Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα - Οι διαφορετικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και του Μητσοτάκη

Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα - Οι διαφορετικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και του Μητσοτάκη
Με το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, οι εκλογές του επόμενου έτους προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία για την επιλογή οικονομικών προγραμμάτων μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς
Στα οικονομικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αναφέρεται το Bloomberg σε άρθρο με τίτλο «η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα» και επισημαίνει ότι αν και το τραπεζικό σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, οι εκλογές του επόμενου έτους αποτελούν μια πραγματική ευκαιρία για επιλογή οικονομικών προγραμμάτων από τη Δεξιά ή την Αριστερά.
«Η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο, και είναι αναζωογονητικό να αισθάνεται μια αίσθηση επιστροφής στην πολιτική κανονικότητα, εν όψει των εκλογών το επόμενο έτος.
Οι πολιτικοί έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να κατηγορούν τις Βρυξέλλες, και φαίνονται πιο εστιασμένοι σε αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν για τους ψηφοφόρους.
Η αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού κυβερνώντος κόμματος, και της ΝΔ, της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είναι έντονη.
Αλλά δίνει την εντύπωση μιας χώρας που λαχταρά για κανονικότητα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Με τις δημοσιονομικές προοπτικές να είναι θετικές, αν και το χρέος παραμένει σχεδόν στο 180%, η χώρα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των δανειστών όσον αφορά τους οικονομικούς στόχους.
«Η πολιτική συζήτηση έχει μεταβληθεί.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αποδέχονται τώρα ότι η Ελλάδα χρειάζεται την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της και των διεθνών επενδυτών.
Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο κατηγορούνται συχνά για το ότι βάθυναν την κρίση, αλλά αυτό δεν αποτελεί πλέον το κύριο focus των Ελλήνων πολιτικών.
Τα βλέμματά τους είναι στραμμένα στις γενικές εκλογές του επομένου έτους: μια πολιτική διαμάχη που θα μπορούσε να καθορίσει το οικονομικό μοντέλο της χώρας στα επόμενα χρόνια».

Οι προτεραιότητες του Τσίπρα

Όσον αφορά τις προτεραιότητες του κ. Τσίπρας, το Bloomberg σχολιάζει ότι εστιάζει σε αυτούς επλήγησαν από την κρίση.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βοηθάει μόνο στα λόγια τις επιχειρήσεις, παρακάμπτοντας μια μείωση της εταιρικής φορολόγησης από το 29% στο 25% στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Αλλά το κύριο ενδιαφέρον του κόμματος βρίσκεται αλλού.
Επιθυμεί να ενισχύσει το δημόσιο τομέα προσλαμβάνοντας περισσότερους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και στην τοπική αυτοδιοίκηση, να αποκαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Οι προτεραιότητες του Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης είναι «ριζικά διαφορετικές.
Ο businessman με σπουδές στο Harvard θέλει να μειώσει τις δαπάνες για να χρηματοδοτήσει μια γενναία μείωση των φόρων.
Θέλει επίσης να επανεξετάσει τις συντάξεις, ενισχύοντας τις ιδιωτικές παροχές».

Οι προλήσεις

Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, που θα κάνουν δύσκολη τη διακυβέρνηση για οποιοδήποτε κόμμα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο τραπεζικό σύστημα, όπου τα σχεδόν τα μισά δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αξίας τους φέτος.
«Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ύφεση μέχρι να έλθει μια νέα κυβέρνηση στην εξουσία.
Αυτό θα καθιστούσε πιο δύσκολο να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχουν δοθεί υποσχέσεις και θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες εντάσεις με την ΕΕ.
Η παραγωγικότητα βρίσκεται ακόμη κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, καθώς το brain drain απορροφά τα ταλέντα έξω από τη χώρα.
Η εγχώρια κατανάλωση παραμένει υποτονική, μετά από μια δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου» σχολιάζει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης