Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω μάκρο, στο -0,68% και τα 1,1284 δολ.

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω μάκρο, στο -0,68% και τα 1,1284 δολ.
Το ενιαία νόμισμα της Ευρωζώνης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα για τον Δεκέμβριο του 2018
Σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα Παρασκευή (14/12) το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, δεχόμενο πιέσεις από τα ασθενή στοιχεία που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα των χωρών της Ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο του 2018.
Ειδικότερα, το ενιαίο νόμισμα της Ευρωζώνης υποχωρεί κατά -0,68% έναντι του δολαρίου, στα 1,1284 δολ. γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Παράλληλα, το ευρώ καταγράφει εξίσου σημαντική πτώση έναντι του γεν Ιαπωνίας, και συγκεκριμένα στο -0,70% και τα 128,18 γεν, ενώ καταγράφει οριακή άνοδο της τάξεως του +0,08% σε σχέση με τη στερλίνα, στις 0,8979 στερλίνες.
Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τους ασθενέσθερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit διαμορφώθηκε στις 51,3 μονάδες, έναντι 52,7 μονάδων τον Νοέμβριο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα σημειωθεί οριακή άνοδος στις 52,8 μονάδες.
Οι εισροές νέων επιχειρήσεων σημείωσαν οριακή στασιμότητα, την ίδια στιγμή που η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υποχώρησε σε χαμηλά δύο ετών, ενώ η αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων κατέγραψε επίσης πτώση.
Ο μεταποιητικός κλάδος της ενιαίας νομισματικής ένωσης κατέγραψε σημαντική πτώση στις 51,4 μονάδες, έναντι 53,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 53,5 μονάδες.
Επιπλέον, ο κλάδος υπηρεσιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών, και συγκεκριμένα στις 51,4 μονάδες, έναντι 53,4 μονάδων τον Νοέμβριο του 2018.
«Η ύφεση στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης επιδεινώθηκε από τις διαδηλώσεις στη Γαλλία και τη συνεχιζόμενη αδύναμη ζήτηση για τα αυτοκίνητα», σχολίασε η Markit μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, Chris Williamson, επεσήμανε ότι «οι εταιρείες ανησυχούν για το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό κλίμα, με τους εμπορικούς πολέμου και το Brexit να αυξάνουν τις πολιτικές εντάσεις εντός της ζώνης του ευρώ».
Παρά το γεγονός ότι το ευρώ σκαρφάλωσε σε υψηλά τριών εβδομάδων τις προηγούμενες ημέρες, στα 1,1441 δολ. εν τέλει υποχώρησε κάτων από το όριο των 1,3 δολ. μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης