Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η διπλή ανάγνωση της συμφωνίας Ιταλίας-Κομισιόν για τον προϋπολογισμό - Τα μηνύματα των Βρυξελλών

Η διπλή ανάγνωση της συμφωνίας Ιταλίας-Κομισιόν για τον προϋπολογισμό - Τα μηνύματα των Βρυξελλών
Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να «πείσει» τους Ιταλούς ότι πρόκειται για νίκη απέναντι στις Βρυξέλλες, ενώ η Κομισιόν διαμηνύει ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος απεφεύχθη επί του παρόντος
Διίστανται οι απόψεις όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό και το εάν πρόκειται για νίκη της Ιταλίας και υποχώρηση των Βρυξελλών ή το αντίθετο.
Κι αυτό γιατί από τη μία πλευρά, η ιταλική κυβέρνηση μείωσε τον αρχικό στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% (από 2,4% που ήταν αρχικά) υπερβαίνοντας έστω και λίγο το «ταβάνι» του 2% που είχε θέσει η Κομισιόν, ωστόσο προχώρησε σημαντικές μειώσεις των στόχων για τα επόμενα έτη (στο 1,8% για το 2020 και στο 1,5% για το 2021).
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη στο 1% το 2019 έναντι 1,5% προηγουμένως.
Παράλληλα, η Ρώμη φέρεται να δέχθηκε αλλαγές όπως: ο τριπλασιασμός του επιτοκίου για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, μείωση των συντάξεων εάν το ετήσιο εισόδημα του συνταξιούχου ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και κατάργηση του χρηματικού κινήτρου για απόσυρση αυτοκινήτων και αγορά αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας.
Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα υπάρξει απόσυρση μέτρων, όπως το επονομαζόμενο «επίδομα πολίτη» ή άλλα μέτρα που στηρίζουν τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις.

Το μήνυμα της Κομισιόν

Ωστόσο, το μήνυμα της Κομισιόν προς την ιταλική κυβέρνηση είναι σαφές: επί του παρόντος αποφεύχθηκε η ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis υποστηρίζει ότι παραμένουν οι ανησυχίες.
«Η συμφωνία δεν είναι ιδανική, ωστόσο επιτρέπει -στην παρούσα φάση- να αποφύγουμε τις πειθαρχικές ενέργειες εις βάρος της Ρώμης, βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος» επεσήμανε και προειδοποίησε ότι τα πειθαρχικά μέτρα θα αποφευχθούν μόνο εφόσον εφαρμοστούν πλήρως από τη Ρώμη τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση οπισθοδρόμησης της ιταλικής κυβέρνησης, το θέμα να επανεξεταστεί τον Ιανουάριο του 2019.
Επίσης, ο Dombrovskis έθεσε και θέμα ιταλικού χρέους, τονίζοντας ότι υπάρχει «επιτακτική ανάγκη» για να μπει σε πτωτική τροχιά.

Η «απάντηση» της Ιταλίας

Στον αντίποδα, βέβαια, η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα για νίκη έναντι των Βρυξελλών επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν επλήγη η μεταρρυθμιστική δράση της κυβέρνησης.
Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, υποστήριξε σε παρέμβαση του στη Γερουσία, ότι η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στις απαιτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο του προϋπολογισμού.
«Αποφύγαμε τη διαδικασία κυρώσεων, αλλά δεν ενδώσαμε σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, διαφυλάξαμε τον όλο σχεδιασμό του», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Με την υποστήριξη των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομικών, Giovanni Tria, παρενέβην για να ξαναβρεθεί το νήμα του διαλόγου και να μην πληγεί η μεταρρυθμιστική μας δράση», πρόσθεσε ο Conte.
Επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβερνητική συμμαχία δεν έκανε πίσω σε ό,τι αφορά τους στόχους που οι Ιταλοί υπέδειξαν ως πρωτεύουσας σημασίας, με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης