Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ενίσχυση της ακροδεξιάς αν ο Macron αποτύχει να κατευνάσει την οργή

Capital Economics:  Ενίσχυση της ακροδεξιάς αν ο Macron αποτύχει να κατευνάσει την οργή
Οι όποιες θετικές επιδράσεις των μέτρων για την οικονομία, θα επισκιαστούν από την επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης
Η ενίσχυση της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στη Γαλλία είναι η μεγαλύτερη απειλή μεσοπρόθεσμα, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Emmanuel Macron αποτύχει να κατευνάσει την οργή και να βελτιώσει τη δημοτικότητά του, σύμφωνα με την Capital Economics.
Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος για να κατευνάσει την οργή των «κίτρινων γιλέκων», οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι όποιες θετικές επιδράσεις για την οικονομία, θα επισκιαστούν από την επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης.
Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις από τις διαδηλώσεις στη Γαλλία, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστούν.
H Capital Economics εκτιμά ότι το γαλλικό ΑΕΠ μετά βίας θα αναπτυχθεί στο δ΄τρίμηνο του 2018, μετά την ανάπτυξη με ρυθμό 0,3% στο γ΄τρίμηνο.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε o Macron, σε απάντηση στις διαμαρτυρίες θα μπορούσαν έχουν θετικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα το επόμενο έτος.
Συγκεκριμένα, ο ελάχιστος μισθός, που επί του παρόντος
ισχύει για σχεδόν το 6% των Γάλλων εργαζομένων, θα αυξηθεί κατά 100 ευρώ μηνιαίως (ή 6,7%).
Αυτό μόνο θα ενισχύσει το συνολικό εισόδημα κατά 0,4% το 2019, υποδηλώνοντας μια παρόμοια ώθηση στην αύξηση των δαπανών.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις στις δαπάνες είναι πιθανόν να είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρισκόταν σε πτωτική τάση για περίπου ένα χρόνο και πιθανότατα θα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω μετά την έναρξη των ταραχών.
Επιπλέον, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ανακοινώσει πρόσθετες φορολογικές αυξήσεις ή περικοπές στις  δαπάνες, προκειμένου να περιοριστούν
οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.
Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, σε συνδυασμό με την αναστολή στην αύξηση φόρου για τα καύσιμα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, θα κοστίσει περίπου 10 δισ. ευρώ, ή 0,4% του γαλλικού ΑΕΠ.
Εάν τα μέτρα δεν οδηγήσουν σε ενίσχυση του ΑΕΠ και δεν αντισταθμιστούν, τότε εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,2% από την εκτίμηση του 2,8%, εξέλιξη η οποία συνιστά παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης