Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ομπρέλα» προστασίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες για την πρώτη κατοικία

«Ομπρέλα» προστασίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες για την πρώτη κατοικία
Ποια θα είναι η αξία του ακινήτου και το εισόδημα των οφειλετών
«Μάχη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας με τους θεσμούς αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Χθες ο πρωθυπουργός άνοιξε το «καυτό» θέμα στο υπουργικό  συμβούλιο μιλώντας για παράταση της προστασίας που δίνει ο Νόμος Κατσέλη – Σταθάκη, για  διάστημα δύο μηνών ενώ να σημειωθεί η ίδια η κυβέρνηση δια του Αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη είχε ανακοινώσει πρόσφατα την κατάργησή του και την ίδια στιγμή είχε προαναγγείλει νέο καθεστώς προστασίας
Την ίδια στιγμή έχει δοθεί εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης να επεξεργαστούν το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για το οποίο όμως θα πρέπει να διατυπώσουν τη γνώμη τους και οι τράπεζες ως άμεσες ενδιαφερόμενες αφού από την επικείμενη απόφαση κρίνονται δεκάδες χιλιάδες τραπεζικά δάνεια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη  προστασία της πρώτης κατοικίας απαιτεί την έγκριση των θεσμών.     

Τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει στη ρύθμιση και τους ελεύθερους επαγγελματίες τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες που ποτέ δεν είχαν λάβει τραπεζικά δάνεια ως επιχειρηματίες αλλά αξιοποιούσαν το τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση μέσα από τη χρήση καταναλωτικών δανείων και επισκευαστικά δάνεια, για τα όποια  έδιναν εγγυήσεις την πρώτη κατοικία του  δανειολήπτη - ελεύθερου επαγγελματία.
Η προοπτική  ένταξής τους σε καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Καββαθά να θέτει το θέμα σε κάθε ευκαιρία προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός της κατηγορίας  επιχειρηματιών ξεπερνά τις 400.000.
Το πλήθος των αυτοαπασχολούμενων που έχει  οφειλές  προς τις τράπεζες δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ ενώ θεωρείται μία δύσκολη άσκηση για τις ίδιες τις τράπεζες.
Το βασικό κριτήριο του νέου πλαισίου θα είναι  αξία του ακινήτου η οποία θα την υπολογίσει με βάση την αντικειμενική αξία της κατοικίας στο χρόνο εκταμίευσης του δανείου.
Η πρόβλεψη είναι το ακίνητο να αποτιμάται στην περιοχή των 250.000 ευρώ η οποία είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς που είχε ως βάση τις 180.000 ευρώ με κλιμάκωση για τα ζευγάρια και τα προστατευόμενα μέλη με το κάθε παιδί να κερδίζει 20 .000 ευρώ επιπλέον φθάνοντας στο τελικό ποσό των 260.000 ευρώ.
Το εισόδημα του οφειλέτη για την ένταξή του στο νέο πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση. Αξιόπιστη πηγή λέει ότι ο σχεδιασμός είναι να συμπεριλάβει στη ρύθμιση το 90% των περιπτώσεων τα οποία θα κινούνται υψηλότερα από την περιοχή των 10.000 ευρώ και να αγγίζει τα 15.000 ευρώ.
Στη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη το μηνιαίο εισόδημα δεν έπρεπε  να ξεπερνούσε τα 1700 ευρώ καθώς ελάμβανε τις μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης και τις υπολόγιζε με συντελεστή 70%.
Παράδειγμα όταν ήταν στα 1000  ευρώ το κόστος διαβίωσης το εισόδημα δεν έπρεπε να ξεπερνά το ποσό των 1700 ευρώ. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι μείζον θέμα για την κυβέρνηση μετά τη μη περικοπή των συντάξεων και το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη στάση των θεσμών που θα κρατήσουν έναντι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν καταργείται ο Νόμος Κατσέλη - Σταθάκη

Δεν έχει ημερομηνία λήξης ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη.
Οι δανειολήπτες  που θέλουν να  αντιμετωπίσουν τα χρέη με τις τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο χρόνο που το επιθυμούν.
Όσοι δεν  έχουν περιουσιακά στοιχεία και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών  μπορούν να ζητήσουν την προστασία του Ειρηνοδικείου ή να εκμεταλλευτούν τις προσφορές που δίνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες για κούρεμα των οφειλών στα επίπεδα του 85%.
Η κατηγορία αυτή των δανειοληπτών καλό θα είναι να μη αφήνει εκκρεμότητες με τις τράπεζες διότι στο μέλλον μπορεί να βρεθούν με ακίνητο το οποίο θα μπορεί ο δανειστής  να το βγάλει στο σφυρί για να εισπράξει τα οφειλόμενα.
Για τις περιπτώσεων των δανειοληπτών που έχουν ακίνητο και αφορά πρώτη κατοικία μπορεί να ενταχθούν στο νόμο αναμένοντας τις νέες ρυθμίσεις  αφού ο χρόνος εκδίκασης της υπόθεσης απαιτεί αρκετούς μήνες έως χρόνια  για την τελική απόφαση.
Έτσι ο χρόνος αναμονής εκδίκασης της υπόθεσης δίνει έμμεση  προστασία καθώς ο νόμος προβλέπει το ακαταδίωκτο για διάστημα τριών μηνών ενώ μπορεί να συνεχισθεί εάν το αποφασίσει το Ειρηνοδικείο που εξετάζει την υπόθεση. Σύμφωνα με νομικούς εννέα στις δέκα περιπτώσεις λαμβάνουν προστασία μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης