Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το μεγάλο σχέδιο – Θα δημιουργηθούν 4 βασικά SPV με NPEs σε ρόλο bad bank και οι good bank θα αναζητήσουν νέα κεφάλαια

Το μεγάλο σχέδιο – Θα δημιουργηθούν 4 βασικά SPV με NPEs σε ρόλο bad bank και οι good bank θα αναζητήσουν νέα κεφάλαια
Η κεντρική ιδέα πάντως είναι να δημιουργηθούν 4 SPV όπου οι τράπεζες θα δαπανήσουν 5-8 δισεκ. ευρώ να μεταφέρουν 30-50 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και ταυτόχρονα να μεταφέρουν και 3-4 χιλιάδες εργαζόμενους από τις τράπεζες στα SPV.
Ένα σχέδιο το οποίο φαίνεται ότι προωθεί η Morgan Stanley - και όχι μόνο - έχει παρουσιαστεί σε θεσμικούς παράγοντες αλλά και σε διεθνείς επενδυτές και αποτελεί ίσως την λύση στο ελληνικό τραπεζικό πρόβλημα.
Η λύση αυτή περιλαμβάνει την δημιουργία 4 SPV δηλαδή εταιρίες ειδικού σκοπού στο οποίο θα μεταφερθούν προβληματικά ανοίγματα NPEs έως 60 δισεκ. ευρώ και κατ΄ ουσία θα δημιουργήσουν 4 good bank δηλαδή 4 καλές τράπεζες και 4 bad bank δηλαδή κακές τράπεζες.
Το μοντέλο Eurobank ουσιαστικά διαχώρισε την τράπεζα σε καλή Eurobank η οποία θα έχει κάτω από 10% NPEs από 40% σήμερα και η κακή Eurobank θα είναι το SPV στο οποίο θα μεταφερθούν αρχικά τα 10 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα μαζί με εργαζομένους ίσως 1500.
Εάν δούμε την μεγάλη εικόνα του σχεδίου αυτού η πρόταση της Eurobank είναι ακριβώς αντίθετη από την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Eurobank για να δημιουργήσει την εταιρία ειδικού σκοπού πρώτα αυξάνει τα κεφάλαια της και μετά δημιουργεί το SPV.
Η ΤτΕ προτείνει πρώτα να αφαιρεθούν έως 7,4 δισεκ. κεφάλαια από την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση – θα δημιουργηθεί ένα χάσμα κεφαλαιακό 300 μονάδων –.
Η πρόταση της ΤτΕ δεν έχει κανένα νόημα να την χρησιμοποιήσει η Eurobank αντιθέτως συμφέρει το Ιταλικό μοντέλο που προτείνει τιτλοποίηση προβληματικών δανείων και εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.
Η Alpha bank με 18,3% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μπορεί να υιοθετήσει το μοντέλο Eurobank χωρίς να χρειαστεί νέα κεφάλαια.
Π.χ. εάν δαπανήσει 1,5 δισεκ. κεφάλαια μπορεί να μεταφέρει σε SPV δηλαδή σε κακή τράπεζα Alpha bank 12-14 δισεκ. ευρώ NPEs προβληματικά ανοίγματα.
Το ΤΧΣ δεν θα υποστεί dilution όπως στην περίπτωση της Eurobank που από 2,34% μειώθηκε στο 1,5% και αντέδρασε.
Θα διατηρήσει το 11% που έχει στην Alpha bank το ΤΧΣ.
Η good Alpha bank θα διαθέτει λιγότερα κεφάλαια αλλά και λιγότερα NPEs σχεδόν θα μειωθούν εφάπαξ 50%.
Η Alpha bank έχει capital buffer 2,6 δισεκ αλλά και το χαμηλότερο coverage ratio δηλαδή προβλέψεις έναντι των προβληματικών ανοιγμάτων 47,3%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να επιτύχει εξυγίανση θα χρειαστεί να δαπανήσει περισσότερο κεφάλαιο από τις άλλες τράπεζες για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα με τις άλλες τράπεζες.
Όμως η Alpha bank έχει πλεόνασμα κεφαλαίου οπότε δύναται να προχωρήσει σε αυτή την λύση.
Η Εθνική τράπεζα μπορεί να μην έχει τόσο ισχυρά κεφάλαια αλλά έχει το υψηλότερο δείκτη προβλέψεων έναντι προβληματικών ανοιγμάτων coverage ratio NPEs στο 59,8% περίπου 60% είναι ο καλύτερος δείκτης στο σύστημα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει λιγότερο κεφάλαιο για εξυγίανση.
Πουλώντας την Εθνική Ασφαλιστική και την Πανγαία η Εθνική τράπεζα μπορεί να βρει περίπου 1 δισεκ. ευρώ το οποίο επαρκεί για επιθετική εξυγίανση.
Αλλά προϋπόθεση είναι να πωληθούν Πανγαία και Εθνική Ασφαλιστική.
Η Πειραιώς έχει προχωρήσει σε αυτό τον εικονικό διαχωρισμό της καλής τράπεζας και της κακής της PLU και ο διαχωρισμός μας δείχνει τι μπορεί να κάνει η good Πειραιώς.
Εάν σήμερα δεν υπήρχε η PLU η Πειραιώς θα ήταν κερδοφόρος με ισχυρά κέρδη μάλιστα.
Όμως ο χαμηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 14,2% και ο χαμηλός δείκτης προβλέψεων έναντι των προβληματικών ανοιγμάτων coverage ratio NPEs 48,8% δεν επιτρέπουν λύση τύπου Eurobank.
 Η Πειραιώς ήδη σχεδιάζει να πουλήσει 6 δισεκ. προβληματικά δάνεια NPEs ώστε να βρει 500 εκατ ευρώ.
Όμως και πάλι δεν μπορεί να υιοθετήσει την λύση της Eurobank και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υιοθετήσει την λύση της ΤτΕ γιατί η Πειραιώς θα πρέπει να αφαιρέσει κεφάλαια από τον ισολογισμό της μέσω του DTC σενάριο που είναι ανέφικτο για την Πειραιώς.

Η κεντρική ιδέα πάντως είναι να δημιουργηθούν 4 SPV όπου οι τράπεζες θα δαπανήσουν 5-8 δισεκ. ευρώ να μεταφέρουν 30-50 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και ταυτόχρονα να μεταφέρουν και 3-4 χιλιάδες εργαζόμενους από τις τράπεζες στα SPV.
Αυτό είναι το σενάριο που φαίνεται ότι θα ευδοκιμήσει στις ελληνικές τράπεζες ίσως με κάποιες παραλλαγές καθώς όλες οι τράπεζες δεν έχουν ούτε την ίδια κεφαλαιακή επάρκεια, ούτε τα ίδια NPEs, ούτε τον ίδιο δείκτη coverage ratio NPEs.
Επίσης σε μέλλοντα χρόνο είναι προφανές ότι οι good bank οι καλές τράπεζες, όντας εξυγιασμένες θα μπορούν να αναζητήσουν πιο εύκολα νέα κεφάλαια.
Ότι και να συμβεί οι ελληνικές τράπεζες μετά την φάση εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Οπότε με βάση την λογική προεκλογικώς θα έρθει το ράλι στις τραπεζικές μετοχές…μετεκλογικώς οι τράπεζες ίσως εμπροσθοβαρώς αναζητήσουν νέα κεφάλαια.

 Δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών και νέο SREP
Τράπεζες

Συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core tier 1

Core tier 1 με FLB3
(Βασιλεία ΙΙΙ)


Νέο SREP

Όχι τελικό

Πειραιώς

14,2% ή 6,7 δισ. ευρώ 14,2% ή 6,7 δισ. 10,8% ή 4,9 δισ ευρώ 14,5% από 13,625%
Εθνική

16,6% ή 5,8 δισ ευρώ

16,6% ή 5,8 δισ

13% ή 4,5 δισ ευρώ

13,75% από 12,875%
Alpha

18,3% ή 8,8 δισ ευρώ

18,3% ή 8,8 δισ

15,2% ή 7,1 δισ. ευρώ

13,75% από 12,875%
Eurobank με Grivalia

19% ή 7,45 δισ ευρώ

16,6% ή 6,49 δισ 13,8% ή 5,43 δισ ευρώ 13,75% από 12,875%
Σύνολο *

17% ή 28,75 δισ 16,4% ή 27,79 δισ 13,2% ή 21,93 δισ ευρώ 13,93%

*Μέσος όρος στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας – Στα απόλυτα μεγέθη συνολικό άθροισμα
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης