Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Human Rights Watch: Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς της ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος μεταναστών στον Έβρο

Human Rights Watch: Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς της ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος μεταναστών στον Έβρο
Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς της ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος μεταναστών στον Έβρο
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται άνδρες που φέρουν ουλές στις πλάτες τους. Σύμφωνα με την καταγγελία του Παρατητηρίου, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας προβαίνουν σε ξυλοδαρμούς μεταναστών και αιτούντων άσυλο, οι οποίοι περνούν παράνομα τα σύνορα με τη Τουρκία στον Έβρο.
Σύμφωνα με την Οργάνωση, οι ουλές που διακρίνονται στο βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε στην Αδριανούπολη τον Αύγουστο, είναι αποτέλεσμα επιθέσεων Ελλήνων αστυνομικών, οι οποίοι "επαναπροωθούν" τους ανθρώπους που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια διασχίζοντας τον Έβρο.
Άνδρες με μάσκες και στολές, χωρίς διακριτικά φέρονται να έχουν συμμετάσχει στους ξυλοδαρμούς.
Σε άλλες περιπτώσεις, αιτούντες άσυλο, περιγράφουν πώς αναγκάστηκαν από τις αρχές να βγάλουν τα ρούχα και τα παπούτσια τους και οδηγήθηκαν πίσω στα σύνορα υπό εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους.
Όπως αποκαλύπτει το Παρατηρητήριο, ανάμεσά τους βρίσκονταν και γυναίκες, μεταξύ των οποίων μία 19χρονη έγκυος από το Αφρίν.
"Πρόκειται για ανθρώπους που χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, κρατούνται, δέρνονται και τους πετάν έξω από την Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους", αναφέρει ο ερευνητής της οργάνωσης για την Ευρώπη, Τόντορ Γκάρντος.
"Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν άμεσα τις επαναλαμβανόμενες κατηγορίες παράνομων επαναπροωθήσεων".
Όπως αναφέρει ο Guardian, η ελληνική αστυνομία και η κυβέρνηση δεν σχολίασαν τις καταγγελίες.
Από την μεριά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για συστηματικές επαναπροωθήσεις, τονίζοντας την ανησυχία της.
Ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας στην Αθήνα, Λέο Ντομπς δήλωσε στον Guardian:
"Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε αξιόπιστες αναφορές για ανεπίσημες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, από την περιοχή του Έβρου.
Οι αναφορές αυτές προκαλούν βαθύτατη ανησυχία στην Αρμοστεία.
Έχουμε, σε πολλές περιπτώσεις, μοιραστεί τις ανησυχίες μας με τις ελληνικές αρχές, και τους παρακινήσαμε τόσο να προχωρήσουν στην διερεύνηση των περιστατικών, όσο και στην λήψη μέτρων για την αποτροπή τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης