Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση: Διψήφιο προβάδισμα για το CDU/CSU στη Γερμανία, με 30% έναντι 20% των Πρασίνων

Δημοσκόπηση: Διψήφιο προβάδισμα για το CDU/CSU στη Γερμανία, με 30% έναντι 20% των Πρασίνων
Άνοδος του CDU μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας 
Διψήφιο προβάδισμα έναντι των Πρασίνων, δίνει στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, με το κυβερνών κόμμα να ενισχύεται κατά τρεις (3) μονάδες, στο 30%.
Οι Πράσινοι υποχώρησαν (3%) στο 19%, ενώ ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στο 16% (+1), όσο και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) -υποχώρησε 1%.
Η Αριστερά (Die Linke) παραμένει σταθερή στο 9% και οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν 7% (-1).
Επισημαίνεται ότι με αυτά τα ποσοστά, θα ήταν εφικτή κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Χριστιανικής Ένωσης και Πρασίνων.
Σε ό,τι αφορά την εκλογή της Annegret Kramp-Karrenbauer, φαίνεται ότι η αποδοχή της στην γερμανική κοινή γνώμη και στους ψηφοφόρους του CDU, είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο εσωτερικό του κόμματός της, όπου κέρδισε με μόλις 35 ψήφους διαφορά από τον Friedrich Merz.
Η δημοσκόπηση του ZDF αποτυπώνει ότι το 55% των Γερμανών θεωρεί σωστή για το CDU την εκλογή της, ενώ την ίδια άποψη εκφράζει το 72% εκείνων που ψήφισαν το κόμμα στις τελευταίες εκλογές.
Αντίθετη άποψη έχει το 28% και το 17% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, το 60% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το CDU είναι διχασμένο στα σημαντικά ζητήματα, ενώ το 53% δεν περιμένει να αλλάξουν πολλά με τη νέα ηγεσία.
Στην ερώτηση εάν η κα Kramp-Karrenbauer θα μπορούσε να γίνει καγκελάριος, το 38% την θεωρεί κατάλληλη, αλλά το 41% όχι.
Ακόμη όμως και μεταξύ των υποστηρικτών του CDU, το 54% πιστεύει ότι θα μπορούσε να αναλάβει την καγκελαρία, αλλά το 29% έχει αντίθετη άποψη.
Το 68% πάντως τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της θητείας από την Angela Merkel.
Στην κατάταξη των σημαντικότερων Γερμανών πολιτικών με βάση την δημοτικότητα, ο Wolfgang Schaeuble παραμένει δημοφιλέστερος, σημειώνεται ωστόσο σημαντική πτώση των ποσοστών του και ισοψηφεί πλέον με την καγκελάριο Angela Merkel και τη νέα αρχηγό του CDU, οι οποίες ενισχύονται.
Πτώση καταγράφουν, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, όσο και η αρχηγός του SPD Andrea Nahles, ενώ τελευταίος στην κατάταξη παραμένει ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης