Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα τέσσερα αγκάθια για την Ευρώπη – Από τα κίτρινα γιλέκα... στο Brexit και στο τέλος του QE

Τα τέσσερα αγκάθια για την Ευρώπη – Από τα κίτρινα γιλέκα... στο Brexit και στο τέλος του QE
Αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων είναι η Γηραιά Ήπειρος με τους ηγέτες της να μοιάζουν ανήμποροι να τις αντιμετωπίσουν
Συνεχή προβλήματα αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η οποία φαίνεται ότι δεν κατορθώνει να ησυχάσει, είτε σε οικονομικό, είτε σε πολιτικό επίπεδο.
Η τρέχουσα εβδομάδα αποτέλεσε μία κλασσική εβδομάδα για την Ευρώπη των «σκαμπανεβασμάτων», όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το CNBC.
Από το Brexit και την ΕΚΤ έως τον ιταλικό προϋπολογισμό και τα κίτρινα γιλέκα, οι ηγέτες της Ευρώπης καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε μία σειρά θεμάτων, αλλά αρκετοί εξ αυτών μοιάζουν ανήμποροι να το πράξουν.

Brexit

Καμία αναφορά για το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να είναι δυνατή αυτή τη στιγμή, χωρίς να αναφέρεται η επίφοβη λέξη Βrexi.
Η Βρετανή πρωθυπουργός, Theresa May, κατόρθωσε να επιβιώσει σε μία πολύ δύσκολη εβδομάδα, καθώς μετά από την πρόταση μομφής κατέφθασε το ηχηρό «Όχι» της ΕΕ, για οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.
Το σίγουρο είναι ότι πολύ δύσκολα μπορεί να προβλέψει κάποιος τι θα συμβεί με το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ είναι βέβαιο ότι η διατήρηση της αβεβαιότητας δεν πλήττει μόνο τη βρετανική οικονομία αλλά και αυτή της Ευρώπης στο σύνολό της.

Ο Macron και τα κίτρινα γιλέκα

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κατάλαβε πολύ καλά ότι οι συμπολίτες του δεν τον εκτιμούν και τόσο πολύ, πλέον.
Αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις όπου η δημοτικότητά του υποχωρεί από το 20%, αλλά κυρίως στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων».
Η στροφή 180 μοιρών του Macron και η ανακοίνωση ορισμένων μέτρων στήριξης των ασθενέστερων τάξεων δεν έπεισε κανέναν από τους διαδηλωτές και το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει ανησυχίας στις Βρυξέλλες για το έλλειμμα της Γαλλίας.
Όσο για τα κίτρινα γιλέκα, θα βρεθούν και αύριο Σάββατο 15/12 στους δρόμους της Γαλλίας.

Ιταλικός προϋπολογισμός

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δώσει στη Γαλλία κάποια περιθώρια για τον προϋπολογισμό της, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας πρόκειται να κάνει πολύ θόρυβο γι’ αυτό.
Και μάλλον θα έχει δίκιο.
Το σίγουρο είναι ότι οι Ιταλοί είναι πρόθυμοι να παίξουν το «γαλλικό χαρτί» και να καθυστερήσουν σημαντικά τις όποιες πιθανές κυρώσεις από πλευράς Ευρωζώνης.
Άλλωστε, ήδη, έδειξαν καλή θέληση και κατέθεσαν έναν νέο προϋπολογισμό, όπου ο στόχος για το έλλειμμα προσγειώνεται στο 2,04% από 2,4% που ήταν πριν.

ΕΚΤ: Τέλος εποχής για το QE

Η προσφορά της Ιταλίας για μείωση του στόχου για το έλλειμμα ήθρε καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ την Πέμπτη 13/12, ένα πρόγραμμα που βοήθησε την ευρωζώνη να βγει από την κρίση χρέους.
Αυτό, όμως, που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η δέσμευση Draghi ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης, πιθανώς διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά για όλο το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης