Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διέγραψε το 95% του δανείου σε άνεργο οφειλέτη το Ειρηνοδικείο Αθηνών - Χρωστούσε 16.200 ευρώ και θα πληρώσει 780 ευρώ

Διέγραψε το 95% του δανείου σε άνεργο οφειλέτη το Ειρηνοδικείο Αθηνών - Χρωστούσε 16.200 ευρώ και θα πληρώσει 780 ευρώ
Οι δανειολήπτες σπεύδουν να καλυφθούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη
Εξήντα αιτήσεις την ημέρα παραλαμβάνουν «μεγάλα» δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με το νόμο Κατσέλη από δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.
Σημαντική προσέλευση καταγράφεται και σε μεμονωμένα δικηγορικά γραφεία τα οποία έχουν μεγάλη  εμπειρία στο Νόμο Κατσέλη, και δέχονται περισσότερες από 25 αιτήσεις την εβδομάδα.
Οι δανειολήπτες σπεύδουν να καλυφθούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη, ο οποίος να σημειωθεί δεν έχει ημερομηνία λήξης και παραμένει σε ισχύ και το 2019  όπως και τα επόμενα χρόνια. 
Η μόνη αλλαγή που θα γίνει είναι τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της εξίσωσης  περιλαμβάνει  νέα  κριτήρια διάσωσης της πρώτης κατοικίας συνολικής  αξίας 100.000 ευρώ και θα  βάλει  ως …οροφή τις 150.000 ευρώ.
Τα πλεονεκτήματα  του νόμου Κατσέλη για τους δανειολήπτες δεν είναι τα κριτήρια διάσωσης της πρώτης κατοικίας αλλά από την στιγμή που ο δανειολήπτης καταθέσει αίτηση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο θα είναι προστατευμένος μέχρι  την εκδίκαση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με δικηγόρους το Ειρηνοδικείο της Αθήνας δίνει χρόνο εκδίκασης υποθέσεων το 2028, το Ειρηνοδικείο Πειραιά δίνει χρόνο  εκδίκασης  μετά το 2030.
Αξίζει να  αναφερθεί ότι οι δανειολήπτες  δεν  κινδυνεύουν μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση τους από πλειστηριασμό  περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με δικηγόρους οι νέες ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία έχουν μικρότερη πρακτική αξία αφού η ουσία του νόμου Κατσέλη είναι η προστασία του δανειολήπτη από την στιγμή της αίτησης.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι αιτήσεις ένταξης στο νόμο Κατσέλη θα ξεπεράσουν τις 160.000 μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ενώ ο αριθμός των αιτήσεων στα τέλη του  τρίτου τριμήνου ήταν στις 140.142.Οι εκκρεμείς υποθέσεις έφθαναν τις 135.639.

 Άνεργος δανειολήπτης θα πληρώσει μόνο 780  ευρώ

Η δικηγόρος Ευσταθία Μαχαίρα σημείωσε ακόμη μια επιτυχία στο ενεργητικό τους αφού έβγαλε μία ικανοποιητική απόφαση από το Ειρηνοδικείο Αθηνών για πελάτη της, άνεργο δανειολήπτη 40 ετών, ο οποίος εμφάνιζε  οφειλές ύψους 16.200 ευρώ σε συστημική τράπεζα.
Η απόφαση του δικαστηρίου προβλέπει μόλις την καταβολή 780 ευρώ.
Η αποπληρωμή θα γίνει σε 60 μηνιαίες δόσεις των 13 ευρώ.
Με την απόφαση του Ειρηνοδικείου διαγράφεται το ποσό των 15.420 ευρώ δηλαδή το 95% της αρχικής οφειλής. 
Ο άνεργος οφειλέτης  δεν εμφάνιζε στην παρούσα φάση  περιουσιακά στοιχεία αλλά επιζητούσε  την απόφαση για να είναι μελλοντικά προστατευμένος  καθώς ήταν  πιθανό  από κληρονομιά  να  αποκτούσε  ακίνητο.
Στην περίποτωση  αυτή η τράπεζα  θα είχε  το δικαίωμα να του βγάλει  το ακίνητο στο … σφυρί  ενώ με την απόφαση  του Ειρηνοδικείου Αθηνών σταματά κάθε οικονομική  απαίτηση  από την  τράπεζα.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης