Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Αρνητική εξέλιξη για ΕΤΕ και Alpha Bank ο νέος τραπεζικός φόρος στη Ρουμανία

Euroxx: Αρνητική εξέλιξη για ΕΤΕ και Alpha Bank ο νέος τραπεζικός φόρος στη Ρουμανία
Ο νέος φόρος θα αποτελέσει αρνητικό καταλύτη στην προσπάθεια της Εθνικής να πουλήσει τη θυγατρική Banca Romaneasca
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρουμανίας σχεδιάζει να εισάγει φόρο επί των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων από το 2019, με τη Euroxx να εκτιμά ότι είναι αρνητική εξέλιξη για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.
Σύμφωνα με τη Euroxx, εάν ο νέος φόρος τελικά εισαχθεί θα είναι αρνητική εξέλιξη για τις δύο ελληνικές τράπεζες που έχουν παρουσία στη χώρα.
Όπως επισημαίνει, θα αποτελέσει και αρνητικό καταλύτη στην προσπάθεια της Εθνικής να πουλήσει τη θυγατρική Banca Romaneasca, μετά μάλιστα και την πρώτη απόρριψη της πώλησης στην OTP Bank Romania, από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας τον Μάρτιο του 2018.
Επίσης, σύμφωνα με την Euroxx, ο νέος φόρος που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών της Ρουμανίας, θα επηρεάσει το κόστος των υπηρεσιών που παρέχει ο κλάδος στη χώρα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Ρουμανίας προχώρησε και πέρυσι σε φορολογικές αυξήσεις, προκαλώντας αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών, ώστε να υποστηρίξει αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
Ο Υπουργός Eugen Teodorovici ονόμασε τις νέες προτάσεις του ως «φόρο στην απληστία», μια κίνηση που θα μπορούσε να εγκριθεί από την αριστερή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους.
"Δεν πρέπει να κρύβουμε ότι οι νέοι φόροι είναι ένα τέλος που επιβάλλεται στην απληστία.
Πρόκειται απλώς για μια πρόταση για την προστασία των Ρουμάνων", δήλωσε ο Teodorovici.
"Η έκθεση των τραπεζών σε κρατικά χρεόγραφα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, ενώ το κέρδος των τραπεζών είναι ελκυστικό", πρόσθεσε.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκπονήσει νομοσχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης