιση για τα εργασιακά, υπερασπίστηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας, V. Orban , δηλώνοντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό ότι σκοπός της είναι «απλά να καταργήσει τους άχρηστους κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο», ενώ χαρακτήρισε «υστερικούς» τους διαδηλωτές λέγοντας μάλιστα πως «αυτοί που φωνάζουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου είναι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και τα ψέματα τους δεν έχουν όρια».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης