Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σκελετοί» και ασάφειες στον προϋπολογισμό 2019 της Σαουδικής Αραβίας - Πώς μπορεί να χρεοκοπήσει το Βασίλειο

«Σκελετοί» και ασάφειες στον προϋπολογισμό  2019 της Σαουδικής Αραβίας - Πώς μπορεί να χρεοκοπήσει το Βασίλειο
«Σκελετοί» και ασάφειες στον προϋπολογισμό  2019 της Σαουδικής Αραβίας
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό της για το 2019.
Κατά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού, ο βασιλιάς Salman δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να καταβάλλει επιδόματα για το κόστος ζωής του δημόσιου τομέα για τους πολίτες και θα ενισχύσει τις δαπάνες για την τόνωση της ανάπτυξης παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία θέλει  να κλείσει το έλλειμμα, καθώς το βασίλειο προβλέπει ένα 6ο συνεχόμενο ελλειμματικό προϋπολογισμό στη σειρά, έλλειμμα το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με την οικονομική μεταρρύθμιση, την επίτευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας, τη βελτίωση της διαφάνειας και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο βασιλιάς.
Ενώ η κρατική χρηματοδότηση της «γενναιοδωρίας» της Σαουδικής Αραβίας για να κρατήσει τους πολίτες της ευτυχείς - και να μην υπάρχουν ριζοσπαστικές, επαναστατικές σκέψεις - είναι γνωστή, οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα συνεχή επιδόματαπου θεσπίστηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2018 και  κοστίζουν περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια, αποσκοπούν στην τόνωση της υποτονικής ανάπτυξης, αλλά κυρίως στη στήριξη της βασιλικής οικογένειας και του πρίγκιπα Mohammed bin Salman.
Τα βασιλικά επιδόματα 1.000 ριάλ μηνιαίως (266 δολάρια) καταβάλλονται στους δημόσιους υπαλλήλους και το στρατιωτικό προσωπικό, ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή και άλλων επιδομάτων για τους συνταξιούχους και τους πολίτες.
Το Ριάντ θα αυξήσει επίσης τα επιδόματα για τους σπουδαστές κατά 10% για την επόμενη οικονομική χρήση, ανακοίνωσε ο βασιλιάς.
Υπάρχει ένα μόνο πρόβλημα.
Για να μπορεί η Σαουδική Αραβία να καλύψει τα προβλεπόμενα έσοδά της και να χρηματοδοτήσει αυτές τις γενναιόδωρες πληρωμές, θα χρειαστεί να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου σε πολύ ψηλότερα επίπεδα.
Αναφορικά με τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, αναδύονται μερικά ανησυχητικά στοιχεία.
Τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας προβλέπεται να φτάσουν τα 975 δισεκατομμύρια riyals, ενώ οι συνολικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 7% σε 1,106 τρισεκατομμύρια riyals (295 δις. δολάρια), με αποτέλεσμα έλλειμμα 131 δισεκατομμύρια riyals ή 4,2% του.
Και ενώ η κυβέρνηση αναμένει ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο θα αυξηθούν από 287 δισεκατομμύρια riyals το 2018 σε 313 δισεκατομμύρια riyals το 2019, το μεγάλο ερωτηματικό είναι αυτό που συμβαίνει με τα έσοδα από το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η Σαουδική Αραβία αναμένει ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο θα αυξηθούν σχεδόν κατά 10% από 607 δισεκατομμύρια riyals το 2018 σε 662 δισεκατομμύρια το 2019.
Για να πετύχει έσοδα 662 δισεκατομμυρίων riyals  από το πετρέλαιο ή 177 δισεκατομμύρια δολάρια, από 162 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, η Σαουδική Αραβία αναμένει να έχει παραγωγή ρεκόρ 10,2 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα  με τιμή 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ η Saudi Aramco δεν θα αυξήσει τις χορηγήσεις στην κυβέρνηση.
Η τιμή του Brent διαμορφώνεται λίγο παραπάνω από τα 56 δολάρια/βαρέλι, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 40% για να πετύχει η Σαουδική Αραβία τα έσοδα που έχει προϋπολογίσει.
Επίσης η τιμή του Brent θα χρειαστεί να αυξηθεί επιπλέον 15 δολάρια το βαρέλι στα 95 δολάρια το για να εξισορροπήσει η Σαουδική Αραβία το δημοσιονομικό της έλλειμμα.



Οι αναλυτές αναμένουν ότι η τιμή του Brent το 2019 θα διαπραγματεύεται περίπου στα 73 δολάρια το βαρέλι, κάτι που μπορεί να είναι μάλλον επιθετικό, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πλεονάζουσας παραγωγής, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης από την Κίνα και άλλες βασικές αγορές.
Ακόμη και με αυτές τις επιθετικές υποθέσεις, οι οποίες βλέπουν τα έσοδα από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας να ανέρχονται σε υψηλά πέντε ετών, το Βασίλειο θα εξακολουθήσει να έχει για έξι συνεχή έτη δημοσιονομικό έλλειμμα.
Τo 2017 , η Σαουδική Αραβία βάσισε τον προϋπολογισμό για το 2018 με την τιμή του πετρελαίου κατά μέσο όρο στα 63 δολάρια το βαρέλι, 17 δολάρια κάτω από την τελευταία πρόβλεψη.
Τι θα συμβεί λοιπόν αν η τιμή του πετρελαίου δεν κάνει το χατίρι της Σαουδικής  Αραβίας;
Όπως σημειώνει ο Javier Blas του Bloomberg, «η Σαουδική Αραβία θα χρειαστεί να αναλάβει περαιτέρω χρέη, να ξοδέψει τα αποθέματα πετρελαίου ή, σε κάποιο σημείο, να εισαγάγει και πάλι λιτότητα (όπως αναγκάστηκε να κάνει το 2015-2016)».
Είναι αυτονόητο ότι η επώδυνη έκκληση της Σαουδικής Αραβίας είναι το τελευταίο σημάδι ότι το βασίλειο αναμένει ότι οι προσπάθειές του να βλάψει τα μέλη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του να μειώσουν την παραγωγή το επόμενο έτος θα υποστηρίξουν τις τιμές.
Από την άλλη πλευρά, οι τυχόν απώλειες τύπου Κατάρ η Σαουδική Αραβία θα καταλήξει να εκδώσει πολύ μεγαλύτερο χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι στο έλεος των παγκόσμιων πιστωτών.
Και ενώ μπορεί κανείς να δει ένα αισιόδοξο σενάριο στο οποίο όλα πάνε όπως έχει προγραμματίσει η Σαουδική Αραβία, ο Nassim Taleb δεν είναι τόσο σίγουρος, με μια μάλλον απλή εκτίμηση: «Η Σαουδική Αραβία θα χρεοκοπήσει».
Ίσως όχι ακόμα: σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει σε 678 δισεκατομμύρια riyals ή 21,7% του ΑΕΠ.
Παρόλο που όπως προαναφέρθηκε δεν είναι το απόθεμα αλλά η ροή και ο Taleb μπορεί να είναι σωστός αν οι παραδοσιακοί τραπεζίτες της Σαουδικής Αραβίας αποφασίσουν να μποϋκοτάρουν το Βασίλειο, εμποδίζοντας την πρόσβαση του στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, η οδυνηρή εκτίμηση του Taleb μπορεί να είναι σωστή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης