Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Διχασμός» σε Ποτάμι και ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Σκέψεις (;) Καμμένου να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα

«Διχασμός» σε Ποτάμι και ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Σκέψεις (;) Καμμένου να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα
Μαυρωτάς: Δεδομένη η θετική προδιάθεση για τη  Συμφωνία των Πρεσπών, το "ναι" δεν είναι δεδομένο
(upd2) Η Συμφωνία των Πρεσπών τείνει να μετατραπεί σε παγίδα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά σχεδόν για το σύνολο του πολιτικού συστήματος καθώς προκαλεί διαιρέσεις και διχασμούς στο εσωτερικό των μικρότερων πολιτικών κομμάτων, την ώρα πάντως που πληροφορίες θέλουν τον κ.Καμμένο να δηλώνει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Τσίπρα σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης.
Σημειώνεται πως ο κ.Καμμένος έχει δεσμευθεί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ, αλλά αυτό δεν είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής στάσης όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η χθεσινή ημέρα ήταν ενδεικτική.
Αν και αρχικά ο κ.Καμμένος υποστήριξε ότι θα παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας και οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μόλις η συμφωνία ψηφιστεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, δηλαδή στα μέσα Ιανουαρίου του 2019, στη συνέχεια επιχείρησε να τα "μαζέψει", επαναλαμβάνοντας το γνωστό σενάριο πως αυτό θα συμβεί μόλις έρθει προς κύρωση και ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία (κάπου τον Μάρτιο).
Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τους ΑΝΕΛ, μια και ήδη ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος έχει καταστήσει δημόσια σαφές πως θα πάει "κόντρα" στην κομματική γραμμή, θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά θα παραδώσει την έδρα του στο κόμμα.
Και ανεξάρτητα από το ποιοι θα τον ακολουθήσουν - κατά πληροφορίες θετικά διάκειται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και η υπ. Τουρισμός Έλενα Κουντουρά, κάτι που επιχείρησε να διαψεύσει χθες με κατηγορηματικό τρόπο ο κ.Καμμένος ενώ κατά της πτώσης της κυβέρνησης (αλλά και κατά της συμφωνίας) τάσσεται και ο Κ. Ζουράρις - υπάρχει ζήτημα για τους ΑΝΕΛ.
Μια και αν παραδώσει την έδρα του ο κ.Παπαχριστόπουλος, αυτή πηγαίνει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος όμως τέθηκε εκτός κόμματος, όπως ανακοίνωσε μέσω τηλεόρασης ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδης.

Καμμένος: Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το ραδιόφωνο 24/7, σύμφωνα με τις οποίες κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, όταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης ρώτησε τον κ.Καμμένο τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε πως η συμφωνία "είναι καμμένη και δεν θα έρθει".
"Αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τί θα κάνουμε;", επέμεινε ο Β. Κόκκαλης με τον κ.Καμμένο να του απαντά πως "αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης θα καταψηφίσουμε".

Διαφωνίες όμως και διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και στο Ποτάμι.
Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας το Ποτάμι φαίνεται να είναι χωρισμένο στα δύο.
Από τη μία πλευρά υπάρχουν βουλευτές όπως οι κ.κ. Αμυράς και Ψαριανός, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, και από την άλλη αυτοί που φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν υπέρ όταν και εφόσον αυτή έρθει στη Βουλή.
Στην περίπτωση του Ποταμιού το όλο θέμα περιπλέκεται λίγο καθώς ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης –ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα τη δική του θέση για το ζήτημα- έχει τονίσει ότι δεν θα θέσει θέμα εσωκομματικής πειθαρχίας και καλεί τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κοινοβουλευτικής πλειοψηφία των 151, αν και οριακά, μάλλον επιτυγχάνεται καθώς στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να προστεθούν οι 4 του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης, Λυκούδης), ο κ.Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, ο κ.Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ (αν και η Φώφη Γεννηματά έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη Συμφωνία) και ενδεχομένως οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, Κατερίνα Παπακώστα και Χ. Θεοχάρης.

Μαυρωτάς: Δεδομένη η θετική προδιάθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το «ναι» δεν είναι δεδομένο

Την θέση ότι είναι δεδομένη η θετική προδιάθεση του Ποταμιού απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν είναι δεδομένο το «ναι» διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Μαυρωτάς ανέφερε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι τροπολογίες που προωθήθηκαν στα Σκόπια στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
«Πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο και η στάση του Ποταμιού σε αυτό.
Θα τα συνεκτιμήσουμε όλα όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Είναι τα κείμενα, είναι και η ρητορική και οι ερμηνείες που θα γίνουν μετά τις 15 Ιανουαρίου όταν θα έχουν τελειώσει οι διαδικασίες στα Σκόπια.
Η θετική προδιάθεση είναι δεδομένη, το "ναι" δεν είναι δεδομένο και δεν πρέπει να είναι.
Θα υπερψηφίσουμε πρόταση μομφής της ΝΔ, όπως κάναμε και τον Ιούνιο» είπε ο κ.Μαυρωτάς.

Αμυράς: Δεν θα ψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα

Την πρόθεση του να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών διότι όπως υποστηρίζει, δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα εξέφρασε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γ. Αμυράς.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Αμυράς υποστήριξε ότι «από την πρώτη στιγμή που διάβασε τη συμφωνία, θεωρεί πως δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».
«Το θέμα συζητήθηκε στα αρμόδια όργανα του Ποταμιού και το κλίμα ήταν «μοιρασμένο», με άλλους να τάσσονται υπέρ και άλλους κατά της συμφωνίας.
Δεν πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στο Ποτάμι και ο κάθε βουλευτής θα ψηφίσει κατά συνείδηση» υποστήριξε ο κ.Αμυράς, επισημαίνοντας πως το Ποτάμι είναι ακριβώς το αντίθετο από τους ΑΝΕΛ.
Όσον αφορά την πολιτική κατεύθυνση του Ποταμιού, ο κ.Αμυράς είπε πως στόχος του Ποταμιού είναι η αυτόνομη κάθοδος στις επόμενες εκλογές, αν και άφησε «ανοιχτό», το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία.

«Εκδιώξη» Κουίκ μέσω τηλεοπτικού δελτίου!

Εντείνεται η αναταραχή που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ η Συμφωνία των Πρεσπών, με τον Τέρενς Κουίκ να βρίσκεται πλέον εκτός κόμματος.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Θεόδωρος Τοσουνίδης, εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel,  αφορμή αποτέλεσε η στάση του κ. Κουίκ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ο Τ. Κουίκ έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του.
«Έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος, παραβιάζοντας αρχές των Ανεξάρτητων Ελλήνων» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ομόφωνα να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση σε περίπτωση που φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κ.Τοσουνίδης έκανε λόγο για αποκλίνουσα συμπεριφορά του κ.Κουίκ, επισημαίνοντας πάντως πως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Όσον αφορά τη στάση των ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ.Τοσουνίδης επανέλαβε πως αυτή είναι ξεκάθαρη και ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία όταν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση και κύρωση στην ελληνική Βουλή.


(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 14/12 00:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης