Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Οι «γκρίζοι κύκνοι» για το 2019 – Καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές τα μετρητά

Nomura: Οι «γκρίζοι κύκνοι» για το 2019 – Καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές τα μετρητά
Οι «γκρίζοι κύκνοι» για το 2019, σύμφωνα με τη Nomura
Τους δικούς της «Γκρίζους Κύκνους» (ως μία άλλη θεωρία του «Μαύρου Κύκνου» από το ομώνυμο βιβλίο του Nassim Taleb), δηλαδή τα γεγονότα (σοκ) που θα παίξουν κομβικό ρόλο και θα οδηγήσουν σε μία νέα κρίση μελλοντικά, παραθέτει η Nomura για το επόμενο έτος.
Η ιαπωνική τράπεζα υπογραμμίζει ότι τίποτα από τα κάτωθι δεν αποτελεί βασικό σενάριο των προβλέψεών της, ωστόσο η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αρχικά, η Nomura κάνει λόγο για μία ενδεχόμενη κατάρρευση του πετρελαίου στα μόλις 20 δολάρια ανά βαρέλι το 2019, απόρροια της πλεονάζουσας παραγωγής -ειδικά στις ΗΠΑ- και της «στροφής» στην «πράσινη» ενέργεια.
Δεύτερον, η τράπεζα παραθέτει το ενδεχόμενο τριγμών στην οικονομία της Ευρωζώνης, που μπορούν να εμφανιστουν με τη μορφή μίας σημαντικής επιβράδυνσης ή του αποπληθωρισμού.
Το τρίτο σοκ έχει να κάνει με μία ενδεχόμενη σημαντική ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, ενώ το τέταρτο με μία κατακόρυφη αύξηση των χρεοκοπιών κινεζικών εταιρειών -οι οποίες ταλανίζονται από υπέρογκο χρέος- ή με ένα «μεγάλο γεγονός» μεταβλητότητας -πχ στις χρηματιστηριακές αγορές.
Το πέμπτο σοκ έχει να κάνει με μία εκ νέου σημαντική επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Το έκτο σοκ θα ήταν το τέλος του λαϊκισμού, ενώ το έβδομο σχετίζεται με τον περαιτέρω «πόνο» στις αναδυόμενες οικονομίες.
Το όγδοο σοκ στη λίστα της Nomura αφορά την «επάνοδο» του κινεζικού γουάν, του νομίσματος που δέχθηκε καίριο πλήγμα κατά το περασμένο έτος από τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Το τελευταίο σοκ της λίστας έχει να κάνει μία εκτόξευση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα μετρητά θα ήταν πιθανότατα ο Βασιλιάς, οι αγορές κινδύνου θα παρουσίαζαν χαμηλότερες αποδόσεις και τα ασφαλή νομίσματα όπως το γιεν, θα τα πήγαινε καλά.
Είναι εύκολο να χρωματίσουμε την εικόνα μιας κρίσης για το 2019.
Οι συνθήκες ρευστότητας της αγοράς επιδεινώνονται από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας μειώνουν τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και η Κίνα συνεχίζει τις πολιτικές απομόχλευσης», σχολιάζεται στην έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης