Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πρόεδρος του Ισημερινού δείχνει την πόρτα της εξόδου στον ιδρυτή των Wikileaks

Ο πρόεδρος του Ισημερινού δείχνει την πόρτα της εξόδου στον ιδρυτή των Wikileaks
Ο πρόεδρος του Ισημερινού δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Julian Assange
Ο πρόεδρος του Ισημερινού εντείνει τις πιέσεις στον Julian Assange ώστε να φύγει από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία έχει πλέον παράσχει επαρκείς εγγυήσεις ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.
«Έχει ανοίξει ο δρόμος ώστε ο κύριος Assange να αποφασίσει να φύγει», είπε χαρακτηριστικά ο Lenin Moreno, αναφερόμενος στις γραπτές διαβεβαιώσεις που λέει ότι έλαβε από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο κ. Moreno δεν διευκρίνισε αν οι αρχές της χώρας του θα εξαναγκάσουν τον ιδρυτή των Wikileaks να εγκαταλείψει το κτίριο.
Πρόσθεσε ότι οι νομικοί σύμβουλοι του ακτιβιστή εξετάζουν τα επόμενα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν.
Ο Julian Assange κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012 και του χορηγήθηκε άσυλο.
Είχε κατηγορηθεί για βιασμό στη Σουηδία αλλά ο ίδιος υποστήριζε ότι αυτό ήταν πρόσχημα προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου μπορεί να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, το 2010.
Η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι «το Σύνταγμα της Μεγάλης Βρετανίας δεν επιτρέπει την έκδοση ενός προσώπου σε χώρα όπου μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του», είπε ο πρόεδρος του Ισημερινού.
Μολονότι έχει παύσει η δίωξη σε βάρος του Julian Assange στη Σουηδία, οι βρετανικές αρχές αρνούνται να βάλουν στο αρχείο το ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει το 2012 επειδή εκείνος δεν τήρησε τους όρους της αποφυλάκισής του.

Διαβάστε: Ποινική δίωξη κατά του ιδρυτή των WikiLeaks ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης