Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προ των πυλών η δημιουργία τακτικού στρατού στο Κόσοβο

Προ των πυλών η δημιουργία τακτικού στρατού στο Κόσοβο
Προ των πυλών η δημιουργία στρατού στο Κόσοβο
Αποφασισμένη να προχωρήσει στη σύσταση στρατιωτικών ενόπλων δυνάμεων φαίνεται πως είναι η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου, κόντρα στις αντιδράσεις από πλευράς Βελιγραδίου και Βρυξελλών.
Η πρόταση της μετεξέλιξης των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου (FSK) σε τακτικό στρατό θα βρεθεί στο κοινοβούλιο προς ψήφιση στις 14 Δεκεμβρίου και όπως όλα δείχνουν θα υπερψηφιστεί.
Η σύσταση στρατού από το Κόσοβο προκαλεί έντονη ανησυχία στο σερβικό πληθυσμού όπου εκτιμά ότι θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή της κυριαρχίας του κράτους του Κοσόβου στο βορρά.
Το Βελιγράδι επίσης καταδικάζει τη σύσταση στρατού, εκφράζοντας φόβους ότι θα αποτελέσει απειλή για τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο.
Μάλιστα, η πρωθυπουργός της Σέρβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, δεν απέκλεισε στρατιωτική επέμβαση εάν ο νεοσύστατος στρατός αναπτυχθεί στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία. Αργότερα βέβαια ανασκεύασε, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσαν στον εξωτερικό οι δηλώσεις της, λέγοντας ότι δεν εξαπέλυσε απειλές αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για την σταθερότητα στην περιοχή.
Προς το παρών το ΝΑΤΟ τηρεί στάση ουδετερότητας, ζητώντας από τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι ζήτησε να αποφευχθούν ενέργειες που θα δημιουργήσουν ένταση, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη για την σύσταση του στρατού από την Πρίστινα και ζήτησε την αναβολή της.
Σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ που τηρεί στάση ουδετερότητας εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων που εκφράζονται εντός της Συμμαχίας οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδοιασμούς.
Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κόσοβο, Φίλιπ Κοσνέτ, χαρακτήρισε θετικό βήμα την εξέλιξη των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου (FSK) σε τακτικό στρατό.
«Είναι απολύτως φυσικό το Κόσοβο, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος να διαθέτει αμυντική ετοιμότητα» δήλωσε ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης