Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Διατηρούνται οι αδυναμίες της Ελλάδας - Ανεπαρκείς οι αποταμιεύσεις, αδύναμες οι πιστώσεις, υψηλά NPLs

tags :
Citigroup: Διατηρούνται οι αδυναμίες της Ελλάδας - Ανεπαρκείς οι αποταμιεύσεις, αδύναμες οι πιστώσεις, υψηλά NPLs
Μια κυβέρνηση ΝΔ θα ήταν πιθανότατα πιο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία, δεδομένου του κατακερματισμού του κοινοβουλίου
Οι δομικές αδυναμίες της Ελλάδας εξακολουθούν να υφίστανται, διαπιστώνει η Citigroup, τονίζοντας ότι παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο από ό, τι σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Ειδικότερα, στην τελευταία 125σέλιδη ανάλυσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές (Global Economic Outlook & Strategy), στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η Citigroup επισημαίνει ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, η οποία διαφάνηκε στη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους τον Ιούνιο του 2018, θα συμβάλει περαιτέρω.
Μαζί με τα καλύτερα του αναμενομένου δημοσιονομικά αποτελέσματα, υπήρξε κάποια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.
Το πραγματικό ΑΕΠ επιταχύνθηκε κατά πάσα πιθανότητα πάνω από 2% το 2018, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007, αν και το επίπεδο του ΑΕΠ παραμένει κατά ~ 25% κάτω από το επίπεδο του 2007.



Η ανάπτυξη εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, κυρίως τις εισπράξεις από τον τουρισμό και των κονδυλίων της ΕΕ.
Η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν υπερβαίνει το 1%, με την Citigroup να εκτιμά ότι δεν περιμένει να επιταχυνθεί.
Το ποσοστό αποταμίευσης είναι αρνητικό και η τραπεζική πίστωση παραμένει υποτονική.
Ωστόσο, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός θα γίνει πιθανώς λιγότερο περιοριστικός την περίοδο 2019-2020, εκτιμά η Citigroup.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Citigroup, οι εσωτερικές αποταμιεύσεις εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά ~ 65% από το 2007.
Οι τραπεζικές πιστώσεις εξακολουθούν να συρρικνώνονται, καθώς οι τράπεζες επιβαρύνονται με υψηλά (αν και μειωμένα) μη εξυπηρετούμενα δάνεια (42,3% των δανείων).
Η Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα είδος κακής τράπεζας για να μεταφέρει μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, ώστε να αποδεσμευτούν ορισμένες πιστώσεις στην οικονομία το 2019-2020.
Συνολικά, ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών, οι οποίοι παραμένουν σχεδόν οι μόνοι χρηματοδότες για την οικονομία.
Η βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται κυρίως στους πολιτικούς χειρισμούς.
Με το 80% του δημόσιου χρέους σε επίσημα χέρια, με το μερίδιο αυτό να τείνει να μειωθεί πολύ αργά την επόμενη δεκαετία, η σχέση της Αθήνας με τους ευρωπαίους πιστωτές θα καθορίζει τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του χρέους.
Η προθυμία των ευρωπαίων πιστωτών για την υποστήριξη της Ελλάδας - επιτρέποντας ενδεχομένως λιγότερο φιλόδοξους αλλά πιο βιώσιμους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα - θα παραμείνει καθοριστική για την αξιολόγηση της ικανότητας της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της στο μέλλον.



Επίσης, το 2019 ο εκλογικός κίνδυνος είναι υψηλός.
Οι γενικές εκλογές αναμένεται το αργότερο στις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά υπάρχουν εικασίες ότι η κυβέρνηση μπορεί να τις προκηρύξει την άνοιξη.
Η βελτίωση της οικονομίας ανέβαλε στην δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι αρκετά για να ξεπεράσει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία.
Μια συντηρητική κυβέρνηση θα ήταν πιθανότατα πιο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία, δεδομένου του κατακερματισμού του κοινοβουλίου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης