Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις 11 αλλαγές στον φορολογικό «χάρτη» το 2019 - Αυτήν την εβδομάδα η τροπολογία για τα μερίσματα

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις 11 αλλαγές στον φορολογικό «χάρτη» το 2019 - Αυτήν την εβδομάδα η τροπολογία για τα μερίσματα
Όλες οι αλλαγές που φέρνει το 2019 στον φορολογικό χάρτη
Εννέα αλλαγές που θεωρούνται σίγουρες, συν δύο ακόμη που βρίσκονται υπό εξέταση, φέρνει το 2019 στο φορολογικό χάρτη.
Κλειδωμένες θεωρούνται οι αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις μεταβιβάσεις και τη φορολογία των ακινήτων, τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους στις επιχειρήσεις, το Τέλος επιτηδεύματος για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ,τις φορολογικές δηλώσεις ακόμη για τον ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που θα παραμείνουν στο ευνοϊκό καθεστώς για λίγες ακόμη ημέρες (οι δανειστές είναι αρνητικοί σε νέα παράταση του μέτρου).    
Αυτή την εβδομάδα μαζί με την τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό (παράταση ως το τέλος του 2019, αύξηση του ορίου οφειλής στα 300.000 ευρώ από 50.00 ευρώ) θα ενταχθεί και η μείωση του φόρου στα μερίσματα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και προβλέπει το κείμενο του προϋπολογισμού για το 2019.

Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το σενάριο στο μπαράζ με τις νέες ρυθμίσεις να ενσωματωθούν οι εξής δύο:      

-Η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την λήψη της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.
Τα ποσοστά είναι σήμερα 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω.
Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση αυτά τα ποσοστά να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.

-Η μείωση του ορίου συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού.
Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και άποψη των ιθυνόντων είναι να μειωθεί σε 300 ευρώ.  

Οι αλλαγές που θα ισχύουν από την Πρωτοχρονιά είναι :

1. Φόροι μεταβίβασης: Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ίσχυσαν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά για όλες τις μεταβιβάσεις και οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα παίρνουν φωτιά. 
Οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα σε 3.792 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου οι τιμές ζώνης κινήθηκαν ανοδικά.
Υπολογίζεται ότι 17 φόροι ,τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας επηρεάζονται από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. Μεταξύ των φόρων που επηρεάζονται είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο φόρος δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομίας ακινήτων, κ. ά.
Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι θα ακολουθήσει μία ακόμη αναπροσαρμογή τιμών στα ακίνητα.      

2. ΕΝΦΙΑ: Μειωμένες από 2,72% έως 30% θα είναι οι επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019 για περίπου 5,4 εκατ. νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας έως 200.000 ευρώ.
Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ όπου ο λογαριασμός πληρωμής για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 θα είναι μειωμένος κατά 55 ευρώ (κατά μέσο όρο).
Είναι οι ιδιοκτήτες που απολαμβάνουν την μεγαλύτερη έκπτωση 30%.
Μειωμένο θα είναι το ραβασάκι πληρωμής και για ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας από 150.000 έως 200.000.
Το ποσό της μείωσης φθάνει κατά μέσο όρο τα 22 ευρώ ή σε ποσοστό 272%.
Στους κερδισμένους είναι και οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια αφού διατηρούν την φοροαπαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο και το 2019.
Στον αντίποδα αυξημένος θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο για  500.000 ιδιοκτήτες με χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας αξίας μεγαλύτερης από 200.000 ευρώ.

3. ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου: Καταργείται από την 1η Ιανουαρίου του 2019 η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ σε πέντε νησιά του Αιγαίου: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος.
Από το νέο έτος οι συντελεστές από  5%, 9% και 17% που είναι σήμερα αυξάνονται σε 6%, 13% και 24%.

4. Φόρος επιχειρήσεων: Κατά μία εκατοστιαία μονάδα  μειώνεται από το 2019 ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών.
Από 29% για τη χρήση του 2018 ο συντελεστής υποχωρεί σε 28% για τη χρήση του 2019.

5. Φορολόγηση μερισμάτων: Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% που είναι σήμερα στο 10% το 2019, προκειμένου ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών να μειωθεί από το περίπου 40% στο 32,5% θα προβλέπει τροπολογία που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στην Βουλή.
Η μείωση περιλαμβάνεται στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2019.

6. Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται από το 2019 η υποχρέωση πληρωμής Τέλους επιτηδεύματος για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

7. Χωριστές δηλώσεις: Όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση από το 2019.
Προϋπόθεση είναι να υποβάλλει ο ένας σύζυγος σχετική δήλωση στην εφορία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019.
Στην περίπτωση χωριστής φορολογικής δήλωσης το τεκμήριο ατομικών δαπανών διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ανά σύζυγο αντί για 5.000 ευρώ ανά ζευγάρι.
Ωστόσο, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων και τα τεκμήρια που αφορούν στα ανήλικα τέκνα προστίθενται και βαρύνουν τον σύζυγο με το μεγαλύτερο εισόδημα.

8. Τέλος πλαστικής σακούλας: Από την αρχή του επόμενου έτους αλλάζει η τιμή για τη διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των λοιπών εμπορικών καταστημάτων.
Σήμερα, κάθε λεπτή πλαστική σακούλα χρεώνεται με περιβαλλοντικό τέλος 0,03 ευρώ, επί του οποίου επιβάλλεται ΦΠΑ, οπότε οι καταναλωτές πληρώνουν συνολικά 0,04 ευρώ.
Από 1ης Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος θα αυξηθεί σε 0,07 ευρώ ανά πλαστική σακούλα.
Έτσι, μαζί με τον ΦΠΑ, η τιμή διάθεσης κάθε πλαστικής σακούλας θα διαμορφωθεί σε 0,09 ευρώ.

9. Πρόστιμα: Φορολογικό πρόστιμο 500 ευρώ θα επιβάλλουν οι φορολογικές αρχές στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί ή δεν έχει εκδοθεί απόδειξη λιανικής πώλησης από εγκεκριμένο αλλά μη δηλωμένο φορολογικό μηχανισμό ή ταμειακή μηχανή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης