Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μιχάλης Στασινόπουλος: Εθνικός στόχος η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Μιχάλης Στασινόπουλος: Εθνικός στόχος η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής
Υπέρ της ίδρυσης αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας, τάχθηκε ο κ. Στασινόπουλος
Βαρύ τίμημα πλήρωσε ο κλάδος της μεταποίησης στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αφού χάθηκαν περίπου 160.000 θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1600 επιχειρήσεις, κατέβασαν ρολά.
Ωστόσο μετά το 2015 βρήκε τον βηματισμό και σταδιακά ανεβάζει τη συμμετοχή της στο συνολικό ΑΕΠ φθάνοντας στο 8,7% το 2017 έναντι 9% του 2009.
Πρόκειται για συμπεράσματα του ΙΟΒΕ τα οποία προήλθαν από μελέτη για το ρόλο της μεταποίησης στην ελληνική Οικονομία.
Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος μέλος του διοικητικού συμβουλίου της VIOCALCO και εκ των ιδρυτών της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ελληνική Παραγωγή μίλησε γα το ρόλο της μεταποίησης στην ελληνική οικονομία.
Ζήτησε την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας και μιας διυπουργικής επιτροπής η οποία θα σταθμίζει τις επιπτώσεις των πολιτικών και οικονομικών παρεμβάσεων στη βιομηχανία ενώ θεωρεί αδιανόητη ακόμη και σήμερα τη μη διασύνδεσης της εκπαίδευσης με τη μεταποίηση.
Κατέστησε σαφές ότι οι έλληνες εργαζόμενοι δεν είναι αμόρφωτοι, δεν είναι τεμπέληδες και εξήγησε ότι η χαμηλή παραγωγικότητα της χώρας μας έναντι των άλλων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν βιομηχανικές μονάδες. Απέδωσε ευθύνες στις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και σημείωσε ότι επί δεκαετίες ο μεταποιητικός τομέας εγκαταλείφθηκε «λείπει ο σύμμαχος, λείπει ο συνομιλητής και ο διάλογος με το κράτος» ανέφερε ότι την ώρα που η Ευρώπη στηρίζει την επαναβιομηχάνιση, για την Ελλάδα η ανταγωνιστική παραγωγική βάση θα έπρεπε να είναι σήμερα, έμπρακτα, η απόλυτη εθνική προτεραιότητα.
Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος ζήτησε την άμεση αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, της υψηλής φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους.

Η ενέργεια  στη μεταποίηση

Στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους, αναφέρθηκε εκτενέστερα ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει κληρονομηθεί και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα τα προηγούμενα χρόνια.
Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, σημείωσε, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος λόγω των τιμών για τις μεταποιητικές  αλλά και να μην υπονομευθούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις. Πλην των επενδύσεων, ανέφερε ότι δεν έχει προχωρήσει στο βαθμό που θα έπρεπε και η απελευθέρωση της αγοράς.

Η συνεισφορά της μεταποίησης στην ελληνική Οικονομία

Η μεταποίηση είχε υψηλές επιδόσεις στις συνολικές εξαγωγές με αποτέλεσμα η συνολική τους αξία να φθάσει σε 25,4 δις  ευρώ  στα τέλη του 2017.
Η σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών προήλθε από τα τρόφιμα τα βασικά μέταλλα την τριετία 2015-2017 σημειώνοντας  άνοδο κατά 28%.
Το 2016 το 59,3% των επιχειρήσεων παρουσίασε καθαρά κέρδη (μετά φόρων) τα οποία ανήλθαν σε 1,9 δις. ευρώ έναντι  64% το 2009 και 1,95 δις ευρώ.
Η βιομηχανία επενδύει 6 φορές περισσότερο ανά εργαζόμενο απ’ ότι ο μέσος όρος της οικονομίας.
Το 2017 το ύψος των επενδύσεων ξεπέρασε τα 12,2 δις ευρώ και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.
Σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ και της απασχόλησης οφείλεται στην άμεση  και έμμεση ή προκαλούμενη επίδραση της μεταποίησης.
Ο συνολικός πολλαπλασιαστής της μεταποίησης στο ΑΕΠ είναι 2,8 και στην απασχόληση 3,5.
Η μεταποίηση πρέπει να αποτελεί το 12% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και στο 15% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης