Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Αβάσιμες οι αμερικανικές κατηγορίες για παραβίαση της Συνθήκης INF - Οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Αβάσιμες οι αμερικανικές κατηγορίες για παραβίαση της Συνθήκης INF - Οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, τόνισε ότι η παραγωγή του πυραυλικού συστήματος 9M729 πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πλαίσιο της Συνθήκης INF
Σε πλήρη απόρριψη των ισχυρισμών της Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα παραβιάσει τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσης Εμβέλειας (INF) προχώρησε σήμερα (7/12) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές κατηγορίες ως «αβάσιμες».
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον για παραβιάσεις της Συνθήκης «δεν έχουν βάσεις», επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ δεν υπέβαλαν έγγραφα που να αποδεικνύουν τις κατηγορίες τους κατά της Ρωσίας.
Παράλληλα, ο κ. Lavrov προσθεσε ότι η Ουάσιγκτον παρότρυνε τη Μόσχα να τερματίσει ή να αλλάξει την παραγωγή του πυραυλικό συστήματος 9M729, λόγω τις υποτιθέμενης παραβίασης της INF, σημειώνοντας ωστόσο ότι η παραγωγή του συγκεκριμένου πυραυλικού συστήματος πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πλαίσιο της Συνθήκης.
«Σας υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά πως όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να μας κατηγορούν ότι παραβιάζουμε τη Συνθήκη πριν από αρκετά χρόνια, το έκαναν αβάσιμα και έπρεπε να λάβουμε πληροφορίες από αυτούς για να καταλάβουμε για τι μιλούσαν και τι εννοούσαν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο ίδιος, μιλώντας στην υπουργική συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει καταγράψει αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα ορισμένων μελών κοντά στα σύνορά της.
«Εμείς, η ρωσική αντιπροσωπεία, εκφράσαμε την ανησυχία μας με συγκεκριμένα παραδείγματα της ανθυγιεινής κατάστασης που έχει αναπτυξή στην περιοχή του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των στρατιωτικών και πολιτικών εντάσεων», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Lavrov.
«Βλέπουμε ότι οι συνάδελφοί μας από το ΝΑΤΟ ακολουθούν μία πορεία αποτροπής της Ρωσίας, ότι αυξάνουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα κοντά στα σύνορμά μας και δημιουργούν στρατιωτικές υποδομές στο "Ανατολικό Μέτωπο", όπως το αποκαλούν», υπογραμμίζει ο Ρώσος υπουργός, προσθέτοντας ότι «αντί να επιλέγουν τη διπλωματία, προσπαθούνα να εκφράσουν αβάσιμες κατηγορίες, οι οποίες δε διευκολύνουν το διάλογο».
Καταλήγοντας, ο κ. Lavrov τόνισε ότι «μία καλύτερη κατανόηση των αμοιβαίων ανησυχιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου», ενώ αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση «κρατείται αιχμάλωτη από μία μικρή αλλά πολύ επιθετική ρωσοφοβική μειονότητα», η οποία ωθεί τη ρωσική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τη χώρα από τις κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης